Aftele bucale

aftele bucale leziuni nu sunt contagioase

Informații utile

Aftele bucale sunt leziuni mici care se dezvoltă pe țesuturile moi din cavitatea bucală sau la baza gingiei și care nu sunt contagioase. Aftele bucale, numite și ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, se numără printre cele mai comune afecțiuni orale.  Acestea sunt leziuni mici care se dezvoltă pe țesuturile moi din cavitatea bucală sau la baza gingiilor. De obicei, sunt dureroase și pot crea un disconfort la vorbire sau masticație. Spre deosebire de herpes, aftele nu apar pe suprafața buzelor și nu sunt contagioase.

Durată

De regulă, aftele bucale dispar de la sine într-o săptămână sau două. Cereți sfatul medicului de familie sau medicului stomatolog, dacă vă confruntați des cu afte dureroase și de dimensiuni mari sau dacă acestea nu prezintă semne de amelioare după mai mult de două săptămâni.

Frecvență

1 din 5 persoane poate dezvolta afte bucale.[1] Apar mai des la adolescenți și adulții până în 40 de ani, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații. Persoanele cu afte recurente au, adesea, un istoric în familie cu această afecțiune.

Tipuri de afte bucale

Aftele bucale sunt leziuni mici care se dezvoltă pe țesuturile moi din cavitatea bucală sau la baza gingiei și care nu sunt contagioase.

  • Afte bucale minore. Acestea sunt cele mai frecvente și, de obicei, sunt leziuni de dimensiuni mici, cu formă ovală și conturul roșu. Se vindecă în una până la două săptămâni, fără să lase cicatrici.
  • Aftele bucale majore. Sunt de dimensiuni mai mari și mai adânci decât aftele minore, de regulă, au formă rotundă cu un contur bine definit, dar pot avea și o formă neregulată atunci când leziunile sunt de dimensiuni mari. Pot fi foarte dureroase și durează până la șase săptămâni să se vindece, uneori lăsând cicatrici.
  • Afte bucale herpetiforme. Acest tip de afte este rar și apare la vârste mai înaintate, însă nu sunt cauzate de virusul herpetic. Au forme neregulate și apar adesea în grupuri de 10 până la 100 de leziuni, care se pot uni într-o singură ulcerație mare. Se vindecă în una până la două săptămâni, fără să lase cicatrici.
Cauze

Cauza exactă care duce la apariția aftelor bucale nu este cunoscută, dar specialiștii consideră că o serie de factori favorizează declanșarea leziunilor, iar unele persoane se pot confrunta cu episoade recurente. Printre factorii care pot provoca apariția aftelor se numără:

  • Leziuni ușoare apărute în urma unor intervenții stomatologice, periajului excesiv sau a unei mușcături accidentale a obrazului
  • Apa de gură sau pasta de dinți
  • Sensibilitatea la anumite alimente, cum ar fi ciocolata, cafeaua, căpșunile, ouăle, nucile, brânza sau alimentele picante
  • Dietele sărace în vitamina B-12, zinc, acid folic sau fier
  • Reacțiile alergice la anumite bacterii
  • Helicobacter pylori, bacteria care provoacă și ulcerul gastric
  • Modificările hormonale din timpul menstruației
  • Stresul
  • Alte afecțiuni: boala celiacă, boli inflamatorii intestinale, sistem imunitar slabit, HIV/SIDA.
Simptome

Este posibil ca primele semne să apară înainte ca leziunea să se formeze. Puteți simți o senzație de arsură sau furnicături ușoare, cu o zi sau două înainte de a observa apriția aftei. Majoritatea aftelor bucale au formă rotundă sau ovală, centrul leziunii este de culoare albă sau galbenă, iar conturul este roșu. Se dezvoltă în interiorul gurii în diferite locuri: pe sau sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, la baza gingiilor sau pe cerul gurii. Formele severe ale aftelor ar putea provoca febră sau oboseală.

Diagnostic

Nu sunt necesare teste amănunțite pentru diagnosticarea aftelor bucale. O examinarea clinică îl va ajuta pe medic să stabilească dacă vă confruntați cu aceste leziuni. În cazuri rare, când aftele cauzează dureri puternice și nu se vindecă, este posibil să fie necesare investigații amănunțite pentru a exclude posibilitatea unei probleme mai grave de sănătate.

