Arsurile solare

arsurile solare înroșirea inflamarea pielii

Informații utile

Arsurile solare se manifestă, în general, prin înroșirea și inflamarea pielii, care se simte fierbinte și devine sensibilă la atingere. Acestea reprezintă principalul semn că ați fost expus prea mult timp radiațiilor solare. De regulă, simptomele apar la câteva ore de la expunerea la radiațiile ultraviolete. Acestea pot proveni atât de la soare, cât și din surse artificiale, cum ar fi aparatele de bronzare.  În majoritatea cazurilor, arsurile solare pot fi îngrijite acasă cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. Poate dura câteva zile până la ameliorarea simptomelor. Totuși, expunerea îndelungată la soare, în special fără protecția adecvată, poate duce la complicații severe pe termen lung, favorizând apariția cancerului de piele.

Frecvență

Deși arsurile solare apar la toate vârstele, ele sunt mai întâlnite în copilărie și adolescență.

Cauze

După cum sugerează și numele, arsurile solare apar în urma expunerii îndelungate la soare, iar radiațiile emanate sunt cele care duc la deteriorarea pielii. Dintre acestea, radiațiile ultraviolete A și B sunt cele care reprezintă un pericol pentru sănătate:

 • Radiațiile UVA: acestea afectează celule din stratul superior al pielii și sunt asociate cu efecte dăunătoare pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor, dar și a cancerului de piele.
 • Radiațiile UVB: acestea sunt responsabile de arsurile solare. Și radiațiile emise de aparatele de bronzare pot provoca arsuri.
Factori de risc

Arsurile solare se manifestă, în general, prin înroșirea și inflamarea pielii, care se simte fierbinte și devine sensibilă la atingere. Rapiditatea cu care apare o arsură solară depinde de:

 • Tipul pielii
 • Intensitatea soarelui
 • Timpul de expunere la razele soarelui

Orice parte expusă a corpului poate fi afectată, inclusiv scalpul, urechile sau buzele. În funcție de intenstitatea radiațiilor, este posibil să suferiți arsuri și pe zonele acoperite, dacă, de exemplu, materialul hainelor permite pătrunderea luminii ultraviolete.

Simptome

Semnele specifice arsurilor solare apar, de obicei, la câteva ore după expunerea la soare. Dar poate trece și o zi până simptomele capătă amploare. Arsurile solare se manifestă prin umătoarele simptome:

 • Înroșirea pielii
 • Zona afectată este fierbinte la atingere
 • Durere, sensibilitate, senzația de mâncărime
 • Umflarea pielii în zonele arse
 • Apariția unor vezicule pline cu lichid, care se pot sparge
 • În cazurile severe, durere de cap, febră, greață și oboseală
Evoluție

După câteva zile, pielea începe să se decojească și poate crește senzația de mâncărime, pe măsură ce stratul de piele afectat este îndepărtat.

Consecințe pe termen lung

Efectele dăunătoare ale acestor radiații nu sunt întotdeauna vizibile imediat. Pe termen lung, radiațiile UV afectează structura ADN a pielii, îmbătrânind-o prematur. Ulterior, deteriorarea celulară poate contribui la apariția cancerului de piele. De asemnea, soarele poate afecta și ochii, ducând la apariția cataractei.

Arsuri solare frecvente

Arsurile solare se manifestă, în general, prin înroșirea și inflamarea pielii, care se simte fierbinte și devine sensibilă la atingere. Dacă arsurile solare apar după expuneri relativ scurte la soare, medicul poate recomanda efectuarea unui test pentru a vedea dacă suferiți de fotosensibilitate. În timpul examinării, zone mici ale pielii sunt expuse la cantități controlate de radiații UVA și UVB pentru a identifica problema.

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

Tratament

Arsurile ușoare pot fi îngrijite acasă, cu ajutorul anumitor produse eliberate fără rețetă, dar și câteva remedii naturiste vă vor ajuta în ameliorarea simptomelor.

 • Comprese reci. Aplicați comprese cu apă rece pe piele pentru a calma arsurile.
 • Anumite creme sau geluri anti-inflamatoare. Puteți aplica local cremă sau gel cu aloe vera sau mentol pentru ameliorarea durerilor. Anumite produse pot fi eliberate de farmaciști și fără rețetă.
 • Unguent cu gălbenele. Îl găsiți și în farmacii și ajută la hidratarea pielii.
 • Medicamente antiinflamatoare. Anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ajută la calmarea inflamației și ameliorează durerea.
 • Hidratați-vă. Consumați lichide, în special apă, pentru a preveni deshidratarea.
 • Evitați expunerea la soare. Este recomandat să evitați expunerea la soare până când se vor vindeca arsurile.
Prevenție

Adoptarea următoarelor recomandări de precauție, chiar și când vi se pare că afară este înnorat, poate ajuta la prevenirea arsurilor solare. Aveți grijă și dacă petreceți mult timp în jurul apei, zăpezii sau nisipului, deoarece acestea reflectă razele soarelui. În plus, radiațiile UV sunt mai intense la altitudini mari.

 • Evitați expunerea la soare între orele 10 și 16. Intensitatea radiațiilor solare este cea mai puternică în acest interval oral, așa că încercați să evitați activitatea în aer liber între orele 10-16. Dacă nu este posibil, alegeți zonele cu umbră pe cât de mult posibil.
 • Utilizați frecvent produse specifice pentru protecție solară. Cu aproximativ 30 de minute înainte să ieșiți în aer liber, aplicați produse pentru protecție solară cu un factor de protecție de 30 sau mai mult, care acționează împotriva UVA și UVB. Este recomandată utilizarea produselor cosmetice tot cu factor de protecție. De asemenea, când mergeți la plajă utilizați frecvent și generos aceste produse. Sunt eliberate fără rețetă și puteți cere recomandarea farmacistului, dacă nu știți ce factor de protecție vă este indicat. Citiți eticheta înainte de utilizare!
 • Adoptați o ținută vestimentară corespunzătoare. Optați pentru purtarea unei pălării sau orice altă piesă care vă acoperă capul și alegeți hainele cu mânecă lungă și pantalonii lungi. Culorile închise oferă mai multă protecție. Dacă aveți nevoie de protecție sporită, optați pentru îmbrăcămintea fabricată din materiale cu SPF.
 • Purtați ochelari de soare în aer liber. Alegeți perechile de ochelari de soare cu protecție UVA și UVB. Verificați acest aspect de pe etichetă atunci când cumpărați ochelari noi.
 • Informați-vă despre medicamentele care pot crește sensibilitatea la soare. Consultați medicul sau cereți sfatul unui farmacist cu privire la medicamentele pe care le administrați pentru a afla dacă acestea ar putea să facă pielea mai sensibilă la razele soarelui. Anumite medicamente antihistaminice, unele antibiotice, antidepresive și anumite medicamente care reduc colesterolul cresc fotosensibilitatea.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă arsurile suferite vă provoacă simptome severe și observați că niciuna dintre recomandările pentru îngrijirea lor nu funcționează, adresați-vă unui medic. Consultați un specialist dacă vă confruntați cu următoarele simptome:

 • Simptomele nu se ameliorează deloc în câteva zile.
 • Este afectată o zonă mare a corpului.
 • Arsurile sunt severe și au apărut bășici cu lichid.
 • Veziculele provoacă senzația de prurit și suspectați o infecție la nivelul pielii.
 • Aveți febră mare, sensibilitate extremă, dureri de cap.
 • Aveți stări de confuzie, greață, frisoane.
 • Aveți semne de deshidratare: gura uscată, senzația de sete continuă, urinare redusă, amețeli și oboseală.