Interacțiuni ale medicamentelor și suplimentelor alimentare cu diferite alimente

Interactiuni cu alimente

Fie că este vorba despre un tratament medicamentos prescris de medic, sau de medicamente fără rețetă pe care le luăm din farmacie pentru diverse afecțiuni minore sau chiar suplimente alimentare, un lucru la care trebuie să fim foarte atenți este posibilitatea ca acestea să interacționeze fie între ele, fie cu diverse alimente, ce se regăsesc în dieta noastră zilnică.

Efecte

Pericolul interacțiunilor mediamentoase este important, de aceea automedicația nu este tocmai cea mai buna soluție fără o informare corespunzătoare sau în situații care impun supravegherea unui medic.

Efectele unor astfel de interacțiuni pot fi evitate dacă citim cu atenție prospectul înainte de utilizare, ne informăm cu privire la ce conține fiecare medicament (care se eliberează cu sau fără prescripție medicală) sau supliment alimentar pe care îl folosim, sau să întrebăm specialistul, medic sau farmacist.

Ne vom referi de această dată la interacțiunile cu unele alimente, fără să omitem că interacțiunile medicamentoase pot fi și mai severe.

Interacțiunile cu anumite alimente pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot genera reacții adverse. De aceea este foarte important să știți despre acestea și să le evitați.

Exemple

Iată câteva exemple:

  • Dacă folosiți un remediu împotriva infecțiilor fungice, alimentația nu trebuie să fie bogată în grăsimi. Altfel există riscul ca efectele tratamentului urmat să fie exagerat, cu efecte secundare importante;
  • Citricele accelerează absorbția fierului din suplimente alimentare. Acest lucru poate duce la depășirea nivelului maxim recomandat;
  • Grapefruit-ul nu este recomandat celor care iau anticoncepționale, unele medicamente pentru afecțiuni cardiace sau pentru tratarea astmului. De asemenea, este periculos să consumăm grapefruit atunci când luăm unele medicamente antialergice, antihistaminice, antivirale. O jumătate de pahar cu suc de grapefruit poate să potențeze efectul analgezicelor și al medicamentelor împotriva colesterolului;
  • Femeile care iau contraceptive, trebuie să știe că acestea scad nivelul de acid folic din sânge. De asemenea, în aceste situații, nu e recomandat consumul de ceai de sunătoare;
  • Dacă folosiți anticoagulante, evitați să consumați alimente bogate în vitamina K (ficat sau legume cu frunze).  Acestea pot reduce eficiența tratamentelor respective. De asemenea, este recomandat să nu folosiți, pe durata tratamentului cu anticoagulante, nici suplimentele alimentare pe bază de Gingko biloba, alge marine, ulei de pește;
  • Produsele alimentare ce conțin tiramină (brânza fermentată, vinul roșu, heringul afumat, iaurtul, smântâna, ficatul de pui, fasolea păstăi, smochinele, bananele, avocado) nu sunt recomandate pentru consum (sau se vor consuma în cantități mici, ocazional) pe durata tratamentului cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale;
  • Consumul de alcool duce la anulare efectului unor medicamente (de exemplu ampicilina). De asemenea, acesta nu este recomandat atunci când vă administrați somnifere sau alte produse din această categorie;
  • Zaharurile (zahăr, glucoză, miere) și alimentele dulci nu trebuie folosite în același timp cu tratamente îndelungate cu medicamente pe bază de cortizon. Există riscul de apariție a diabetului zaharat;
  • Băuturile care conțin cafeină nu sunt recomandate în același timp cu medicamentele diuretice sau cu somnifere sau anxiolitice.

Acestea sunt câteva exemple, la care probabil că puțini se gândesc înainte de a urma un tratament sau de a folosi suplimente alimentare. Dacă în cazul medicamentelor ce se eliberează pe bază de prescripție medicală, specialistul va face o serie de recomandări clare, în funcție de istoricul medical și de informațiile pe care i le oferiți, în cazul medicamentelor ce se eliberează fără rețetă și al suplimentelor alimentare, este extrem de important să citiți înainte prospectul sau informațiile de pe ambalaj, pentru a evita astfel de interacțiuni.