Informații utile
Herpesul oral este o afecțiune comună contagioasă, cauzată de virusul Herpes simplex, care are un aspect inestetic și poate crea o stare de disconfort. Virusul provoacă apariția unor vezicule mici dureroase, care se dezvoltă cel mai frecvent pe buze și pe pielea din jurul lor, pe mucoasa bucală, gingii sau la baza nasului. De regulă, herpesul se vindecă de la sine în aproximativ două săptămâni și poate reapărea periodic. Nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătatea noastră. Însă este important să putem recunoaște simptomele și metodele pentru gestionarea acestora și când ar trebui să ne adresăm medicului.
- Herpesul oral este cauzat de virusul Herpes simplex de tipul 1 (HSV-1), care este în strânsă legătură cu virusul care provoacă herpesul genital (HSV-2). Primul tip este asociat, în principal, cu infecții oculare și orale. Este posibil ca majoritatea persoanelor să aibă virusul în organism, însă fără să prezinte semne de manifestare. Odată contractat, virusul rămâne în organism pentru totdeauna, iar herpesul poate recidiva. Factorii care pot declanșa recidiva:
- Infecții virale sau febră
- Modificări hormonale, de exemplu menstruația
- Stres
- Oboseală
- Expunerea la frig
- Modificări ale sistemului imunitar
-
Este contagios?
Da, herpesul este contagios din momentul în care simțiți primele semne de apariție și până se vindecă. Virusul care cauzează herpesul poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact direct interpersonal, cum ar fi sărutul, sau prin contact cu obiecte personale contaminate, de exemplu sticle, pahare, tacâmuri utilizate în comun, prosoape șamd.
-
Cine poate avea herpes?
Oricine poate dezvolta această afecțiune, însă este mai frecvent în adolescență. La nivel global, 67% din populația sub 50 de ani este infectată cu virusul Herpes simplex de tip 1 (HSV-1), potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.[1] Herpesul recurent se poate forma în același loc și se manifestă, de regulă, ca o formă mai ușoară.
-
Factori de risc
Persoanele care au un sistem imunitar mai slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme mai severe sau complicații ale herpesului. Factorii sau afecțiunile care cresc riscul de complicații includ: HIV/SIDA, arsuri severe, eczema, stresul, chimioterapie, terapia imunosupresivă.
-
Herpesul oral vs. aftele bucale
Ambele leziuni provoacă disconfort și durere, însă acestea sunt singurele asemănări. Aftele sunt leziuni ulceroase plate, care apar în interiorul cavității bucale, pe limbă sau interiorul obrajilor. Spre deosebire de herpes, acestea nu sunt contagioase, deci nu pot fi transmise altor persoane.
Herpesul oral este o afecțiune întâlnită frecvent, pe care o poate dezvolta oricine. Cu toate că nu reprezintă o problemă de sănătate care ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare, are un aspect inestetic și poate crea o stare de disconfort. Simptomele pot diferi chiar dacă este prima dată când vă confruntați cu acest tip de herpes sau este vorba despre un episod recurent.
Simptome
Cu o zi-două înainte de apariția propriu-zisă a herpesului, este posibil să simțiți o senzație de mâncărime, arsură sau furnicături în zona în care se va forma leziunea. Ulterior, apar veziculele mici umplute cu lichid transparent, grupate, iar senzația de arsură sau durerea persistă. În câteva zile se usucă și formează o crustă, iar în final bubițele formate se vor decoji. Este posbil ca în urma lor să rămână mici semne decolorate sau cicatrici. Simptomele se ameliorează în câteva zile sau pot dura și până la două-patru săptămâni până se vindecă în totalitate. În cazurile mai rare, herpesul poate provoca și febră, dureri de cap sau dureri musculare.
Diagnostic
Dacă nu v-ați mai confruntat niciodată cu un herpes oral și nu cunoașteți semnele de manifestare, puteți cere sfatul unui farmacist cu privire la produsele eliberate fără rețetă care vă pot ajuta la ameliorarea simptomelor și vindecarea mai ușoară a leziunilor. Acesta vă poate recomanda și dacă este cazul să consultați un medic, care va putea pune un diagnostic al afecțiunii și după o simplă examinare clinică. Dacă este necesar, acesta vă poate recomanda consultul unui specialist pentru analize amănunțite.
Complicații
În cazuri rare, herpesul poate provoca unele complicații și se poate răspândi și pe alte zone ale corpului, cum ar fi:
-
- Atât virusul herpesului oral cât și cel genital se pot răspândi și pe degete. Copiii mici care obișnuiesc să bage degetele în gură, pot transfera astfel infecția.
- În cazuri rare, virusul poate provoca infecții oculare. Infecțiile repetate pot cauza cicatrici și probleme de vedere.
- Persoanele care se confruntă cu eczemă prezintă un risc mai mare de a dezvolta herpes pe o zonă mai răspândită a pielii. De regulă, acest caz necesită asistență medicală urgentă.
- Alte organe. La persoanele cu un sistem imunitar extrem de slăbit, virusul poate afecta și diferite părți ale corpului sau organe precum măduva spinării sau creierul.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
Tratamentul pentru herpesul oral este simptomatic, având rol în ameliorarea semnelor, atenuarea intensității și reducerea frecvenței de manifestare. De regulă, dacă nu provoacă un disconfort mare, herpesul poate trece de la sine și fără tratament, în curs de 10-14 zile, până la patru săptămâni.
- Cremă sau unguent cu aciclovir. Pot fi eliberate din farmacie, fără rețetă și se aplică direct pe suprafața leziunii. Acestea ameliorează durerea și iritația, pot grăbi procesul de vindecare, dar nu previn recurențele. Citiți cu atenție prospectul înainte de utilizare sau cereți sfatul farmacistului.
- Plasturi.Se aplică local și pot conține un anumit gel care are rol în ameliorarea durerii sau senzației de usturime. Totodată, ascund leziunea și reduc riscul de a răspândi infecția.
- Comprese reci. Aplicați o compresă cu apă rece pentru a reduce roșeața și pentru a ajuta la îndepărtarea crustelor.
- Medicamente antivirale. Tratamentul cu pilule antivirale este recomandat doar de către medic, în cazul unor complicații, episoade severe sau frecvente!
Prevenție
- Nu există un remediu care să prevină apariția herpesului, însă câteva sfaturi v-ar putea ajuta să reduceți riscul de a contracta virusul sau de a-l răspândi altor persoane.
- Evitați contactul direct cu alte persoane la care observați prezența herpesului. Virusul se răspândește cel mai ușor atunci când sunt active acele vezicule cu lichid.
- Evitați să împrumutați obiecte de uz personal. Tacâmuri, sticla de apă, paharul din care beți, prosoape, balsam de buze sau alte produse pentru îngrijirea personală pot răspândi virusul atunci când herpesul este activ.
- Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun. Spălați-vă cu atenție mâinile înainte de a vă atinge pe față, nas, gură ochi sau înainte de a atinge alte persoane, în special bebelușii.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă herpesul durează mai mult de două-patru săptămâni, dacă nu observați semne de vindecare sau produsele eliberate fără rețetă nu vă ajută la ameliorarea simptomelor, consultați medicul. Cereți sfatul unui specialist dacă:
- sistemul dvs. imunitar este slăbit
- simptomele se agravează
- herpesul provoacă dureri puternice și este de dimensiuni mari
- vă confruntați cu episoase frecvente de herpes
- simțiți o senzație de iritare a ochilor
[1] https://www.who.int/news-room/detail/28-10-2015-globally-an-estimated-two-thirds-of-the-population-under-50-are-infected-with-herpes-simplex-virus-type-1