Zona Zoster este o afecțiune virală cauzată de virusul varicelo-zosterian, cel care provoacă și varicela. Acest tip de infecție virală se manifestă printr-o erupție cutanată cu vezicule pline cu lichid, care pot provoca durere și senzația de arsură. De obicei, erupția apare doar pe o parte a corpului, în zona toracică sau lombară, pe gât sau pe față.[1]
Informații utile
Deși nu este o afecțiune care să reprezinte un pericol în sine, Zona Zoster poate provoca dureri mari. Vaccinurile pot ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvire. Tratamentul administrat din timp poate ajuta la reducerea perioadei de vindecare și la diminuarea riscului de a dezvolta complicații.[2] În majoritatea cazurilor, afecțiunea se vindecă în două sau trei săptămâni[3].
Este contagioasă?
Zona Zoster nu reprezintă în sine o afecțiune contagioasă. Însă puteți dezvolta varicelă în urma unui contact direct (atingerea veziculelor) cu o persoană care are Zona Zoster sau după atingerea obiectelor ori suprafețelor contaminate. Dacă nu ați avut niciodată varicelă sau nu ați fost vaccinat împotriva ei, încercați să evitați contactul cu o persoană care are Zona Zoster. Iar dacă dumneavoastră vă confruntați cu această afecțiune, protejați persoanele care nu au avut varicelă sau care au un sistem imunitar slăbit.[4]
Cauze
Zona Zoster este provocată de virusul varicelo-zosterian, același virus care cauzează varicela. Virusul varicelo-zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care această afecţiune mai este cunoscută şi sub numele de Herpes Zoster. Dacă ați avut varicelă în copilărie, virusul poate rămâne inactiv în țesutul nervos al măduvei spinării și creierului. În timp, virusul se poate reactiva sub formă de Zona Zoster. Însă nu toate persoanele care au avut varicelă vor dezvolta și Zona Zoster[5].
Persoanele cu risc ridicat
Afecțiunea poate apărea la orice persoană care s-a confruntat anterior cu varicelă. Printre factorii de risc [6] se numără:
- Vârsta: cu toate că Zona Zoster poate apărea la orice vârstă, afecțiunea este mai frecventă la adulții în vârstă, de peste 60 de ani, incidența crescând odată cu vârsta. O explicație ar fi scăderea imunității.
- Sistemul imunitar slăbit: Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta Zona Zoster. Acest lucru poate fi observat în cazul unor afecțiuni precum cancer, HIV/SIDA, afecțiuni autoimune, dar și la persoanele care iau medicamente imunosupresoare.
- Stresul: specialiștii consideră că stresul psihologic și emoțional contribuie la slăbirea organismului și favorizează apariția Herpesului Zoster.
Simptome
Zona Zoster este o erupție cutanată care se dezvoltă, de obicei, pe o singură parte a trunchiului sau pe față și provoacă durere. Erupția apare sub forma unui grup de vezicule care, de obicei, se usucă în 7 până la 10 zile și se vindecă în decurs de 2 până la 4 săptămâni[7]. Înainte cu câteva zile de apariția erupției cutanate, persoanele care dezvoltă Zona Zoster prezintă adesea durere, senzația de mâncărime sau furnicături în zona afectată. În cazurile în care Zona Zoster se dezvoltă pe față, în jurul ochiului, poate fi afectată vederea. În cazuri rare, de obicei la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, erupția poate fi mai răspândită pe corp și arată similar cu varicela. Alte simptome specifice Zonei Zoster:
- Febră
- Dureri de cap
- Frisoane
- Probleme gastrice
Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul vă va întreba în primul rând dacă ați avut varicelă și va face o examinare clinică. Erupția cutanată este principalul semn al Zonei Zoster și, de regulă, este ușor de identificat. Rareori, atunci când simpla apariție a erupției nu este suficientă pentru a stabili diagnosticul și în cazul persoanelor la risc care ar putea dezvolta complicații, medicul ar putea cere efectuarea unor teste suplimentare.[8] Este cazul pacienților care urmează să facă un transplant, au un sistem imunitar slăbit sau vor urma un tratament medicamentos care poate afecta imunitatea.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Tratament
Zona Zoster este o afecțiune virală cauzată de virusul varicelo-zosterian, cel care provoacă și varicela. Acest tip de infecție virală se manifestă printr-o erupție cutanată cu vezicule pline cu lichid, care pot provoca durere și senzația de arsură. De obicei, erupția apare doar pe o parte a corpului, în zona toracică sau lombară, pe gât sau pe față. Există mai multe opțiuni[9] disponibilie în cazul în care manifestați simptomele Zonei Zoster.
