Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapei. Când vasele mici de sânge se inflamează, devin mai vizibile, iar acest lucru face ca globul ocular să pară roz sau roșiatic. Conjunctivita este cauzată, în mod normal, de o infecție virală sau bacteriană, o reacție chimică sau alergică. Afecțiunea se poate dezvolta și din cauza unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi infecția cu Chlamydia sau Gonoreea.
Conjunctivita nu reprezintă o problemă medicală gravă, afectează rar vederea, dar iritația provoacă disconfort. Deoarece afecțiunea poate fi contagioasă, diagnosticul precoce și tratamentul administrat la timp pot reduce răspândirea acesteia.
Informații utile
Atenție! Conjunctivita se poate număra printre simptomele asociate COVID-19, însă doar în 1-3% din cazuri[1]. Dacă prezentați simptome specifice infecțiilor respiratorii (tuse seacă repetată, febră, dificultăți ale respirației) și semne ale conjunctivitei, contactați-vă medicul de familie pentru a vă îndruma cu privire la pașii pe care ar trebui să îi urmați.
Este contagioasă?
Conjunctivitele virale sau bacteriene sunt formele contagioase[2] și se pot transmite ușor de la o persoană la alta, prin picături (tuse ori strănut) sau prin atingerea obiectelor contaminate ori împrumutarea produselor personale de la un pacient infectat. Igiena mâinilor este esențială în acest sens. Copiii sunt mai predispuși la a dezvolta afecțiunea deoarece petrec mult timp în colectivitate. Este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă cât timp prezintă simptome. Conjunctivita alergică și cea chimică nu sunt contagioase.
Cauze
Printre cauzele[3] care pot duce la apariția conjunctivitei se numără:
- Virusuri, inclusiv cel responsabil de o răceală obișnuită
- Bacterii
- Anumiți factori iritanți, cum ar fi praful, fumul, șampoanele, substanțele chimice utilizate în piscine
- Polenul sau alți factori alergeni. Astfel de alergii pot fi mai întâlnite în cazul persoanelor care poartă lentile de contact
- Un canal lacrimal blocat
- Conjunctivita poate apărea și în uma contractării unei boli cu transmitere sexuală. Gonoreea poate duce la o formă rară de conjunctivită care ar putea afecta vederea, dacă nu este tratată corespunzător.
Tipuri de conjunctivită
În funcție de cauza care o produce[4], conjunctivita poate fi:
- Virală: este cea mai întâlnită și contagioasă formă de conjunctivită, cauzată de virusuri asociate cu răceala comună sau alte infecții respiratorii. Conjunctivita virală tinde să se dezvolte la un singur ochi și provoacă lăcrimare în exces și secreții apoase. În câteva zile, poate fi afectat și celălalt ochi.
- Bacteriană: este cauzată de o infecție cu o bacterie de tip stafilococic sau streptococic. Igiena deficitară sau utilizarea unor produse contaminate pot provoca infecția. Se poate manifesta prin secreție mucoasă sau prurit. Persoanele care poartă lentile de contact prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea, dacă igiena mâinilor nu este adecvată atunci când sunt aplicate lentilele.
- Alergică: afectează ambii ochi și apare atunci când intrați în contact cu diferiți alergeni, cum ar fi polenul, praful, părul de animale, produse cosmetice. Dacă aveți conjunctivită alergică, vă puteți confrunta cu o senzație intensă de mâncărime, lăcrimare și inflamație a ochilor, precum și strănut și secreție nazală apoasă.
- Chimică: este cauzată de iritanți precum poluanții din aer, clorul din piscine și expunerea la substanțe chimice nocive. Ochii se pot irita și înroși, dar semnele pot trece de la sine în aproximativ o zi. Dacă substanța chimică este una caustică, cereți îngrijiri medicale de urgență.
Factori de risc
Expunerea la substanțele alergice, contactul direct cu persoanele care prezintă o conjunctivită virală sau bacteriană, utilizarea neadecvată a lentilelor de contact sunt principalii factori de risc.
Conjunctivita nu produce durere și, de regulă, este puțin probabil ca vederea să vă fie afectată, dacă aceasta este diagnosticată din timp și tratată corespunzător.
