Negii reprezintă o afecțiune comună contagioasă, care se poate transmite de la o persoană la alta prin atingere. Negii se dezvoltă cel mai des pe degete sau mâini, dar apar și în zona genitală sau pe talpă [1].Negii sau verucile sunt mici excrescențe ale pielii, necanceroase, care apar atunci când pielea este infectată cu unul dintre numeroasele virusuri din familia Papilomavirusului Uman (HPV).
Informații utile
Negii obișnuiți nu reprezintă neapărat o problemă gravă de sănătate, dar creează adesea un disconfort și un aspect neplăcut[2].
Cauze
Negii sunt cauzați de papilomavirusul uman (HPV), o familie de virusuri cu mai mult de 150 de tulpini. Negii reprezintă o afecțiune comună contagioasă, care se poate transmite prin atingere. Infectarea are loc mai ușor atunci când o rană deschisă, o tăietură ușoară atinge un obiect contaminat sau o persoană care prezintă negi. Virusul declanșează o creștere suplimentară a celulelor, ceea ce face ca stratul exterior al pielii să fie gros și dur în acel loc [3].
Tipuri de negi
Tipul de negi depinde de locul în care se dezvoltă sau forma pe care o au[4].
- Negii comuni: se pot dezvolta în orice zonă a corpului, însă apar cel mai des pe mâini, degete, pe picioare sau la nivelul articulațiilor.
- Negii plantari: apar pe tălpile picioarelor.
- Negii plați: au suprafața plată, netedă.
- Negi filiformi: au o formă lungă și subțire, pot crește rapid pe pleoape sau axilă.
- Negii mozaic: sunt veruci plantare multiple, care cresc sub forma unui ciorchine.
Cine poate avea negi?
Oricine se poate confrunta, la un moment dat, cu apariția negilor. Unele persoane sunt mai predispuse să contracteze virusul HPV, responsabil de apariția negilor. Persoanele cu risc crescut sunt[5]:
- Copiii și adolescenții. La copii, verucile dispar adesea fără tratament. Este recomandat consultul de specialitate în cazul în care negii se înmulțesc rapid sau sunt zgâriați, rupți și creează un disconfort ridicat;
- Persoanele care nu respectă igiena mâinilor și duc degetele murdare la gură;
- Persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Sunt contagioși?
Negii reprezintă o afecțiune comună contagioasă, care se poate transmite prin atingere. Negii se pot răspândi ușor de la o persoană la alta, prin contact direct cu pielea unei persoane bolnave, contact sexual sau atingerea obiectelor personale contaminate, cum ar fi prosopul[6]. Uneori, durează și câteva luni de la contact și până la apariția verucilor[7].
Cum se manifestă?
Negii sunt caracterizați prin apariția unor mici excrescențe la nivelul pielii, dure la atingere și sunt adesea de culoarea pielii, dar pot fi și de culoare închisă, maro sau gri-negru. Negii nu conțin puroi decât dacă sunt infectați[8].
- Negii comuni: excrescențe rotunde sau ovale, cu suprafața dură și aspră, în unele cazuri. Se pot dezvolta în orice zonă a corpului, însă apar cel mai des pe mâini, degete, pe picioare sau la nivelul articulațiilor. Se dezvoltă mai des pe pielea aspră, zgâriată. În vârful verucilor comune se pot observa puncte mici negre, ce sunt de fapt vasele de sânge coagulate.
- Negii plantari: apar pe tălpile picioarelor, pot provoca durere și sunt adesea greu de tratat. De obicei, cresc în piele, din cauza greutății care apasă pe talpa piciorului. În mod normal, au un punct negru central înconjurat de țesut dur, alb. De multe ori, aceștia sunt confundați cu bătăturile.
- Negii plați: sunt rotunzi, cu suprafață plană și netedă. Pot fi de culoare gălbuie, maronie sau culoarea pielii. De obicei, copiii îi dezvoltă la nivelul feței, bărbații în zona bărbii, iar la femei negii plați tind să apară pe picioare. Se pot dezvolta în număr mare, între 20 și 100.
- Negi filiformi: au forma unor firicele lungi și subțiri. Pot crește rapid pe pleoape, gât și axile.
- Negii mozaic: sunt veruci plantare multiple, care cresc sub forma unui ciorchine.
Diagnostic
În majoritatea cazurilor, medicul poate pune diagnosticul cu privire la tipul de neg cu care vă confruntați prin examinarea clinică a negului. În situații rare, medicul poate solicita recoltarea unei mici secțiuni din neg și trimiterea probei la un laborator pentru analiză amănunțită, astfel încât să fie excluse alte tipuri de afecțiuni[9].
