Informații utile
Tusea este un act reflex important care are rolul de curâțare a căilor respiratorii de mucus sau alte substanțe iritante, cum ar fi fumul, praful, mucegaiul sau polenul. Scopul principal este acela de a proteja organismul de diferite infecții[1]. Tusea nu este o boală, ci un simptom întâlnit în cazul mai multor afecțiuni, de aceea nu trebuie neglijată, indiferent de vârstă.
Tipuri de tuse
Tusea poate fi uscată sau productivă, cu eliminare de mucus. În funcție de durata de manifestare, tusea poate fi de mai multe tipuri:
- Acută: durează mai puțin de trei săptămâni;
- Subacută: tusea durează între trei și opt săptămâni, îmbunătățindu-se până la finalul acestui interval;
- Cronică (persistentă): durează mai mult de opt săptămâni[2].
Cauze
Tusea are rolul de a proteja organismul nostru de particulele străine și ajută, totodată, la curățarea căilor respiratorii. Poate fi cauzată [3] și de mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și cronice. Iată câteva dintre ele:
- Infecții virale sau bacteriene. Cea mai frecventă cauză a tusei este o infecție la nivelul tractului respirator, cum ar fi răceala sau gripa. Pneumonia, cauzată în mod normal de o infecție bacteriană, are ca simptom principal tusea.
- Alergii sau astm. Inhalarea unui factor iritant, cum ar fi polenul sau mucegaiul, va provoca o reacție de apărare a plămânilor și o să tușiți pentru a elimina alergenul sau substanța care vă irită.
- Secreție nazală. Când aveți rinoree, adică vă curge nasul, mucusul poate ajunge din nas în gât și vă face să tușiți. Cauzele pentru secrețiile nazale pot fi infecțiile virale sau sinuzita.
- Reflux gastroesofagian. Aciditatea crescută de la nivelul stomacului care revine către gât și îl poate irita, ducând astfel la declanșarea episoadelor de tuse.
- Fumatul poate irita gâtul și reprezintă o altă cauză frecventă a tusei. De multe ori, tusea este seacă și chiar cronică, în cazul persoanelor care fumează de mult timp.
- Anumite medicamente. Unele tratamente medicamentoase, cum ar fi antihipertensivele, pot avea ca efect secundar și tusea[4]. Nu întrerupeți însă tratamentul, fără să discutați cu medicul dumneavoastră.
- Alte cauze. Diferite alergii sau leziuni la nivelul corzilor vocale, afecțiuni respiratorii sau alte afecțiuni[5].
Cât timp durează?
Majoritatea episoadelor de tuse se ameliorează în aproximativ 3-4 săptămâni[6] și sunt cauzate de răceli obișnuite. Tușitul ocazional este normal și sănătos, pentru a curăța căile respiratorii. În cazul în care nu observați o îmbunătățire în câteva săptămâni sau expectorați sânge, trebuie să luați legătura cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu este vorba despre o afecțiune mai gravă.
Poate afecta stilul de viață?
Uneori, episoadele prelungite de tuse pot irita plămânii. De asemenea, acestea pot fi epuizante și pot duce la insomnie, amețeli, dureri de cap sau vărsături[7].
Este nevoie de investigații suplimentare?
Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva săptămâni, medicul ar putea recomanda și câteva testări suplimentare pentru a găsi cauza. Aceasta ar putea include: un exudat faringian, o radiografie la plămâni sau analize de sânge[8].
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele și pentru a ameliora tusea?
În funcție de cauza declanșatoare, tusea poate fi ameliorată cu ajutorul produselor care se eliberează fără prescripție medicală sau urmând câteva sfaturi simple, precum cele de mai jos[9].
- Hidratarea corespunzătoare este extrem de importantă pentru a menține gâtul umezit, astfel încât să se vindece cât mai rapid. Lichidele calde, cum ar fi ceaiurile, ajută la calmarea gâtului iritat sau inflamat din cauza tusei.
- Remedii naturiste. O linguriță cu miere adăugată în ceai poate contribui la calmarea tusei. Faceți gargară cu apă caldă și sare. Acest lucru ajută la subțierea mucusului și eliminarea lui.
- Sirop de tuse. În funcție de tipul de tuse cu care vă confruntați (seacă sau productivă), farmacistul sau medicul vă pot recomanda un sirop pentru tuse.
- Dropsuri antitusive. Sunt indicate în cazul de tuse uscată și pot calma gâtul iritat. Nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani, din cauza riscului de sufocare.
- Medicament supresor al tusei. Unele medicamente ce conțin o substanță activă care poate reduce reflexul de tuse se pot elibera și fără rețetă de la medic. Este recomandat să cereți sfatul farmacistului, dacă nu știți ce produs este indicat pentru dumneavoastră.
- Spray nazal decongestionant. Este de folos pentru deblocarea căilor nazale și ușurează respirația.
- Evitați factorii iritanți. Renunțați la fumat și evitați praful. Folosiți un umidificator pentru cameră.
- Duș fierbinte. Faceți un duș cu apă fierbinte, aburul din încăpere vă va ajuta la calmarea gâtului uscat și iritat.
Indiferent de produsele pe care le utilizați, este indicat să citiți cu atenție prospectul înainte de administrare și să respectați dozajul recomandat.
Atenție! Nu luați antibiotice fără recomandarea unui medic. De cele mai multe ori, tusea este cauzată de infecții virale, iar antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene.
TUSEA USCATĂ ȘI COVID-19
Tusea uscată este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19, alături de febră și insuficiență respiratorie (dificultate în respirare/senzație de sufocare).
Dacă prezentați simptome specifice (tuse seacă repetată, febră, dificultăți în respirare), contactați-vă medicul de familie pentru stabilirea posibilității infecției și pentru stabilirea testării pentru noul coronavirus la domiciliu. Pentru urgențe apelați numărul de urgență 112 și menționați simptomele dumneavoastră[10].
Prevenție
Există câteva modalități prin care putem preveni apariția tusei, atunci când aceasta nu este cauzată de infecții virale ori bacteriene.
- Renunțarea la fumat. Fumatul este unul dintre factorii care determină tusea cronică, ce nu trece indiferent de remediile folosite.
- Stil de viață. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, hidratarea corespunzătoare și odihna suficientă contribuie la menținerea sănătății noastre, reducând riscul de a ne îmbolnăvi ușor.
- Igienă. Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun și nu împrumutați produsele de igienă personală, pentru a nu lua sau transmite diferite virusuri sau bacterii.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă observați că tusea nu se ameliorează în câteva săptămâni sau se agravează, adresați-vă medicului[11]. De asemenea, apelați la acesta dacă observați oricare dintre următoarele simptome, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o afecțiune mai gravă: febră, durere în piept, dureri puternice de cap, somnolență, confuzie[12].
[1] https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/definition/sym-20050846
[2] https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/causes/sym-20050846
[3] https://www.webmd.com/cold-and-flu/overview
[4] https://www.medicinenet.com/chronic_cough/article.htm
[5] https://www.webmd.com/cold-and-flu/overview
[6] https://www.nhs.uk/conditions/cough/
[7] https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/definition/sym-20050846
[8] https://www.nhs.uk/conditions/cough/
[9] https://www.webmd.com/cold-and-flu/overview#2
[10] https://cetrebuiesafac.ro/
[11] https://www.healthline.com/health/types-of-coughs#seeking-medical-help
[12] https://www.webmd.com/cold-and-flu/overview#2