Simptome
Cele mai întâlnite simptome [5] sunt:
- Înroșirea ochiului afectat
- Pleoape inflamate
- Senzația de mâncărime sau arsură
- Senzația de nisip sau corp străin în ochi
- Lăcrimare în exces
- Secreție apoasă sau mucoasă a ochilor, care formează o crustă în timpul nopții și îngreunează deschiderea ochilor dimineața
- Sensibilitate la lumină
- Inflamarea ganglionilor limfatici, de regulă în cazul infecțiilor virale
Diagostic
Nu de fiecare dată ochii roșii, iritați sau inflamați anunță o conjunctivită. Acestea pot fi și simptomele unei alergii sezoniere sau ale altei infecții a pleoapelor. Medicul poate pune diagnosticul pe baza descrierii simptomelor și în urma unui examen clinic. În unele cazuri, medicul poate face o analiză utilizând un tampon de bumbac pentru a recolta din secreție, pe care o va testa în laborator. Acest lucru va ajuta la identificarea bacteriilor sau a virusurilor care ar putea fi cauza conjunctivitei.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
Tratamentul[6] conjunctivitei este, de obicei, simptomatic. Acesta poate fi diferit în funcție de tipul de afecțiune cu care vă confruntați.
- Conjunctivita virală. De regulă, această formă poate trece de la sine, în aproximativ 2-3 săptămâni[7]. Simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese cu apă și picături oftalmice lubrifiante, numite și “lacrimi artificiale”, care se eliberează și fără rețetă. Acestea ajută la reducerea disconfortului ocular creat de inflamație și la hidratarea ochiului. Antibioticele NU sunt indicate și nici eficiente, acestea au efect doar în cazul infecțiilor bacteriene, DOAR la recomandarea medicului. Nu uitați că o conjunctivită virală este contagioasă, așadar luați măsurile necesare pentru a preveni răspândirea.
- Conjunctivita bacteriană. Acest tip de conjunctivită necesită, de regulă, tratament cu picături de ochi sau unguente cu antibiotic[8]. Produsele sunt eliberate doar la recomandarea medicului și trebuie respectată modalitatea de administrare indicată. Nu luați antibiotice fără să consultați un specialist! Simptomele se pot ameliora după trei sau patru zile de tratament[9], dar trebuie să urmați medicația atât timp cât este prescris de medic.
- Conjunctivita alergică. Primul pas spre vindecare este eliminarea sau evitarea iritantului, dacă este posibil. Compresele cu apă și folosirea soluțiilor de tip “lacrimi artificiale” ameliorează disconfortul, în cazuri ușoare. În cazurile severe, este posibil să fie nevoie de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau antihistaminice, numai la recomandarea medicului[10].
- Conjunctivita chimică. În cazul în care ochii au venit în contact cu o substanță iritantă, spălați-vă imediat cu apă, pentru eliminarea acesteia. Dacă leziunile sunt cauzate de substanțe caustice, cereți de urgență asistență medicală și clătiți cu multă apă, până primiți îngrijiri[11].
Prevenție
Câteva sfaturi v-ar putea ajuta la prevenirea contractării afecțiunii sau la evitarea răspândirii, în cazul infecțiilor virale sau bacteriene.
- Nu atingeți ochii cu mâinile murdare.
- Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun.
- Folosiți un prosop curat pentru față. Nu împrumutați prosoape sau alte obiecte ori produse personale, cum ar fi ochelarii de vedere sau de soare, produsele cosmetice.
- Curățați des lenjeria de pat.
- Nu folosiți produse cosmetice expirate.
- Dacă utilizați lentile de contact, renunțați la purtarea lor până când simptomele conjunctivitei dispar. Asigurați o igienă adecvată a mâinilor înainte de a vă pune lentilele și folosiți soluții de dezinfectare pentru cele reutilizabile. Respectați recomandările medicului și instrucțiunile de pe etichetă.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă simptomele nu se ameliorează în urma tratamentului ori chiar se agravează, consultați medicul pentru a exclude varianta unei afecțiuni mai serioase. De asemenea, solicitați imediat îngrijiri medicale dacă:
- Vă confruntați cu secreție galbenă în exces la nivelul ochilor
- Aveți dureri oculare puternice
- Aveți vederea încețoșată
- Manifestați febră mare
- Aveți frisoane
[1] https://www.healthline.com/health/coronavirus-pink-eye
[2] https://www.cdt-babes.ro/articole/conjunctivita.php
[3] https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis#1
[4] https://www.cdt-babes.ro/articole/conjunctivita.php
[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355
[6] https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis
[7] https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis
[8] https://www.cdt-babes.ro/articole/conjunctivita.php
[9] https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/conjunctivitis
[10] https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis#3
[11] https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis#3