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Tratament
Majoritatea negilor trec de la sine, fără tratament, însă poate dura de la câteva săptămâni, până la câțiva ani, în funcție de zona în care se dezvoltă și numărul de negi. De obicei, se vindecă mai repede la copii. Cu toate acestea, dacă un neg nu dispare sau chiar provoacă disconfort și durere, sunt disponibile mai multe variante de tratament[10]. Medicul poate recomanda unul sau mai multe tipuri de tratament:
- Acid salicilic: majoritatea gelurilor, cremelor sau plasturilor care conțin acid salicilic sunt disponibile și fără rețetă. Este important să protejați pielea din jurul negului, înainte de a aplica această substanță, deoarece acidul salicilic poate afecta pielea sănătoasă. Pentru a obține rezultatul dorit, este indicat să înmuiați pielea în apă timp de 5-10 minute, înainte de aplicarea tratamentului. Ulterior, folosiți o pilă sau piatra ponce pentru a îndepărta pielea moartă de pe neg. Dacă apar dureri, cereți sfatul medicului sau farmacistului.
- Bandă adezivă specială: unele persoane au reușit să trateze negii cu ajutorul unei benzi adezive speciale[11],[12]. Procesul implică acoperirea negului cu o bucată mică de bandă adezivă timp de câteva zile, apoi înmuierea negului în apă și, în cele din urmă, frecarea acestuia cu un material abraziv, cum este piatra ponce, pentru a îndepărta pielea moartă. Este posibil să foe nevoie de mai multe runde de astfel de tratament pentru ca acesta să funcționeze..
- Crioterapia: pentru negii comuni, crioterapia (înghețarea) este cel mai frecvent tratament, făcut doar cu recomandarea și de către medicul specialist. Repetarea procedurii este adesea necesară.
- Electrochiuretaj sau chiuretaj: arderea cu ajutorul unui instrument special este un tratament folosit des în cazul negilor comuni, filiformi și a negilor plantari. Chiuretajul implică eliminarea negului cu ajutorul unei lame speciale. Aceste proceduri sunt realizate doar de către medicul dermatolog[13].
- Tratamentul cu laser: această opțiune de tratament este utilizată, în special, în cazul negilor care nu au răspuns la alte terapii. Înainte de tratamentul cu laser, medicul dermatolog poate administra un anestezic local.
Prevenție
Virusul care provoacă negii, papilomavirusul uman (HPV), se poate răspândi ușor de la o persoană la alta sau îl putem contracta din zonele frecventate des. Din aceste motive, poate fi dificil să prevenim apariția negilor în totalitate, dar câteva măsuri ar putea fi de ajutor:
- Evitați contactul direct cu o persoană care are negi, în special dacă aveți o rană minoră, tăietură sau zgârietură.
- Asigurați-vă că folosiți propriile prosoape, șervețele, aparate de ras, șosete și alte obiecte personale. Dacă un membru al familiei este infectat, această măsură ajută la limitarea răspândirii virusului.
- Curățați bine și acoperiți tăieturile minore și orice zgârietură. Astfel, riscul de a lua virusul este mai redus.
- Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun.
- Nu duceți mâinile murdare la gură și evitați să vă roadeți unghiile.
- Purtați papuci în vestiarele comune, zonele publice de la piscină și la dușurile publice. HPV se dezvoltă mai ușor în zone calde și umede.
- Vaccinarea contra infecției cu Papilomavirusul Uman ajută la protejarea împotriva negilor genitali și a diferitelor tipuri de cancer care s-ar putea dezvolta în zona genitală.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Este recomandat ca persoanele care doresc îndepărtarea negilor, din motive estetice, să se prezinte la un medic și să ceară sfatul unui specialist. Dacă disconfortul creat de negi este mare sau aceștia nu prezintă semne de ameliorare, consultați un medic. De asemenea, adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu una dintre următoarele situații[14]:
- prezentați negi pe față sau pe o altă zonă sensibilă a corpului, cum ar fi la nivelul gurii, în nas sau în zona genitală
- verucile sângerează sau prezintă semne de infecție, puroi
- negul este dureros
- culoarea acestora se schimbă
- vă confruntați cu veruci și aveți diabet zaharat, un sistem imunitar extrem de slăbit, HIV/SIDA[15]
[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/symptoms-causes/syc-20371125
[2] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts
[3] https://www.aad.org/public/diseases/a-z/warts-causes
[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/155039#types
[5] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts
[6] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts
[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/symptoms-causes/syc-20371125
[8] https://www.healthline.com/health/skin/warts
[9] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/diagnosis-treatment/drc-20371131
[10] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/diagnosis-treatment/drc-20371131
[11] https://www.healthline.com/health/skin/warts#home-treatments
[12] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-warts/diagnosis-treatment/drc-20352697
[13] https://www.healthline.com/health/skin/warts#treatments