Cum gestionăm alergiile de sezon cu produse din sfera îngrijirii personale?

Tratamentul alergiilor de zezon

Cu toate că ne bucură peisajele colorate și spectacolul de dans al frunzelor căzătoare, toamna vine și cu probleme de sănătate, pentru unii dintre noi. În perioada acestui anotimp, unele alergii se reactivează, iar vremea rece poate chiar agrava anumite simptome. Dacă strănutați, vă mănâncă nasul sau vă lăcrimează ochii, este posibil să fi dezvoltat  o alergie de sezon.

Ce sunt alergiile sezoniere și ce le declanșează?

Alergia apare atunci când sistemul imunitar intră în contact repetat, cu o substanță deja cunoscută, care în mod normal era inofensivă, numită alergen, pe care o percepe ca fiind dăunătoare și reacționează împotriva ei. Uneori, manifestările pot fi ample și cu un impact semnificativ asupra calității vieții.

Polenul de buruieni, în special cel de ambrozie, se numără printre principalii factori care declanșează alergia de toamnă. De obicei, perioada de polenizare începe în lunile august-septembrie. Aceasta se poate întinde până la sfârșitul lunii octombrie. Aproximativ 482.000 de români sunt alergici numai la ambrozie.[1]

Mucegaiul este și el unul dintre inamicii responsabili de reacțiile alergice. S-ar putea să crezi că se dezvoltă doar în beciuri sau la baie, dar sporii de mucegai preferă și locurile cu umiditate ridicată de afară. Ei sunt răspândiți în perioada în care vremea este uscată și bate vântul. Astfel, grămezile de frunze căzute din copaci și expuse umezelii reprezintă un mediu favorizant de producere pentru aceștia.

Acarienii, reprezintă o clasă de păianjeni foarte, foarte mici, care sunt atrași de locuri umede, cu multă materie organică (piele, praf, sebum, etc.). Aceștia pot provoca alergii severe la oameni și animale. Pot afecta persoanele de toate vârstele. Sunt prea mici să îi vedem cu ochiul liber, dar se găsesc în saltele, perne, jucării sau cărți. Pot fi activați și atunci când pornim căldura pentru prima oară în sezonul rece. Întoarcerea la școală sau grădiniță poate accentua alergiile la copii, dacă sălile de clasă nu au fost aerisite înainte.

Cum recunoaștem simptomele specifice alergiilor?

Reacțiile alergice pot apărea după inhalarea, înghițirea sau contactul direct al pielii cu alergenii. Alergiile de toamnă se pot manifesta diferit de la o persoană la alta, dar principale simptome care ar trebui să vă ridice un semn de întrebare sunt următoarele:

  • Nas înfundat
  • Secreții nazale
  • Lăcrimare
  • Mâncărimi ale ochilor și nasului
  • Strănut
  • Tuse seacă
  • Respirație șuierătoare
  • Prurit și iritații la nivelul pielii
  • Cearcănele de culoare închisă

Cum putem preveni alergiile și ce tratament este recomandat?

Cea mai bună metodă prin care pot fi prevenite alergiile de sezon este evitarea factorilor declanșatori pe cât de mult posibil. Asta înseamnă să găsiți sursa de alergeni care vă afectează și să o eliminați din locurile în care vă petreceți cel mai mult timp.  Însă, nu putem sta închiși în casă pentru totdeauna. Următoarele sfaturi vă pot ajuta la ameliorarea simptomelor:

  • Țineți geamurile închise în intervalul de maximă circulație a polenului și evitați ieșirile în aer liber, în special dimineața devreme și în jurul prânzului
  • Curățați bine țevile și filtrele, înainte de a porni căldura pentru prima dată. În caz contrar, mucegaiul și alți alergeni adunați peste vară se vor răspândi în aer
  • Utilizați un purificator de aer care să filtreze particulele de polen, praful și mucegaiul
  • Folosiți un umidificator de aer, astfel încât umiditatea în casă să fie constant între 30-50%
  • Purtați o mască de protecție care să acopere gura și nasul, în special dacă știți că în zonă cresc plante care favorizează declanșarea alergiilor sau dacă strângeți frunzele uscate
  • Spălați-vă nasul și părul în fiecare seară pentru a îndepărta polenul.
Nu există leac pentru alergia de sezon, dar o puteți ține sub control cu metodele de prevenție și tratament.

Pentru tratamentul acestora pot fi folosite și medicamente sau dispozitive medicale care se eliberează fără rețetă. Pentru a fi siguri de diagnostic însă,  este recomandat să cereți și părerea unui medic înainte, pentru a nu înrăutăți starea de sănătate. Printre remediile care vă pot ajuta în lupta cu alergia se numără și următoarele

  • Spray nazal cu corticosteroizi: reduce inflamația nasului
  • Antihistaminice: ameliorează strănutul, mâncărimile și secrețiile nazale
  • Decongestionante: reduc senzația de nas înfundat

Este important de știut că farmacistul vă poate recomanda un produs potrivit pentru un anumit simptom, pe baza unui dialog deschis cu acesta. De asemenea, acesta vă poate recomanda să consultați medicul de familie dacă este de părere că simptomele descrise necesită acest lucru.

Când este nevoie să consultăm un specialist?

Dacă simptomele specifice alergiilor nu se ameliorează sub tratament în câteva zile sau se agravează, mergeți la un specialist alergolog. Acesta vă poate supune unor teste speciale care să identifice factorii care vă declanșează reacțiile alergice și vă poate da un plan de tratament personalizat. Medicația corespunzătoare vă poate ajuta să vă bucurați de orice anotimp, fără neplăceri.

[1] http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf