Automedicația responsabilă pe timp de iarnă

Răceala și gripa sunt cele mai frecvente boli în sezonul rece

Odată cu venirea iernii, sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil în fața răcelilor sau gripei. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece și chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la apariția afecțiunilor respiratorii. Riscul de a ne îmbolnăvi crește și pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viața în pericol, ne putem trata responsabil și acasă. Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, și să citim întotdeauna prospectul și eticheta produselor simptomatice cu eliberare fără rețetă pe care le utilizăm, indiferent dacă le-am folosit și cu alte ocazii.

Răceala și gripa sunt cele mai frecvente boli cu care ne putem molipsi în sezonul rece

Cu toate că cele două afecțiuni prezintă simptome asemănătoare, ele sunt total diferite. Este important sa recunoașteți de la început simptomele pentru fiecare în parte și să știți care e tratamentul adecvat, pentru a preveni apariția complicațiilor (pneumonia, sinuzita, otita etc.).

O răceală obișnuită este cauzată de o infecție virală care afectează căile respiratorii superioare, sinusurile, gâtul și nasul. Deși ne creează un disconfort, nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. Răceala debutează la aproximativ 3 zile de la infecție și se manifestă prin stări de rău, strănut, dureri în gât, tuse și secreții nazale. De regulă, simptomele se ameliorează în aproximativ o săptămână, dar pot dura și mai mult.

Gripa reprezintă cea mai periculoasă viroză respiratorie, dată de virusul gripal de tip A, B sau C. Are un debut brusc și violent, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri puternice de cap și ochi, dureri musculare și oboseală. Simptomele specifice gripei pot persista și până la câteva săptămâni.

Nu există un tratament care să vindece răceala, dar medicamentele fără rețetă dedicate pot ajuta la ameliorarea simptomelor. În cazul gripei, cea mai bună metodă de prevenție rămâne vaccinarea. Este recomandat ca vaccinul antigripal să fie administrat la începutul lunii octombrie, dar el poate fi făcut şi în noiembrie-ianuarie, dacă nu v-ați îmbolnăvit până atunci.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Evitați zonele aglomerate și contactul direct cu persoanele contaminate. Este important să respectați regulile de igienă pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile. Infecțiile virale se transmit foarte ușor prin tuse, strănut sau dacă atingeți suprafețele contaminate. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun cât mai des sau folosiți o soluție dezinfectantă.

Un stil de viață sănătos ajută la întărirea sistemului imunitar și poate ține la distanță germenii care provoacă boala. Adoptați o dietă echilibrată care să includă cât mai multe fructe și legume, hidratați-vă corespunzător și faceți mișcare zilnic. Un somn odihnitor este și el esențial.

Cum ne ajută automedicația responsabilă

Dacă metodele de prevenție nu au fost suficiente pentru apărarea organismului și v-ați îmbolnăvit deja, există câteva opțiuni care să vă pună pe picioare.

În cazul gripei, este important să consultați un medic cât mai rapid. În această situație, sunt recomandate două tipuri de antivirale care ajută la ameliorarea simptomelor și scurtează perioada de boală. Acestea se eliberează doar pe bază de prescripție medicală și trebuie luate în cel mult 2 zile de la apariția simptomelor. Pentru a nu îi îmbolnăvi și pe cei dragi, rămâneți acasă până vă simțiți mai bine. Strănutați și tușiți în cot și nu în palme și utilizați batistele de unică folosință.

Unele medicamente eliberate fără rețetă tratează răcelile de sezon și vă ajută să vă simțiți mai bine. Este recomandat să citiți cu atenție prospectul și să cereți sfatul farmacistului, dacă nu știți cum să le administrați.

  • Antihistaminicele: opresc secreția nazală și strănutul, atunci când sunt administrate ca tratament în cazul alergiilor
  • Decongestionantele: desfundă nasul
  • Siropul de tuse: calmează tusea
  • Antalgicele: ameliorează durerile
  • Antitermicele: combat febra
Atenție! Antibioticele nu sunt de ajutor în cazul răcelilor și gripei, fiind vorba despre infecții virale. Dacă simptomele se agravează, consultați medicul de familie!

Norovirusul este un virus extrem de contagios care provoacă vărsături, diaree, crampe, dureri de cap și oboseală

Este numit și virusul vărsăturilor de iarnă pentru că este mai frecvent în sezonul rece, dar poate fi contractat în orice altă perioadă a anului. Să răspândește foarte ușor de la o persoană la alta, dacă atingeți suprafețele contaminate sau consumați băuturi și alimente care au fost manevrate de persoanele purtătoare ale virusului.

Cum prevenim și tratăm norovirusul

Igiena este esențială, așadar și în această situație. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, dezinfectați suprafețele și obiectele care ar putea fi contaminate și nu consumați fructe sau legume nespălate.

Nu există un medicament care să trateze norovirusul. De regulă, boala dispare de la sine în câteva zile. Consumați cât mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea, evitați băuturile zaharoase care pot accentua diareea, dar și alcoolul. Odihna și o alimentație echilibrată vă vor ajuta să treceți mai ușor peste această afecțiune. Dacă deshidratarea devine severă, mergeți la medic!

Unele alergii, în special astmul, bolile cronice sau inflamatorii se pot intensifica în sezonul rece.  Continuați să luați tratamentul așa cum vi l-a prescris medicul dumneavoastră.