Afte bucale vs. herpes oral

Deși ati putea crede că aceste afecțiuni sunt asemenătoare, ele sunt total diferite. Herpesul este provocat de un virus – Herpes simplex și este contagios. Apare sub forma unor grupări de vezicule cu lichid, dureroase. Spre deosebire de afte, acestea apar în exteriorul cavității bucale – pe suprafața buzelor, la baza nasului, pe bărbie. Aftele bucale sunt leziuni mici care se dezvoltă pe țesuturile moi din cavitatea bucală sau la baza gingiei și care nu sunt contagioase.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

De regulă, aftele bucale minore trec de la sine în 5-14 zile și nu este necesar niciun tratament pentru vindecarea lor. Însă, anumite opțiuni de tratament sau produse eliberate fără rețetă vă pot ajuta la ameliorarea lor și la reducerea disconfortului, în special în cazul leziunilor de dimensiuni mai mari, persistente și dureroase.

  • Apa de gură. Anumite tipuri de apă de gură, care se eliberează fără rețetă, vă pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar, vă poate prescrie și alte soluții cu substanță activă, eliberate doar cu prescripție medicală.
  • Creme, unguente sau geluri. Puteți găsi astfel de produse care nu necesită rețetă și pe care le puteți aplica direct pe leziune, pentru ameliorarea durerii și vindecarea într-un timp mai scurt. Dacă nu sunteți siguri cu privire la produsele indicate pentru dumneavoastră, cereți sfatul farmacistului sau medicului.
  • Tratament medicamentos. Medicamentele administrate pe cale orală sunt indicate atunci când afecțiunile cutanate sunt severe sau nu răspund la tratamentul topic. Medicul va putea recomanda ce tratament este optim, în funcție de fiecare situație în parte.
  • Remedii naturiste. Gargara cu apă caldă și sare de mare poate acționa în calmarea aftelor.
Prevenție

Aftele bucale nu pot fi întotdeauna prevenite, însă adoptarea următoarelor sfaturi și a câtorva modificări în stilul de viață v-ar putea ajuta să reduceți frecvența lor:

    • Atenție la alimentele pe care le consumați. Încercați să evitați alimentele care par să vă irite mucoasa bucală, cum ar fi nuci, chipsuri, covrigi, anumite condimente, alimente sărate și fructe cu aciditate mare. De asemenea, evitați oricare alte alimente la care sunteți alergic.
    • Adoptați o igienă orală adecvată. Periajul dinților după mese și folosirea aței dentare vă poate menține cavitatea bucală curată și ajută la eliminarea alimentelor care ar putea declanșa apariția aftei. Utilizați o periuță de dinți moale pentru a preveni iritarea țesuturilor sensibile ale gurii.
    • Control periodic al danturii. Pe lângă controlul periodic la 6 luni recomandat pentru menținerea sănătății orale, adresați-vă medicului stomatolog și dacă purtați aparat dentar și observați că acesta favorizează iritarea mucoasei bucale și este nevoie de anumite ajustări.
    • Reduceți stresul. În cazul în care observați o legătură între momentul apariției aftei bucale și stresul cotidian resimțit, încercați să reduceți nivelul de stres și căutați metode de relaxare.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Deși nu reprezintă o urgență medicală sau un pericol imediat pentru sănătatea dumneavoastră, aftele bucale pot evolua în cazuri mai severe, rare și pot crea un disconfort mare. Consultați medicul dumneavoastră dacă aveți următoarele simptome:

  • Afte bucale de dimensiuni foarte mari
  • Afte recurente și dese, situațiile în care apar unele noi înainte să se vindece celelalte
  • Afte care persistă mai mult de două săptămâni
  • Leziuni care se extind pe buze
  • Durere care nu se ameliorează cu produsele eliberate fără rețetă
  • Dificultate mare în a mânca sau consuma lichide
  • Febră mare

[1] https://www.webmd.com/oral-health/guide/canker-sores#1-2