Constipația

constipatia scaun dificultate durere

Informații utile

  • Ce este constipația?Constipația reprezintă situația în care o persoană elimină scaunul (materiile fecale) rar, cu dificultate sau cu durere. De obicei, apare atunci când materiile fecale rămân în colon mult timp, o mare parte din apă este absorbită și devin tari și uscate. În funcție de dietă, vârstă și activitatea zilnică, frecvența scaunului poate fi de la trei ori pe zi până la trei ori pe săptămână[1].  În ultima situație este vorba despre o constipație, iar în cazul în care se manifestă pe termen lung, este vorba despre constipație cronică, ce poate provoca un disconfort semnificativ și care poate afecta calitatea vieții persoanei în cauză.
  • Alte simptome. Constipația poate fi însoțită de senzația de balonare sau de greață, de pierderea poftei de mâncare și dureri sau crampe.
  • Cine poate suferi de constipație? Constipația este o afecțiune comună destul de frecventă, întâlnită la oameni de toate vârstele. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații și este, de asemenea, mai frecventă în timpul sarcinii, dar și la persoanele în vârstă.
  • Cauze frecvente ale constipației. De regulă, constipația apare atunci când nu consumați alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele sau nu beți suficiente lichide. De asemenea, aceasta poate apărea dacă o persoană, dintr-un motiv sau altul, ignoră nevoia de a merge la toaletă. Totodată, stresul vieții cotidiene, sedentarismul și lipsa unui somn odihnitor pot sta la baza afecțiunii.

La ce vă puteți aștepta?

De multe ori, afecțiunea este temporară și nu reprezintă un pericol. Când sunteți constipați, eliminarea scaunelor devine mai dificilă și mai puțin frecventă decât în general. De asemenea, scaunele pot fi uscate, tari și anormal de mari sau mici.

  • Durata. Constipația este, de obicei, inofensivă. În cele mai multe cazuri, aceasta este de scurtă durată și trece de la sine în câteva zile sau cel mult 2 până la 4 săptămâni.
  • Medicamente. Constipația poate apărea și ca un efect secundar în urma administrării unor medicamente. Analgezicele opioide, diureticele, medicamentele antiacide sau cele pentru tensiunea arterială ori depresie pot provoca apariția constipației. Dacă acestea par să fie cauza, nu întrerupeți tratamentul fără să discutați cu medicul dumneavoastră.
  • Afecțiuni mai grave. Atunci când dieta dumneavoastră este echilibrată, constipația cronică persistentă poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave și este recomandat să vă adresaţi medicului.
  • Aproximativ 2 din 5 femei au constipație în timpul sarcinii, mai ales în primele săptămâni[2].

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

  • Alimentație. Creșterea aportului zilnic de fibre, printr-un consum mai mare de fructe, legume, semințe poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea reapariției acestora.
  • Consumați suficiente lichide, de preferat apă, pentru a evita deshidratarea. Reduceți consumul de cafea, alcool sau băuturi acidulate.
  • Stil de viață. Exercițiile fizice vă ajută nu doar să rămâneți în formă, dar reduc și riscul de apariţie a constipaţiei. De asemenea, este important să nu amânați nevoia de a merge la toaletă și acordați suficient timp acestui obicei.
  • Unele laxative eliberate fără rețetă ajută la remedierea problemei, dar este important să citiți cu atenție prospectul sau să cereți sfatul medicului sau farmacistului, dacă nu știți cum trebuie administrate. De asemenea, dacă nu sunteți sigur care este cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Adoptarea unei diete alimentare echilibrate și schimbarea stilului de viață sunt primele recomandări care v-ar putea scăpa de constipație. Dacă situația nu se îmbunătățește și durerile persistă, chiar și după administrarea unui tratament eliberat fără rețetă, adresați-vă medicului.

În cazuri rare, constipația poate fi provocată de afecțiuni mai severe. Dacă observați oricare dintre aceste semne, adresați-vă medicului:

  • Durată. Sunteți constipați de o perioada de timp de 6 săptămâni sau mai mult.
  • Alte simptome. Abdomenul dumneavoastră este din ce în ce mai umflat și / sau începeți să aveți vărsături.
  • Vârstă. Aveți peste 50 de ani și nu ați suferit niciodată de constipație până acum.
  • Credeți că un medicament pe care îl luați pentru o anumită afecțiune vă constipă.
  • Sânge în scaun. Observați sânge în scaun, chiar dacă nu simțiți durere sau disconfort în zona rectală.
  • Simptome „generale”. Ați pierdut în greutate fără un motiv aparent, vă simțiți obosit tot timpul, nu tocmai în cea mai bună stare, transpirat sau febril sau observați că aceste simptome nu dispar în patru până la șase săptămâni.

[1] https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/constipation/

[2] https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/tog.12179