Pentru ce perioade de timp pot fi administrate suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau care contribuie la procesele fiziologice (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Acestea intră în categoria produselor alimentare și pot fi comercializate sub formă de tablete, capsule, prafuri, lichide sau alte forme.

Suplimentele alimentare, fie că vorbim despre vitamine, minerale, acizi grași sau produse pe bază de plante, pot fi utilizate în cantități limitate și pentru perioade de timp bine definite, în acord cu nevoile dumneavoastră și la recomandarea medicului sau farmacistului.

Cum puteți să vă informați ce supliment alimentar este potrivit pentru dumneavoastră, în ce cantitate și pentru ce perioadă de timp, aflați mai jos:

Îmi este necesar un supliment alimentar?

Un control medical de rutină, comunicarea cu medicul dumneavoastră  și un set de analize generale vă vor dezvălui cu ușurință dacă aveți nevoie de suplimente alimentare, care sunt cele de care are nevoie organismul dumneavoastră, în ce măsură lipsesc și dacă aveți nevoie de o completare a alimentației zilnice.

Doza zilnică recomandată

Eticheta suplimentelor alimentare conține o serie de recomandări privind utilizarea, indicațiile acestora, modul, cantitatea și ritmul de administrare al dozelor pe parcursul unei zile. Deși se eliberează fără prescripție medicală, suplimentele alimentare pot fi dăunătoare atunci când sunt administrate în doze prea mari, pe perioade extinse de timp sau atunci când nu vă sunt necesare. Pentru a vă asigura că luați suplimentul alimentar potrivit și doza corespunzătoare nevoilor dumneavoastră, consultați medicul sau farmacistul.

Supradozajul cu suplimente alimentare – se poate?

Suplimentele alimentare pot conține vitamine, minerale, nutrienți sau concentrați de nutrienți în concentrații diferite. Foarte multe dintre acestea conțin ingrediente active care pot avea efecte puternice în organismul dumneavoastră, mai ales atunci când sunt administrate în cantități mai mari decât doza zilnică recomandată sau pe perioade prea lungi de timp. Rețineți, de asemenea, că alimentele pe care le consumați zilnic conțin și ele vitamine și minerale. Ca și rezultat, prin administrarea de suplimente alimentare puteți primi o cantitate de vitamine și minerale mai mare decât are nevoie organismul dumneavoastră. Acest lucru ar putea crea probleme de sănătate.

Cu toate că există puține cazuri de evenimente adverse raportate pentru supradozaj cu suplimente alimentare, acesta este posibil. Spre exemplu, administrarea excesivă a vitaminei A poate cauza dureri de cap, probleme ale ficatului și poate slăbi oasele. Excesul de fier poate provoca greață, vomă și poate afecta mai multe organe, printre care și ficatul.

Cum știu pentru cât timp trebuie să iau un supliment alimentar?

Perioada de timp pentru care puteți lua un supliment alimentar depinde de fiecare produs în parte. Ambalajul sau eticheta produselor ar trebui să cuprindă și perioada de timp pentru care acestea pot fi utilizate fără a deveni toxice. Chiar și ceaiurile din plante medicinale devin dăunătoare atunci când sunt folosite o durată îndelungată de timp și în diferite combinații. Pentru a vă asigura că nu folosiți aceste produse mai mult decât vi se recomandă, citiți și păstrați întotdeauna ambalajul și eticheta. În plus, vă poate fi util să notați data la care ați început să folosiți produsul, pentru a nu depăși perioada de administrare.