Arsurile sunt caracterizate de leziuni la nivelul pielii ca urmare a expunerii la o sursă de căldură, cauzând deteriorarea celulelor din zona afectată. Arsurile ușoare se numără printre cele mai frecvente accidente casnice, în special în rândul copiilor[1].Când vine vorba despre arsurile ușoare, ne referim în principal la arsurile de gradul I și arsurile de gradul II, care nu se întind pe o suprafață mare. Majoritatea arsurilor minore pot fi îngrijite și acasă, fără să fie neapărat nevoie să vă prezentați la medic. Acest lucru depinde însă de suprafața afectată și gradul de severitate al arsurii. Arsurile mai grave, pe o suprafață mare din corp, necesită îngrijiri medicale de urgență pentru a preveni complicațiile[2].
Informații utile
Tipuri de arsuri
Toate tipurile de arsuri pot fi dureroase și pot produce semne vizibile. Este important să înțelegem gravitatea arsurilor pentru a ști când le putem gestiona acasă și când este necesar să solicităm de urgență îngrijiri medicale[3].
- Arsurile de gradul I: sunt considerate cele mai ușoare, în comparație cu celelalte arsuri. Afectează epiderma, stratul exterior al pielii, și provoacă durere și înroșirea pielii. De regulă, nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
- Arsurile de gradul II: provoacă durere, roșeață, dar și apariția unor vezicule cu lichid.
- Arsurile de gradul III: acestea afectează țesuturile mai profunde. Zona afectată capătă culoarea albă sau maronie ori înnegrită. În această situație, este necesar să vă prezentați de urgență la spital.
- Arsurile de gradul IV: sunt cele mai grave și afectează toate straturile pielii, având ca o consecință gravă necroza, deteriorarea în totalitate a celulelor.
Cauze
Arsurile pot fi clasificate și în funcție de cauzele care au dus la apariția lor. Printre acestea se numără[4]:
- Arsuri termice: apar în urma expunerii prelungite la o sursă de foc, incendiu, explozie, expunerii la lichide inflamabile sau în urma unui contact cu suprafețe încinse, cum ar fi fierul de călcat sau atingerea altor materiale încălzite, în special plastic ori sticlă. De asemenea, arsurile pot apărea și dacă ne opărim cu apă fierbinte sau dacă pielea intră în contact cu uleiul încins. Acestea se numără printre cele mai întâlnite cauze ale arsurilor.
- Arsuri prin radiații: produse de expunerea excesivă la soare sau raze ultraviolete.
- Arsuri electrice: provocate de surse electrice, cum ar fi curentul electric.
- Arsuri chimice: ca urmare a intrării în contact cu acizi puternici sau substanțe alcaline. Este important să știm că arsurile chimice și cele electrice necesită asistență medicală de urgență, deoarece pot produce și arsuri în profunzime, chiar dacă leziunile la nivelul pielii sunt minore.
Arsurile ușoare se vindecă greu?
Arsurile sunt caracterizate de leziuni la nivelul pielii ca urmare a expunerii la o sursă de căldură, cauzând deteriorarea celulelor din zona afectată. De regulă, ținând cont de faptul că arsurile ușoare afectează stratul superior al pielii, semnele și simptomele dispar odată ce celulele se regenerează. Majoritatea arsurilor de gradul întâi se vindecă în decurs de 7-10 zile, fără cicatrici[5].
Cum se manifestă?
- Simptomele [6] arsurilor ușoare sunt adesea minore și tind să se amelioreze sau să dispară în câteva zile. Cele mai frecvente semne pe care le puteți observa după ce ați suferit o arsură sunt roșeața pielii, durerea și inflamarea sau umflarea zonei afectate. După câteva zile, pielea afectată capătă o culoare maronie, se usucă și este posibil să se cojească în zona respectivă. Arsurile de gradul II sunt mai dureroase din cauza profunzimii rănii. În cazul arsurilor de gradul II sau cele provocate de lichide fierbinți ori materiale încinse, pot apărea și flictenele, adică acele vezicule cu lichid care apar la suprafața pielii.
