Dispozitive Medicale

Așa cum le spune și numele, dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției.
Acestea constituie o gamă largă de produse, clasificate în funcție de rolul și întrebuințarea lor. Fără rețetă medicală sunt disponibile doar dispozitivele medicale din Clasele de risc I și II, cunoscute și ca dispozitive medicale pentru îngrijire personală.

Rolul dispozitivelor medicale

Dispozitivele medicale sunt esențiale pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor în condiții de siguranță și eficiență. Dispozitivele medicale se bazează pe ingineria biomedicală și, ca regulă generală, înlocuiesc permanent sau temporar o funcție a corpului.
Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând, printre multe altele, spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili.

Toate dispozitivele medicale  disponibile în România sunt notificate la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), subordonată Ministerului Sănătății. Lista acestora poate fi consultată în Baza Națională de Date a Dispozitivelor Medicale.

Întrebări frecvente

Care este diferența între medicamente și dispozitive medicale?

Principala diferență dintre dispozitivele medicale și medicamente este modul de acțiune principal al produsului, de obicei de natură fizică în cazul unui dispozitiv medical (de exemplu, acțiune mecanică, barieră fizică, înlocuirea sau susținerea unor organe sau funcții fiziologice etc.), respectiv acțiune farmacologică, imunologică sau metabolică, în cazul unui medicament.

Cum pot afla dacă utilizarea unui dispozitiv medical poate provoca reacții adverse?

Chiar dacă se eliberează fără a fi necesară o rețetă din partea medicului, dispozitivele medicale pentru îngrijire personală pot provoca reacții adverse. Pentru utilizarea eficientă și în siguranță a acestora este necesar să se respecte indicațiile din prospect și/sau de pe ambalaj.

Trebuie să consult medicul înainte de a utiliza un dispozitiv medical?

Dispozitivele medicale pentru îngrijire personală nu necesită un consult medical înainte de a fi utilizate. Însă, pentru a avea siguranța unei utilizări corespunzătoare, în funcție de nevoile specifice ale organismului, utilizarea acestora poate fi precedată de o recomandare a medicului.