Calusurile și bătăturile

Bătăturile și calusurile afecțiuni comune necontagioase

Bătăturile și calusurile sunt afecțiuni comune, necontagioase. Acestea apar sub forma unor zone de piele groasă, întărită care pot provoca durere. Se dezvoltă ca urmare a reacției pielii de a se proteja când este expusă la presiune, frecare sau traumatisme minore.

Informații utile

De cele mai multe ori, calusurile și bătăturile se formează la nivelul picioarelor, degetelor de la picioare sau de la mâini. Pentru majoritatea persoanelor, afecțiunile nu reprezintă o problemă gravă de sănătate care să necesite tratament. Însă pot determina un aspect inestetic. Totuși, pacienții cu diabet sau alte afecțiuni care provoacă un flux sanguin slab pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta complicații. De aceea, în cazul acestora, este indicat să se adreseze medicului în astfel de situații .[1]

Frecvența

Calusurile și bătăturile sunt mai frecvente în rândul persoanelor care poartă încălțăminte neadecvată, le transpiră des picioarele sau petrec mult timp stând în picioare. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații.[2]

Provoacă durere?

Bătăturile și calusurile pot fi nedureroare la început, însă pe măsură ce se dezvoltă sau stratul de piele afectat se întărește, pot crea un disconfort sau chiar durere. Este posibil ca bătăturile să cauzeze durere la atingere sau presiune asupra lor, în special atunci când apare o fisură la nivelul zonei afectate.[3]

Cauze

Calusurile și bătăturile sunt cauzate de frecarea constantă sau presiunea asupra unei zone de piele, în mod repetat și pentru o perioadă mai mare de timp. Printre factorii de risc[4] se numără:

  • Încălțămintea neadecvată: calusurile și bătăturile pot apărea și ca urmare a unor greșeli în ceea ce privește felul în care pășim. Însă, de cele mai multe ori, cauza apariției afecțiunilor o reprezintă purtarea unui tip de încălțăminte neadecvat pentru noi, respectiv prea larg sau prea strâmt. Pantofii cu toc pun presiune pe degetele de la picioare, astfel că femeile sunt mai predispuse la a se confrunta cu această problemă.
  • Purtarea încălțămintei fără șosete: duce la frecarea piciorului de pantofi, fapt ce favorizează apariția bătăturilor ori calusurilor.
  • Utilizarea repetată a unor instrumente, unelte, practicarea anumitor sporturi sau chiar scrisul: în acest caz, formațiunile se dezvoltă ca urmare a aplicării de presiune sau frecare la nivelul pielii, pentru o perioadă lungă de timp. Dacă apariția acestora nu se datorează unei posibile reacții a pielii de a se proteja de o sursă clară de presiune, adresați-vă medicului, deoarece ar putea fi vorba despre un neg plantar sau un corp străin prins sub piele.
  • Monturile: deformări osoase, care se dezvoltă la nivelul degetului mare, în dreptul articulației și pot provoca o frecare constantă în interiorul încălțămintei.
Simptome

Bătăturile și calusurile sunt afecțiuni comune, necontagioase. Acestea apar sub forma unor zone de piele groasă, întărită care pot provoca durere. Se dezvoltă ca urmare a reacției pielii de a se proteja când este expusă la presiune, frecare sau traumatisme minore. Bătăturile și calusurile sunt caracterizate prin apariția la nivelul pielii a unor formațiuni de piele moi sau tari, cu un aspect de piele uscată[5]. Acestea pot crea un disconfort sau durere, în special în timpul mersului. Dacă o bătătură sau un calus se inflamează și provoacă durere puternică, adresați-vă medicului.

Bătăturile sunt formațiuni de piele care tind să fie mici și rotunde. Apar adesea la nivelul degetelor de la picioare. Bătăturile pot fi clasificate astfel:

  • Bătături tari: sunt formațiuni de piele mici, dure, care se formează de obicei pe vârful sau pe suprafața exterioară degetelor, în zone în care există o presiune asupra pielii.
  • Bătături moi: au o textură moale, sub forma unor vezicule cu lichid și pot căpăta o culoare albicioasă. Apar adesea între degetele de la picioare.

Calusurile sunt porțiuni de piele dură și groasă. Spre deosebire de bătături sunt mai mari și au o formă neuniformă, mai extinsă. De multe ori, calusurile se formează pe talpă, unde este exercitată o presiune mai mare, la nivelul degetului mare, călcâiului sau pe partea laterală a tălpii. Însă calusurile pot apărea si pe mâini, în zonele unde pielea este supusă fricțunii repetate, cum ar fi la nivelul degetelor sau pe palmă. Sportivii sau meșterii se numără printre persoanele predispuse.

Diagnostic

Dacă afecțiunile cauzează durere și vă adresați medicului, trebuie să știți că nu sunt necesare investigații speciale sau teste de laborator pentru a pune un diagnostic. O examinare clinică a zonei afectate poate fi suficientă. Medicul vă va întreba despre istoricul medical, activitățile pe care le practicați, ce tip de încălțăminte purtați și dacă petreceți mult timp în picioare, în cazul bătăturilor sau calusurilor dezvoltate la nivelul picioarelor. De asemenea, acesta ar putea cere să faceți câțiva pași pentru a vedea dacă modul sau poziția de mers ar putea fi o cauză.[6]

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

În majoritatea cazurilor, calusurile și bătăturile pot fi îngrijite acasă, cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. De multe ori, simpla renunțare la factorii care par să fie sursa dezvoltării acestor formațiuni, cum ar fi încălțămintea prea strâmtă și adoptarea unor măsuri pentru îngrijirea personală pot fi suficiente pentru a preveni reapariția sau agravarea bătăturilor ori calusurilor. Dacă aveți dureri puternice și vă confruntați de mult timp cu aceste afecțiuni, adresați-vă medicului.