- Complicații. Dacă nu sunt curățate și îngrijite corespunzător, arsurile prezintă risc de infectare, deoarece bacteriile pot pătrunde mai ușor în piele atunci când o rană este deschisă.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Majoritatea arsurilor ușoare se vindecă de la sine în aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, este important să știți cum puteți gestiona simptomele. O persoană poate necesita îngrijiri medicale și în cazul arsurilor de gradul I sau II, dacă arsura afectează o suprafață mai mare de piele. Cereți sfatul farmacistului sau medicului de familie, în cazul în care nu sunteți siguri dacă este necesar un consult de specialitate.
Tratament
Îngrijirea arsurilor ușoare presupune să [7] :
- Vă spălați bine pe mâini înainte și să vă asigurați că păstrați zona afectată curată.
- Umeziți arsura cu apă nu foarte rece timp de cinci-zece minute sau mai mult.
- Puteți administra medicamente analgezice eliberate fără rețetă, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, pentru ameliorarea durerii.
- Aplicați gel sau cremă cu aloe vera pe zona afectată pentru a calma arsura.
- Puteți pune tifon cu unguent peste arsură pentru a proteja zona afectată și a preveni infecțiile.
Nu aplicați gheață deoarece acest lucru ar putea agrava rana. Nu puneți niciodată vată sau dischete din bumbac peste o arsură deoarece fibrele mici se pot lipi de rană și pot crește riscul de infecție. De asemenea, evitați remediile naturiste cum ar fi să aplicați pe rană unt, ulei sau alte grăsimi, deoarece acestea nu sunt dovedite științific a fi eficiente și chiar pot înrăutăți situația[8].
Prevenție
Arsurile sunt caracterizate de leziuni la nivelul pielii ca urmare a expunerii la o sursă de căldură, cauzând deteriorarea celulelor din zona afectată. Majoritatea arsurilor se produc acasă, iar bebelușii și copiii mici sunt cei mai vulnerabili. Adoptarea unor măsuri de precauție ar putea ajuta la prevenirea unor astfel de accidente [9] .
- Atunci când gătiți, asigurați-vă că cei mici nu sunt în preajma aragazului.
- Nu lăsați la vedere brichetele sau cutiile cu chibrituri.
- Puneți recipientele cu mâncare sau apă fierbinte într-un loc ferit și cu mânerele spre perete.
- Acoperiți cu siguranțe prizele electrice și asigurați-vă că toate cablurile electrice sunt bine izolate.
- Purtați mănuși atunci când utilizați substanțe chimice și asigurați-vă că acestea nu sunt la îndemâna copiilor.
- În cazul arsurilor solare, utilizați produse cu factor de protecție înainte de expunerea la soare și evitați intervalele orare cu intensitate ridicată a radiațiilor.
- Este indicat să aveți la îndemână un stingător în caz de incendiu.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă durerile persistă, simptomele nu se ameliorează în decurs de o săptămână ori chiar se agravează, cereți sfatul unui specialist[10]. Adresați-vă medicului imediat ce observați o eventuală infecție la nivelul arsurii. Este indicat să consultați medicul și dacă arsura afectează o suprafață mare de piele, respectiv mai mult de 7 centimetri și dacă aceasta este la nivelul feței sau pe o articulație, cum ar fi: genunchi, gleznă, picior, coloană, umăr, cot. Arsurile mai mari provocate pe aceste zone se pot vindeca mai greu și necesită vizita la medic[11].
Dacă arsura este mai severă, medicul poate prescrie un tratament suplimentar, printre care și unguente cu antibiotic. Acestea se administrează DOAR la recomandarea medicului. În cazul arsurilor electrice sau chimice, solicitați imediat asistență medicală. Cu toate că efectele acestora nu sunt întotdeauna vizibile la nivelul pielii, aceste tipuri de arsuri sunt foarte periculoase deoarece pot afecta organele interne.
ATENȚIE! Nu îngrijiți acasă o arsură de gradul III. Sunați imediat la numărul de urgențe 112.
[1] https://www.healthline.com/health/burns
[2] https://www.healthline.com/health/first-degree-burn
[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/burns#types
[4] https://www.healthline.com/health/first-degree-burn#causes
[5] https://www.healthline.com/health/burns#firstdegree-burn
[6] https://www.healthline.com/health/first-degree-burn#symptoms
[7] https://www.medicalnewstoday.com/articles/burns#treatment
[8] https://www.medicalnewstoday.com/articles/burns#treatment
[9] https://www.healthline.com/health/burns#prevention
[10] https://www.medicalnewstoday.com/articles/burns#medical-attention
[11] https://www.healthline.com/health/burns#firstdegree-burn