De ce trebuie să citim întotdeauna prospectul unui medicament fără rețetă înainte de utilizare?

Prospectul sursă informații medicament fără prescripție

În cazurile în care putem apela la automedicație, prospectul reprezintă principala sursă avizată de informații cu privire la proprietățile terapeutice ale unui medicament fără prescripție medicală, atunci când avem o problemă medicală pe care o gestionăm. Ținând cont de frecvența tot mai mare cu care sunt utilizate medicamentele fără prescripție medicală în îngrijirea personală, este esențială citirea și înțelegerea corectă a elementelor incluse în prospect.  Astfel, se poate evita administrarea lor necorespunzătoare. Un medicament fără prescripție poate fi util pentru mulți pacienți, dar periculos pentru alții. De asemenea, este foarte important să citim de fiecare dată prospectul. Chiar și în cazul unor medicamente pe care le-am utilizat și cu alte ocazii. Acest lucru este necesar pentru a  preîntâmpina posibile interacțiuni sau efecte adverse. Conform legislației în vigoare, prospectul trebuie să includă informații despre compoziția produsului, indicațiile terapeutice, modul de utilizare, contraindicații și reacții adverse, condiții de păstrare.

Ce înseamnă acestea și de ce ar trebui să fim atenți la ele?

1. Indicațiile terapeutice

Indicațiile din prospectul medicamentului descriu pe scurt simptomele și/sau afecțiunile pentru care acesta se administrează. În cazul medicamentelor fără prescripție medicală, indicațiile vă pot confirma dacă medicamentul pe care urmează să vi-l administrați este cel corespunzător problemelor medicale resimțite de către dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur asupra simptomelor, nu luați medicamentul și adresați-vă medicului sau farmacistului.

2. Contraindicații, atenționări și precauții

Contraindicațiile prezintă afecțiunile sau situațiile în cazul cărora nu este recomandată administrarea medicamentului pe care intenționați să îl utilizați. Poate fi vorba despre persoane cu boli cronice (diabet, boli cardiovasculare, boli digestive sau hepatice, etc.), alergii la anumite substanțe conținute de medicament, vârsta (în cazul copiilor, sau vârstnicilor spre exemplu), condiții medicale speciale,(precum sarcina), condiții pre sau post operatorii, deficit de substanțe minerale sau vitamine din organism și altele. Atunci când intenționați să luați un medicament fără prescripție medicală și vă regăsiți într-una din situațiile enunțate în contraindicațiile prospectului, rugați medicul sau farmacistul să vă recomande un medicament permis în situația dumneavoastră. Nu trebuie să vă îngrijorați, de cele mai multe ori, există mai multe alternative terapeutice pentru aceeași afecțiune.

3. Doze și mod de administrare

Dozajul și modul corect de administrare al medicamentului asigură eficiența lui în ameliorarea simptomelor și tratarea afecțiunii dumneavoastră și evita unele efecte secundare neplăcute. Administrarea unor doze mai mari sau la intervale mai scurte de timp nu îmbunătățește răspunsul la tratament și nici nu grăbește vindecarea. Din contră, administrarea incorectă și supradozajul vă pot pune în pericol sănătatea. Respectați modul de administrare și în ceea ce privește recomandarea ca medicamentul să fie luat înainte, sau după masă, cu apă multă, sau puțină, pastila întreagă sau sfărâmată, etc.

4. Interacțiunea cu alte medicamente

Prospectul reprezintă principala sursă avizată de informații cu privire la proprietățile terapeutice ale unui medicament fără prescripție medicală. Medicamentele eliberate fără rețetă conțin substanțe active și inactive (excipienți) care acționează și interacționează în organism. Administrarea mai multor medicamente pentru diverse afecțiuni sau în combinație cu suplimente alimentare ori cu dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală poate diminua sau potența efectul substanțelor active, absorbția unor vitamine și minerale din organism și poate cauza dezechilibre chimice și chiar probleme medicale serioase. Astfel, în cazul administrării unui nou medicament fără prescripție medicală, verificați întâi și întotdeauna interacțiunea acestuia cu celelalte medicamente cu sau fără prescripție medicală și/sau suplimente alimentare. Dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să întrebați medicul sau farmacistul.

5. Ambalaj și compoziție

Datele privind compoziția produsului vă ajută să stabiliți conformitatea produsului pe care intenționați să vi-l administrați cu informațiile înscrise pe ambalaj, etichetă sau prospect. Culoarea, forma și inscripționarea tabletelor, respectiv culoarea, mirosul, textura și consistența siropurilor vă atenționează dacă acestea se află în condiții normale de utilizare și nu sunt expirate, alterate sau păstrate în condiții nepotrivite. Nu utilizați medicamente care au culoare, miros, textură sau consistență nespecifice sau ale căror ambalaje sunt vizibil deteriorate.

6. Reacții adverse

Orice medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

În cazul în care constatați reacții adverse neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Acesta vă poate recomanda – dacă este necesar – întreruperea, continuarea sau schimbarea tratamentului.

De asemenea, pentru a contribui la completarea informațiilor privind siguranța medicamentului, reacțiile adverse pot fi raportate și online pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale : https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

7. Condiții de păstrare

Pentru a evita modificarea substanțelor active și pierderea proprietăților terapeutice, respectați recomandările prospectului privind păstrarea medicamentelor.

8. Data de expirare

Verificați întotdeauna valabilitatea medicamentelor inscripționată pe ambalaj și nu le utilizați după aceasta.

***

Administrate în mod informat, corect și responsabil, medicamentele fără prescripție medicală pot fi o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății.

Mai multe informații despre medicamentele fără prescripție medicală, puteți găsi aici.