Tratament

Există mai multe opțiuni la care puteți apela [7].

  • Înmuiați mâinile sau picioarele în apă caldă cu săpun. Acest lucru ajută la înmuierea bătăturilor sau calusurilor și face mai ușoară îndepărtarea pielii întărite.
  • Utilizați o pilă pentru picioare. După spălare, frecați zona afectată cu o pilă pentru picioare sau piatră ponce pentru a îndepărta stratul gros de piele. Nu utilizați singuri un obiect ascuțit pentru a tăia pielea, deoarece puteți chiar agrava rana. Nu apăsați foarte tare și nu insistați asupra zonei pentru a nu deteriora și stratul de piele sănătos.
  • Plasturi cu acid salicilic. Purtarea unor plasturi care conțin acid salicilic ar putea ajuta la ameliorarea durerii și vindecarea bătăturilor sau calusurilor. Aceste produse pot fi eliberate și fără rețetă. Cereți sfatul farmacistului, dacă nu știți ce produs este indicat pentru dumneavoastră. Adresați-vă specialistului din farmacie cu privire la metoda de aplicare și contraindicațiile produsului. Citiți cu atenție prospectul sau/și eticheta înainte de utilizare.
  • Cremă hidratantă. Aplicați zilnic cremă hidratantă pe zona afectată. Sunt recomandate cremele care conțin acid salicilic, lactat de amoniu sau uree, acestea ajutând la înlăturarea celulelor moarte. Adresați-vă farmacistului sau medicului cu privire la produsul potrivit pentru dumneavoastră și modul de administrare, deoarece substanțele respective pot irita pielea. Citiți eticheta înainte de aplicarea cremei.
  • Plasturi. Pentru a vă proteja de iritații suplimentare sau agravarea bătăturilor, aplicați plasturi peste acestea sau în zonele sensibile. Plasturii ajută la reducerea presiunii asupra zonei afectate și împiedică frecarea directă a pielii.[8]
  • Dispozitive ortopedice. Medicul poate recomanda purtarea unor branțuri ortopedice pentru a menține degetele de la picioare într-o poziție corectă și pentru a preveni apariția calusurilor sau bătăturilor.
  • Alte intervenții. Dacă afecțiunile nu dispar în urma utilizării produselor fără rețetă și aveți nevoie de sfatul unui medic, acesta poate încerca îndepărtarea calusurilor cu ajutorul unui dispozitiv special, iar în cazuri foarte rare poate indica incizia lor.
Prevenție

Bătăturile și calusurile sunt afecțiuni comune, necontagioase. Acestea apar sub forma unor zone de piele groasă, întărită care pot provoca durere. Se dezvoltă ca urmare a reacției pielii de a se proteja când este expusă la presiune, frecare sau traumatisme minore. Pentru a preveni apariția bătăturilor sau calusurilor, este important să eliminăm sursa care duce la formarea lor. Următoarele sfaturi [9] v-ar putea ajuta să reduceți riscul de a vă confrunta cu acestea:

  • Păstrați o igienă corespunzătoare și aplicați, după spălare, o cremă hidratantă pentru picioare sau mâini.
  • Alegeți încălțămintea adecvată pentru dumneavoastră, comodă, care să nu fie prea strâmtă sau prea largă.
  • Este recomandat să achiziționați încălțăminte seara, atunci când picioarele sunt mai umflate, pentru a vă asigura că nu vă va crea disconfort ulterior.
  • Purtați șosete curate în fiecare zi, care să nu aibă foarte multe cusături și folosiți pudră de talc pentru a preveni transpirația.
  • Urmăriți și îngrijiți, imediat după apariție, orice durere sau iritație a pielii.
  • Tăiați unghiile de la picioare în mod regulat, drept și nu urmând forma degetului.
  • Folosiți în mod regulat o piatră ponce pentru a îndepărta pielea tare.
  • Folosiți mănuși atunci când utilizați diferite unelte pentru munca agricolă sau casnică.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă suferiți de boli de inimă, diabet zaharat sau probleme cu circulația sângelui, nu încercați să tratați singuri calusurile și bătăturile care persistă. Acest lucru ar putea agrava problemele. Consultați medicul de familie sau un medic specialist.[10] De asemenea, adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu una dintre următoarele situații:

  • apare sângerare;
  • calusurile ori bătăturile prezintă semne de infectare, puroi;
  • problemele nu se ameliorează după mai mult de 3 săptămâni;
  • aveți dureri severe sau nu vă puteți desfășura activitățile zilnice în mod normal.

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses

[4] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-corns-calluses-basics

[5] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses

[6] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses/diagnosis-and-tests

[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951

[8] https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses

[9] https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459#prevention

[10] https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/