Alergia la căldură

Alergia la căldură

Alergia la căldură este o afecțiune comună în care zonele pielii afectate se înroșesc, provoacă senzația de mâncărime și înțepături din cauza supraîncălzirii.

Informații utile

De obicei, semnele apar în locurile acoperite de îmbrăcăminte, cum ar fi spatele, abdomenul, axilele și zona inghinală. Nu este o afecțiune care să reprezinte un pericol pentru sănătate, dar creează un real disconfort până la ameliorare.

Cine poate dezvolta alergie la caldură?

Alergia la căldură este o afecțiune comună în care zonele pielii afectate se înroșesc, provoacă senzația de mâncărime și înțepături din cauza supraîncălzirii. Oricine se poate confrunta cu această afecțiune întâlnită frecvent. Cu toate acestea, nou-născuții, sugarii, persoanele în vârstă și persoanele supraponderale sunt expuse riscului de apariție a erupției provocată de căldură. Alergia la căldură este mai întâlnită în locurile cu climă caldă, umedă, deoarece persoanele transpiră mai mult în aceste zone[1].

Cauze

Erupția cutanată cauzată de căldură sau miliaria, cum este cunoscută în termeni medicali, apare atunci când glandele sudoripare sunt blocate. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze [2]:

 • un mediu cald și umed
 • activitate fizică intensă
 • îmbrăcăminte din materiale sintetice, strânse pe piele și care împiedică evaporarea transpirației
 • haine groase care determină transpirația excesivă
 • administrarea unor medicamente, în special a celor care reduc transpirația
 • anumite afecțiuni medicale
Simptome

În general, adulții dezvoltă erupții cutanate cauzate de căldură în pliurile pielii și în cazul în care îmbrăcămintea nu este adecvată. La copii, erupția apare în principal pe gât, umeri și piept. Se poate dezvolta, de asemenea, la nivelul axilei, coatelor și în zona inghinală.[3] Aceasta poate fi de mai multe tipuri:

 • Miliaria crystallina: o formă ușoară care afectează canalele sudoripare din stratul superior al pielii. Se manifestă prin apariția unor vezicule cu lichid și mici umflături care se rup ușor.
 • Miliaria rubra: un alt tip de alergie care apare în straturile mai adânci ale pielii, include prezența unor umflături roșii și senzația de mâncărime sau înțepături în zona afectată.
 • Miliaria pustulosa: ocazional, veziculele se inflamează și pot acumula puroi.
 • Miliaria profunda: este o formă mai puțin frecventă și care afectează dermul, un strat mai profund al pielii. Transpirația reținută este eliminată din glanda sudoripară în piele, provocând leziuni ferme.
Diagnostic

Alergia la căldură este o afecțiune comună în care zonele pielii afectate se înroșesc, provoacă senzația de mâncărime și înțepături din cauza supraîncălzirii. Erupțiile provocate de alergia la căldură nu sunt periculoase de obicei, dar dacă simptomele durează mai mult de câteva zile sau apar semne de infecție, adresați-vă medicului pentru o examinare mai amănunțită. Analiza poate fi făcută cu ajutorul dermoscopiei sau tehnologiei imagistice pentru identificarea tipului de alergie și a cauzei. Uneori, această erupție poate semăna cu manifestările altor afecțiuni, cum ar fi varicela, urticaria, candidoza, înțepăturile de insecte sau foliculita.[4] Dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome, acestea pot semnala medicului faptul că ar putea fi și alte cauze decât alergia la căldură: febră, tuse, congestie nazală, oboseală, ganglioni limfatici inflamați, dureri musculare.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Simptomele alergiei provocate de căldură trec adesea de la sine, însă anumite produse eliberate fără rețetă sau indicațiile terapeutice recomandate de medic pot ajuta la ameliorarea semnelor mai rapid.

Tratament

Anumite produse eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi calamina, crema de hidrocortizon, diferite spray-uri pentru calmarea senzației de mâncărime sau loțiunile pentru arsuri solare pot fi utilizate ca metode de îngrijire a pielii și ameliorare a erupției. Cereți sfatul farmacistului sau medicului cu privire la produsele recomandate pentru dumneavoastră și citiți cu atenție prospectul sau eticheta înainte de a le folosi deoarece utilizarea excesivă a anumitor tipuri de cremă sau a unguentelor poate agrava alergia.[5] În cazuri rare, erupția provocată de căldură se poate infecta, mai ales dacă veziculele se sparg. Bacteriile pot pătrunde în piele și pot provoca infecții. Simptome precum roșeață, umflături, durere accentuată, febră sau pustule necesită consultul unui medic.

Prevenție

Cea mai bună metodă de a evita alergia la căldură este prevenirea[6] mediilor umede și calde și, implicit, a transpirației în exces care ar crește riscul blocării glandelor sudoripare. De asemenea:

 • Evitați exercițiile fizice pe căldură și umiditate ridicată.
 • Purtați haine largi, din țesături respirabile, cum ar fi bumbacul.
 • Folosiți aerul condiționat atunci când este cazul.
 • Mențineți pielea curată cu dușuri frecvente pentru a preveni blocarea glandelor sudoripare.
 • Mențineți un nivel de greutate corporală moderată.

Când trebuie să mergeți la medic?

De regulă, semnele alergiei la căldură se ameliorează de la sine. Alergia la căldură la copiii mici poate părea inconfortabilă, dar de obicei nu este gravă. Consultați medicul dacă: erupția persistă mai mult de 3-4 zile, se agravează , provoacă mâncărime severă și observați inflamarea pielii sau formarea de puroi. De semenea, adresați-vă medicului dacă pe pielea afectată apar vânătăi sau se instalează febra[7].

 

[1] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-heat-rash-basics

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/181512#causes

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-rash/symptoms-causes/syc-20373276

[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/181512#diagnosis

[5] https://www.onhealth.com/content/1/heat_rash

[6] https://www.medicinenet.com/heat_rash/article.htm

[7] https://www.webmd.com/first-aid/heat-rash-children