Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu este medic primar MF, doctor în medicină, formator MF și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Antibioticele sunt o categorie de medicamente care se eliberează doar în baza unei rețete de la medic. Medicul le eliberează când consideră că antibioticele reprezintă cel mai bun tratament pentru boala diagnosticată.
Antibioticele sunt medicamente importante, care pot salva vieți. Dar, luate la întâmplare, pot deveni inutile, sau dăunătoare. În plus, această administrare excesivă și mai ales nepotrivită, a creat în multe situații rezistența bacteriilor la multe dintre antibiotice. Asta le face inutilizabile.
Contrar părerii populare conform căreia antibioticele pot fi folosite în a trata orice afecțiune, acestea sunt indicate doar în tratarea bolilor și simptomelor provocate de bacterii (1). De aceea, este bine ca acestea să fie utilizate strict la recomandarea medicului. Acesta poate indica cea mai bună opțiune de tratament pentru fiecare situație în parte. Pentru fiecare infecție bacteriana există recomandări specifice. Acestea sunt stabilite de medic în funcție de numeroși parametri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, conform legislației în vigoare, antibioticele se eliberează doar pe bază de rețetă de la medic.
Este important de reținut însă că infecțiile pot fi cauzate de bacterii, fungi și virusuri. Majoritatea infecțiilor sunt provocate de virusuri, iar antibioticele nu au nici un efect asupra acestora. Antibioticele sunt o grupă de medicamente care luptă doar împotriva bacteriilor. Din acest motiv, ele nu sunt de niciun folos în tratarea febrei, a răcelii sau a gripei, unele dintre cele mai comune situații în care oamenii apelează la acest tip de medicamente. De aceea, antibioticele sunt o categorie de medicamente care se eliberează doar cu rețetă, când medicul consideră că sunt necesare.
Cum se administrează antibioticele?
Durata medie de administrare a antibioticelor este de obicei între 5 și 10 zile. Perioada aceasta depinde de gravitatea infecției, de bacteria incriminată, de riscurile pacientului, de bolile asociate etc. Chiar dacă este observată o ameliorare a simptomelor la începutul tratamentului, acesta nu trebuie întrerupt. Altfel, poate duce la recidivarea bolii și la creșterea rezistenței bacteriene. Antibioticele trebuie luate exact așa cum a spus medicul, respectând dozele, indicațiile și intervalele orare date de acesta. Reducerea dozelor este o greșeală frecvent întâlnită.
Cum NU se administrează antibioticele?
În timpul tratamentului cu antibiotice, trebuie evitat consumul de alcool. Combinația dintre cele două suprasolicită ficatul. Există antibiotice care nu își mai fac efectul în combinație cu alcool și altele care produc compuși toxici în organism.
Antibioticele nu sunt recomandate în combinație cu lactatele, chiar dacă se spune că anumite produse, precum iaurtul, sunt benefice florei intestinale. Din contră, lactatele pot reduce efectul anumitor antibiotice.
Nici asocierea cu contraceptive nu este recomandată, deoarece, în contact cu antibioticele, scade efectul de contracepție.
Mai mult, nu trebuie administrate antibiotice rămase de la o altă cură de tratament, chiar dacă simptomele par a fi aceleași, sau de la alte persoane care aparent au suferit de aceeași afecțiune. Antibioticele trebuie luate doar în urma unui consult medical și la recomandarea medicului.
Efectele negative ale antibioticelor
Unul dintre punctele slabe al antibioticelor este că ele nu fac diferența dintre bacteriile pe care trebuie să le distrugă și cele pe care trebuie să le protejeze, adică dintre cele care au produs infecția și cele care fac bine organismului. În urma tratamentului cu antibiotice pot apărea dezechilibre la nivelul organismului. Asta deoarece și bacteriile bune vor fi anihilate, nu doar cele rele. La nivel intestinal, în cazul apariției scaunelor moi sau a diareii, echilibrul poate fi restabilit prin administrarea de produse probiotice. Acestea sunt produse care conțin microorganisme care ajută la menținerea imunității.
Dacă apar dezechilibre la nivel bucal sau vaginal, trebuie administrate antimicotice. Mai precis, acestea sunt produse care luptă împotriva infecțiilor cauzate de fungi (,,ciuperci”).
Tratamentul cu antibiotice, dar și infecțiile propriu-zise, pot duce la scăderea imunității organismului. De aceea se recomandă asocierea cu produse care cresc imunitatea, precum și o alimentație variată cu multe fructe și legume proaspete.
Antibioticele conțin substanțe care pot provoca alergii, de aceea este foarte important istoricul persoanei care va începe un astfel de tratament pentru a se evita utilizarea unui antibiotic care conține o substanță la care persoana care trebuie să îl ia este alergică. Alergiile pot lua forme foarte grave, de aceea nu uitați să relatați medicului astfel de situații în istoricul bolnavului.
Utilizarea frecventă și rezistența la antibiotice
Antibioticele sunt o categorie de medicamente care se eliberează doar cu rețetă, când medicul consideră că sunt necesare. În cazul folosirii frecvente de antibiotice, se poate observa cu timpul că acestea nu mai au efectul dorit de vindecare. Este vorba despre momentul în care bacteriile au devenit rezistente la substanțele care luptă împotriva lor, adică la antibiotice. În acest moment, apare fenomenul de rezistență microbiană. Această situație apare din cauza abuzului de antibiotice, mai ales din cauza administrării inutile a acestora, în situații în care infecțiile nu sunt provocate de bacterii.
Rezistența microbiană este un fenomen natural care constă în capacitatea microorganismelor de a împiedica o substanță antimicrobiană, precum antibioticele, să lupte împotriva microbilor. Urmarea este că tratamentele devin ineficiente, infecțiile persistă și îi pot afecta și pe ceilalți.
Nu trebuie uitat că oamenii sunt mai expuși la infecții față de secolele trecute, datorită numărului mare de oameni care călătoresc, datorită schimbărilor climatice.
Cu atât mai mult, trebuie să conservăm resursele terapeutice de care medicina dispune, folosind antibioticele corect, când trebuie, unde trebuie și cât trebuie.