Informații utile
Acneea este o afecțiune comună a pielii care poate afecta foarte mulți oameni pe parcursul vieții și care apare, de obicei, pe față, dar și pe piept sau pe spate și se manifestă prin apariția coșurilor și chiar a unor chisturi sau noduli, în formele severe ale acesteia. Este important de înțeles că acneea nu se poate transmite de la o persoană la alta. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, dar provoacă sensibilitate a tenului, determină un aspect inestetic și, din acest punct de vedere, poate declanșa probleme emoționale.
Tipuri de acnee
În funcție de gradul de severitate, acneea poate fi neinflamatorie (puncte albe, puncte negre) și inflamatorie (papule, pustule, noduli, chisturi).
Cauze
Acneea apare atunci când porii sunt blocați de diferiți factori, fapt ce duce la dezvoltarea bacteriilor și inflamarea pielii. Cauzele sunt diverse:
- Excesul de sebum. Când, din anumite motive, glandele sebacee produc sebum în exces, ce contribuie la înfundarea foliculilor.
- Activitatea în exces a hormonilor androgeni. În perioada pubertății, atât în cazul băieților cât și al fetelor se produc mai mulți hormoni androgeni, respectiv hormonii masculini care includ testosteronul. Acesta stimulează organismul să producă mai mult sebum.
- Sebumul blochează foliculii, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor și inflamarea pielii, respectiv apariția coșurilor.
- Foliculii de păr blocați de sebum și celule moarte.
Alți factori de risc
- Hormonii: dereglările hormonale care apar în timpul sarcinii sau în urma utilizării anticoncepționalelor pot afecta secreția se sebum și declanșarea sau agravarea acneei.
- Anumite medicamente: acestea pot fi medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
- Agresiunea asupra pielii: purtarea hainelor strânse pe piele sau a celor din fibre sintetice.
- Fumatul: contribuie la dezvoltarea acneei în rândul adulților.
- Stresul: poate agrava acneea.
Cine poate suferi de acnee?
Acneea afectează persoane de toate vârstele, dar este mai des întâlnită în rândul adolescenților. Afecțiunea poate persista de la 5 până la 10 ani, cu ameliorarea simptomelor în jurul vârstei de 20 de ani. Totuși, acneea poate continua și la vârstele adulte. Aproximativ 3% dintre adulții cu vârste de peste 35 de ani au acnee.[1]
În cele mai multe cazuri, acneea se dezvoltă pe față, dar aproape jumătate dintre persoanele afectate prezintă acnee pe spate, iar 15% pe piept.
Simptome
Acneea se manifestă prin apariția unor pete roșii persistente, mici umflături pe piele, așa numitele coșuri, care se pot inflama, provoca durere și creează un aspect de ten gras, inestetic. Se dezvoltă la nivelul feței, de cele mai multe ori, dar pot apărea și pe piept, umeri, spate sau alte zone. În funcție și de cauze, acneea se poate manifesta sub mai multe forme:
- Puncte negre: apar atunci când un por este blocat de sebum sau celule moarte ale pielii. Partea superioară a porului rămâne deschisă și, pentru că este expusă la aer, rezultă culoarea neagră caracteristică.
- Puncte albe: au un aspect similar cu punctele negre, însă partea de sus a porului este închisă, astfel că sunt mai ferme și mai dificil de tratat.
- Papule: apar ca mici umflături roșii și sunt dureroase, atunci când pereții din jurul porilor se distrug din cauza inflamației.
- Pustule: sunt similare cu papulele, dar au vârful galben sau alb, cauzat de acumularea puroiului.
- Noduli: sunt localizați mai adânc în piele, porii devin mai inflamați și își măresc volumul, cauzând durere. Necesită tratament de specialitate, prescris de către un medic.
- Chisturi: se dezvoltă în profunzimea pielii, în urma unei combinații de bacterii, sebum sau celule moarte. Reprezintă cel mai sever tip al acneei și prezintă un risc ridicat de a forma cicatrici permanente.
