Farm. Nicoleta Radu este vicepreședinte în cadrul Colegiului Farmaciștilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor Mureș.
Automedicația poate fi eficientă în gestionarea afecțiunilor comune. Această practică nu este neapărat greșită. Însă încercarea de a trata simptomele fără avizul unui specialist trebuie făcută responsabil și atent pentru a-și atinge scopul. Primul gând care ne trece prin minte când ne simțim rău, indiferent dacă ne doare o măsea sau avem amețeli, este să luăm pastile pentru ca simptomele să dispară. Căutăm prin geantă, prin sertare, ne întrebăm colegii de serviciu, prietenii sau vecinii dacă nu au cumva o pastilă de durere care să ne redea starea de bine.
Stările de disconfort fizic pot apărea oricând, în cele mai nepotrivite momente, fără să anunțe. Evenimente precum ziua nunții, prima zi de grădiniță a copilului sau propria aniversare pot fi umbrite de apariția unor afecțiuni fizice de moment nedorite. Printre acestea se numără dureri (de cap, de măsele, burtă, gât etc), nas înfundat, stări de amețeală, febră sau multe altele. Cauzele acestor simptome sunt variate: poate fi vorba despre afecțiuni inofensive, precum răceli și alergii sau despre afecțiuni mai grave, care necesită un consult medical.
Ce fel de produse sunt disponibile în farmacii?
Este foarte important să știi că în farmacie există 2 mari categorii : medicamente și alte produse de sănătate. Medicamentele la rândul lor sunt de 2 feluri. Medicamente care se pot elibera doar pe bază de prescripție medicală și medicamente care se pot elibera și fără prescripție medicală. Medicamentele care se pot elibera fără prescripție medicală (fără rețetă), se pot elibera doar la recomandarea personalului de specialitate. Dar și în cazul altor produse de sănătate este important pentru sănătatea dumneavoastră să consultați specialiștii.
Când este nevoie de sfatul unui specialist?
Dacă sunteți siguri că ați identificat corect simptomele sau sunt simptome cu care v-ați mai confruntat și cu alte ocazii, puteți apela la sfatul unui farmacist. Acesta vă poate îndruma către cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră în acea situație. Spre deosebire de orice vecin sau prieten, acesta va ști ce produs vi se potrivește mai bine sau dacă este cazul să mergeți la medic. Odată ajuns în farmacie, descrieți în detaliu farmacistului care este starea dumneavoastră de sănătate și ce simptome prezentați.
Simptomele mai sus menționate pot fi tratate acasă, fără a merge la un consult medical. Însă în anumite condiții. Dacă acestea persistă de o perioadă prea mare de timp, se recomandă un consult medical. Acesta va asigura investigarea problemei și diagnosticarea corectă a acesteia.
De asemenea, dacă aceleași simptome apar frecvent sau dacă urmați în paralel un alt tratament, cel mai bine este să vizitați medicul înainte de a lua orice alt produs. Fie el medicament fără rețetă, supliment alimentar sau dispozitiv medical.
Automedicația în cazul copiilor
În cazul copiilor, lucrurile sunt mai complicate. Deoarece părinții sunt întru totul responsabili de sănătatea celor mici. Niciun simptom nu trebuie trecut cu vederea. Mai ales că, între copii, bacteriile și virușii se răspândesc foarte repede. Aceștia pot duce la crearea unei epidemii la grădiniță sau în grupul de joacă. Părinții pot administra copiilor produse fără prescripție medicală dacă recunosc simptomele și acestea nu persistă de prea mult timp. Însă, dacă simptomele continuă sau se intensifică după administrarea tratamentului, trebuie vizitat cât mai repede medicul.