- Medicamente antivirale. Pentru a scurta perioada de vindecare, dar și pentru a evita eventuale complicații, este necesar ca tratamentul să fie administrat cât mai repede după apariția erupției și a simptomelor. Fiind vorba despre o afecțiune provocată de un virus, medicul va prescrie medicamente antivirale, cum ar fi cele pe bază de aciclovir, valaciclovir și famciclovir. Acestea se găsesc sub formă de pastile, dar și cremă pentru aplicare locală.
- Medicamente eliberate fără rețetă. Pentru ameliorarea durerii, puteți administra analgezice, care pot fi eliberate fără rețetă. De asemenea, pot fi aplicate comprese sau loțiune calmantă pentru ameliorarea senzației de mâncărime. Dacă nu sunteți siguri cu privire la produsele indicate pentru dumneavoastră, cereți sfatul farmacistului sau al medicului. Citiți cu atenție prospectul sau eticheta produselor, înainte de utilizare.
Prevenție
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă și principala metodă de prevenire a complicațiilor cauzate de infectarea cu virusul varicelo-zosterian. Imunizarea împotriva varicelei este recomandat să fie făcută în copilărie, dar și la maturitate. Vaccinarea nu exclude în totalitate dezvoltarea varicelei și, implicit, a Zonei Zoster, însă reduce riscul de a vă confrunta cu forme severe.[10] De asemenea, este important să evitați contactul direct cu persoane care au Zona Zoster.
- Evitați răspândirea. Dacă ați dezvoltat herpesul Zoster, evitați contactul cu persoanele care nu au avut varicelă. Ar putea contracta virusul de la dumneavoastră. Evitați contactul, în special, cu femeile însărcinate care nu au făcut varicelă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și copiii mai mici de o lună.
Important! Nu mergeți la muncă sau la școală, cât timp aveți erupția la nivelul pielii, iar veziculele formate conțin lichid. Este perioada în care virusul este foarte contagios. Acoperiți zona afectată, dacă locuiți cu alte persoane în casă și nu împrumutați obiectele personale.[11]
Când trebuie să mergeți la medic
Zona Zoster este o afecțiune virală cauzată de virusul varicelo-zosterian, cel care provoacă și varicela. Acest tip de infecție virală se manifestă printr-o erupție cutanată cu vezicule pline cu lichid, care pot provoca durere și senzația de arsură. De obicei, erupția apare doar pe o parte a corpului, în zona toracică sau lombară, pe gât sau pe față. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră în următoarele situații[12]:
- Durerea și erupția apar în apropierea ochiului. Dacă nu este tratată din timp, această infecție poate duce la afectarea permanentă a vederii.
- Aveți peste 60 de ani, deoarece vârsta crește semnificativ riscul de complicații.
- Aveți un sistem imunitar slăbit, în cazul afecțiunilor cronice.
- Erupția este răspândită pe o suprafață mare și provoacă dureri puternice.
Netratată la timp sau adecvat, Zona Zoster poate provoca anumite complicații[13]:
- Nevralgia postherpetică: este cea mai frecventă complicație. Provoacă dureri severe în zonele în care s-a dezvoltat afecțiunea. De obicei, vindecarea apare în câteva săptămâni sau luni.
- Afectarea vederii: poate apărea în situațiile în care Zona Zoster afectează ochiul. Acest simptom poate fi temporar sau permanent.
- Deficiențe de auz: sunt posibile dacă erupția apare în interiorul sau în apropierea urechii.
- Foarte rar, Zona Zoster poate duce, de asemenea, la pneumonie sau encefalită.
[1] https://www.healthline.com/health/shingles#What-is-shingles?
[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
[3] https://www.healthline.com/health/shingles#What-is-shingles?
[4] https://medlineplus.gov/shingles.html
[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
[6] https://www.medicinenet.com/shingles_herpes_zoster/article.htm
[7] https://www.cdc.gov/shingles/about/symptoms.html
[8] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles/do-i-have-shingles#1
[9] https://www.cdc.gov/shingles/about/treatment.html
[10] https://www.healthline.com/health/shingles#prevention
[11] https://www.nhs.uk/conditions/shingles/
[12] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054