Diagnostic
În cazurile ușoare, medicul de familie sau farmacistul vă pot recomanda câteva produse pentru a trece cu bine peste acest episod neplăcut. Dacă vă confruntați cu prezența coșurilor pentru mult timp, modificările adoptate în stilul de viață sau produsele eliberate fără rețetă nu vă ajută la ameliorarea simptomelor, este posibil să fie vorba de o formă mai severă și este nevoie să consultați un medic dermatolog pentru o examinare clinică mai în detaliu. Acesta poate recomanda și efectuarea unor investigații suplimentare. Gradul de severitate al acneei este clasificat în:
- ușor: punctele albe și punctele negre reprezintă forma cea mai ușoară
- moderat: papule și pustule
- sever: în mare parte, nodulii sau chisturile mari și dureroase semnalează forma severă a acneei. Aceste leziunile pot lăsa în urmă cicatrici.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
Tratamentul pentru acnee depinde și de gradul de severitate. Poate dura și până la câteva luni de tratament până când se observă semne clare de ameliorare sau vindecare. Dacă vă confruntați cu o formă ușoară, respectiv câteva puncte albe sau negre, puteți cere sfatul unui farmacist cu privire la metodele care să vă ajute la ameliorarea acestora.
- Medicamente topice, cu administrare locală.
- Produse eliberate fără rețetă. Anumite creme sau unguente pe bază de peroxid de benzoil pot ajuta la ameliorarea leziunilor pielii. Cereți sfatul unui medic sau farmacist cu privire la produsele care vă sunt indicate.
- Retinoizii (derivate din vitamina A). Acestea se găsesc sub formă de creme, geluri și loțiuni, care acționează împiedicând blocarea foliculilor de păr. Se aplică pe piele, conform recomandărilor medicului sau indicațiilor din prospect.
- Acid salicilic și acid azelaic. Acidul azelaic se găsește sub formă de cremă și are proprietăți antibacteriene. Acidul salicilic poate ajuta la prevenirea blocării foliculilor de păr.
- Se eliberează doar la recomandarea medicului, pe bază de rețetă. Acestea funcționează prin distrugerea excesului de bacterii de la nivelul pielii și prin reducerea roșeții.
- Medicamente cu administrare orală.
- Pentru formele de acnee moderată sau severă, este posibil să aveți nevoie de antibiotice orale pentru a distruge bacteriile și a combate inflamația. Aceste medicamente sunt eliberate doar pe bază de prescripție medicală, în urma unui consult al medicului specialist. Durata de administrare trebuie să fie scurtă, pentru a preveni rezistența la antibiotice.
- Medicamente contraceptive combinate. Anumite contraceptive care combină estrogenul și progesteronul pot ajuta la ameliorarea acneei, în cazul femeilor.
- Medicamente împotriva hormonilor androgeni. Acționează prin blocarea efectului hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee.
- Alte terapii. Medicul dermatolog poate indica și utilizarea unor terapii suplimentare, cum ar fi extracția punctelor albe sau negre, procedurile cu laser, peeling chimic.
Prevenție
Adoptarea unei rutine de curățare și îngrijire a pielii și utilizarea unor produse cu eliberare fără rețetă v-ar putea ajuta să preveniți sau să controlați apariția acneei.
- Curățați frecvent și cu grijă zonele afectate și pielea, în general, cu săpun sau produse adaptate tipului dumneavoastră de ten. Atenție, curățarea agresivă și excesivă pot irita tenul.
- Folosiți produse care combat acneea, de regulă cele care conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic. Respectați instrucțiunile de pe prospect sau etichetă și cereți sfatul farmacistului, dacă nu știți ce produse vă sunt indicate.
- Evitați produsele care pot irita mai rău tenul, precum scrub-urile sau anumite măști, dar și produsele pe bază de ulei.
- Nu vă atingeți fața cu mâinile murdare și evitați să aplicați presiune sau să scărpinați zonele afectate.
- Nu stoarceți coșurile, acest lucru poate cauza răspândirea infecției și favorizează apariția semnelor sau cicatricilor.
- Evitați expunerea îndelungată la soare.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă vă confruntați cu un tip mai sever de acnee, care persistă pentru mult timp, nu răspunde la regulile de îngrijire personală ori produsele eliberate fără rețetă nu vă ajută la ameliorarea ei, consultați un medic dermatolog. Diagnosticarea din timp a afecțiunii și adoptarea tratamentului potrivit vor contribui la vindecarea mai rapidă și la diminuarea riscului de a dezvolta cicatrici.