Mătreața este considerată a fi o formă ușoară de dermatită seboreică ce se caracterizează prin exfolierea celulelor pielii și senzația accentuată de mâncărime. Mătreața este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice de la nivelul scalpului, însă poate apărea și la nivelul urechilor, bărbii sau sprâncenelor. Afecțiunea nu este contagioasă, dar provoacă un disconfort și, uneori, poate fi mai greu de tratat[1].
Informații utile
Vârsta
Este posibil să fi observat că vă confruntați cu mătreață în special în adolescență, însă acest lucru nu reprezintă o regulă. Mătreața poate apărea la orice vârstă. Pentru unele persoane, mătreața este prezentă pe tot parcursul vieții[2].
Cauze
Cauza exactă care provoacă mătreața poate fi dificil de identificat, însă printre principalele motive se numără:
- dermatita seboreică, ce se caracterizează prin scalp gras și iritat (pete roșii și scuame, senzația de mâncărime, pot fi prezente în zona scalpului și a feței, dar și în alte zone ale corpului în cazul dermatitei seboreice[3])
- multe persoane consideră că mătreața este cauzată de o igienă precară, dar acest lucru nu este adevărat. Însă, dacă părul nu este spălat corect sau în mod regulat, poate fi favorizată acumularea cojițelor și accentuarea senzației de mâncărime. Atenție, însă, nu este indicată nici șamponarea prea deasă a scalpului deoarece acest lucru poate duce la iritarea lui[4].
- ciuperca Malassezia, care provoacă o creștere excesivă a celulelor pielii și declanșează astfel apariția mătreții[5].
- diferite produse de îngrijire a părului pot provoca dermatită de contact, ceea ce poate duce la iritarea scalpului.
Factorii de risc
Mătreața este considerată a fi o formă ușoară de dermatită seboreică ce se caracterizează prin exfolierea celulelor pielii și senzația accentuată de mâncărime. Majoritatea oamenilor se pot confrunta, la un moment dat, cu mătreața. Însă, anumiți factori pot favoriza apariția acesteia[6]:
- Stresul. Nu este responsabil de apariția în sine a mătreții, însă poate duce la agravarea acesteia.
- Anumite afecțiuni. Boala Parkinson, HIV și alte boli care afectează sistemul nervos sau sistemul imunitar pot crește riscul de a vă confrunta cu mătreață.
- Genul: Bărbații dezvoltă mătreață mai des decât femeile, iar unii cercetători consideră că hormonii masculini pot juca un rol în acest sens.
Simptome
Crustele mici, asemănătoare unor “fulgi” albi și senzația de mâncărime a scalpului sunt principalele simptome ale mătreții. Mătreața poate apărea și pe sprâncene, mustață sau barbă. Cojițele albe, uleioase sunt vizibile ușor în special la persoanele cu părul închis la culoare și se intensifică adesea în lunile de toamnă și iarnă, când aerul este uscat. De asemenea, semnele și simptomele pot fi mai severe și din cauza stresului[7] .
Diagnostic
Dacă nu sunteți siguri dacă aveți mătreață sau vă confruntați cu alte afecțiuni ale pielii, medicul vă poate ajuta la identificarea diagnosticului în urma unei examinări clinice.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Tratament
Mătreața este considerată a fi o formă ușoară de dermatită seboreică ce se caracterizează prin exfolierea celulelor pielii și senzația accentuată de mâncărime. Simptomele ușoare pot fi gestionate cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. De asemenea, este necesar să utilizați un șampon pentru scalp delicat și special pentru combaterea mătreții[8]. Citiți cu atenție eticheta fiecărui produs, înainte de utilizare și respectați indicațiile menționate.
- Șampon pe bază piritionat de zinc. Acest tip de șampon conține agentul antibacterian și antifungic piritionat de zinc.
- Șampon pe bază de gudron. Gudronul de cărbune ajută la curățarea scalpului. Atenție, însă, produsele de acest tip pot face scalpul mai sensibil la lumina soarelui.
- Șampon care conține acid salicilic. Ajută la combaterea mătreții și previne reapariția.
- Șampon pe bază de sulfură de seleniu. Acestea conțin un agent antifungic. Utilizați aceste produse conform instrucțiunilor și clătiți bine după șamponare, deoarece pot decolora părul și scalpul.
- Tratament medicamentos. În funcție de prezența simptomelor și gradul de severitate, este posibil să fie necesar și tratamentul medicamentos. Aceste va fi administrat doar la recomandarea medicului, se eliberează pe bază de rețetă și trebuie să respectați indicațiile medicului.
Cereți sfatul farmacistului dacă nu sunteți siguri cu privire la produsele recomandate pentru situația cu care vă confruntați.
Dacă vă confruntați cu o senzație de mâncărime acută, furnicături, roșeață sau arsuri ușoare de la oricare produs, opriți utilizarea acestuia. Dacă dezvoltați o reacție alergică, precum o erupție cutanată, urticarie sau dificultăți în respirație, solicitați imediat îngrijiri medicale.
Prevenție
- Anumite măsuri v-ar putea ajuta să reduceți riscul de a vă confrunta cu un episod de mătreață sau să controlați reapariția acesteia[9]:
- Reduceți stresul. Stresul nu este benefic în general pentru sănătatea dumneavoastră și poate duce la apariția unor afecțiuni sau simptome care agravează mătreața.
- Adoptați un stil de viață sănătos. O dietă bogată în vitamine poate ajuta la prevenirea mătreții.
- Alegeți șamponul potrivit. Optați pentru șampoanele împotriva mătreții, însă citiți cu atenție recomandările de pe eticheta produsului. Dacă aveți un scalp cu tendința de îngrășare, optați pentru un șampon care previne acest lucru. Spălați părul în mod regulat și masați ușor scalpul pentru a îndepărta mătreața. Clătiți bine cu apă.
- Limitați utilizarea excesivă a produselor pentru coafat. Fixativul, spuma de păr sau alte produse pentru coafat se pot acumula pe păr și pe scalp, favorizând mătreața.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare și nu necesită îngrijiri medicale. Adresați-vă medicului de familie sau unui medic dermatolog, dacă afecțiunea nu prezintă semne de ameliorare după utilizarea produselor eliberate fără rețetă sau dacă simptomele se agravează[10].
[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
[3] https://www.nhs.uk/conditions/dandruff/
[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/152844
[5] https://www.romedic.ro/matreata
[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
[7] https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp
[8] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854
[9] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854
[10] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850