Candidoza

Candidoza infecție fungică ciupercă Candida

Candidoza este o infecție fungică provocată de o ciupercă numită Candida. Cea mai frecventă ciupercă ce provoacă infecții la oameni poartă denumirea de Candida albicans.

Informații utile

În mod normal, infecția nu creează probleme grave, afectează pielea, dar se poate răspândi și în interiorul corpului, cum ar fi gura, gâtul, intestinul și vaginul, fără a provoca însă probleme grave. Însă ciuperca poate provoca și infecții dacă se dezvoltă necontrolat sau dacă pătrunde adânc în organism, de exemplu, în sânge sau organele interne, cum ar fi rinichii, inima sau creierul[1].

Cine poate dezvolta candidoză?

Candidoza este o infecție fungică provocată de o ciupercă numită Candida. Cea mai frecventă ciupercă ce provoacă infecții la oameni poartă denumirea de Candida albicans. Candida este un microorganism care se regăsește în mod normal în în organism încă din copilărie, unde trăiește fără a provoca vreo boală, de cele mai multe ori. Cu toate acestea, atunci când ciuperca se multiplică în mod necontrolat și dacă imunitatea organismului este redusă, apare infecția numită candidoză. Așadar, candidoza poate afecta pe oricine, femei sau bărbați de toate varstele, cât și copii[2].

Cauze

Candida nu se ia, ci trăim cu această ciupercă în organism. Însă infecțiile cutanate cu candida pot fi provocate în anumite condiții și pot apărea pe aproape orice parte a corpului, dar sunt mai frecvent întâlnite în zonele intertriginoase, cum ar fi axila, zona inghinală și pliurile pielii sau zona dintre degete. Candida devine patogenă sau capabilă să provoace infecții, atunci când condițiile sunt favorabile multiplicării acesteia. Ciuperca prosperă în condiții calde, umede. Sunt și anumiți factori de risc care favorizează dezvoltarea infecției.

Factorii de risc

Cu toate că oricine ar putea dezvolta infecția, sunt anumiți factori care cresc posibilitatea de a face candidoză sau de agravare a situației:[3]

 • Administrarea de antibiotice: administrarea de antibiotice duce la uciderea bacteriilor bune din organism și modifică mediul lor normal, permițând astfel creșterea necontrolată a ciupercii candida.
 • Administrarea de corticosteroizi: suprimă imunitatea și pot permite multiplicarea candidei.
 • Diabet: din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge și a imunității scăzute, crește riscul de candidoză bucală.
 • Sistem imunitar slăbit: SIDA, cancer sau alte afecțiuni medicale care scad excesiv imunitatea, astfel încât organismul nu mai poate lupta împotriva infecției.
 • Persoanele în vârstă, cu imunitate scăzută.
 • Sarcina sau nou-născuții, în special cei născuți prematur.
Simptome

Candidoza este o infecție fungică provocată de o ciupercă numită Candida. Cea mai frecventă ciupercă ce provoacă infecții la oameni poartă denumirea de Candida albicans. Printre simptomele comune ale candidozei se regăsesc tulburări de dispoziție, oboseală, dureri de cap, probleme digestive precum diaree sau constipație, mâncărime la nivelul pielii, depresie ușoară, insomnie sau dureri articulare și multe altele. Fiecare persoană se poate confrunta cu toate simptomele descrise sau doar o parte dintre acestea, însă manifestările diferă și în funcție de tipul de candidoză cu care vă confruntați.[4]

 • Candidoza bucală: apariția unor pete albe în cavitatea bucală, în special pe limbă, interiorul obrajilor, cerul gurii și în jurul buzelor, durere și dificultate la înghițire. De asemenea, se resimte senzația de usturime, inflamarea și înroșirea zonei afectate, ce poate prezenta sângerări ușoare. Pot apărea semne de uscăciune și pete roșii la nivelul colțurilor gurii.
 • Candidoza esofagiană: poate provoca dificultate și durere la înghițirea alimentelor sau dureri în piept, la nivelul sternului.
 • Candidoza vaginală: mâncărime la nivelul vaginului și durere, înroșirea și umflarea vulvei, dureri și senzația de arsură în timpul urinatului sau actului sexual, scurgeri anormale apoase sau cu o textură moale albicioasă, erupții la nivelul vaginului.
 • Candidoza profundă: când afecțiunea nu este tratată corespunzător, iar Candida se răspândește în sânge și la nivelul altor organe interne, poate provoca o forma profundă de candidoză și cu o gamă largă de simptome, de la febră inexplicabilă la șoc și insuficiență multiplă de organ.
Diagnostic

Diagnosticul[5] infecției cu candida este pus în urma unui control la medicul specialist și se bazează pe examinarea medicală a persoanei afectate, analiza istoricului medical, a tratamentelor efectuate, precum și analiza aspectului pielii și a secrețiilor care apar în contextul afecțiunii. Medicul dumneavoastră va preleva probe din zona afectată pentru examinarea lor în laborator. Odată diagnosticată o infecție cu candida, primul pas este abordarea cauzei de bază. Acest lucru poate include schimbarea stilului de viață sau gestionarea factorilor care au favorizat apariția candidozei. Fără un diagnostic la timp și tratamentul adecvat, candidoza se poate extinde și agrava.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

Tratamentul[6] împotriva candidozei este, în general, unul ușor și nu implică îngrijiri medicale în spital decât dacă vă confruntați cu probleme ale sistemului imunitar sau o candidoză profundă, care s-a răspândit în sânge. În urma consultului, medicul va prescrie tratamente cu aplicare locală sub formă de unguente sau creme antifungice sau medicamente cu administrare orală, dacă este cazul. Tratamentul candidozei variază și în funcție de zona afectată:

 • Candidoza bucală: pot fi prescrise produse antifungice topice. Medicamentele sunt administrate pe cale orală, sub formă lichidă sau tablete.
 • Candidoza esofagiană: este tratată cu un medicament antifungic oral.
 • Candidoza cutanată: infecția la nivelul pielii poate fi tratată eficient cu o varietate de unguente și creme antifungice, recomandate de medic. Zona afectată trebuie menținută curată, uscată și protejată de frecare.
 • Candidoza vaginală: sunt indicate medicamente antifungice care se aplică direct în vagin sub formă de tablete, creme, unguente sau supozitoare. Medicul va putea recomanda, dacă este cazul, să urmeze și partenerul sexual un tratament.
 • Candidoza profundă: este o formă severă de infecție și presupune administrarea unui medicament antifungic intravenos, în funcție de recomandarea medicului specialist.
Prevenție

Iată câteva sfaturi de igienă pentru a contribui la prevenirea candidozei:[7]

 • Purtați îmbrăcăminte din materiale care absorb traspirația și mențin pielea uscată.
 • Mențineți igiena corpului și păstrați axilele, zona inghinală și alte zone predispuse la infecție curate și uscate, evitând acumularea umezelii.
 • Evitați utilizarea unor haine și a unei lenjerii intime din material sintetic și strânse pe corp.
 • Folosirea unor piese de lenjerie intimă și de îmbrăcăminte din materiale naturale cu croiala lejeră, care să nu provoace transpirație.
 • Întotdeauna faceți duș și uscați-vă bine pielea după activități la care transpirați.
 • Schimbați-vă în mod regulat șosetele și lenjeria intimă.
 • Folosiți produse adecvate pentru igiena intimă, nu utilizați săpun pentru zona vaginală – săpunul omoară bacteriile bune și nu are efect împotriva candidozei.
 • Luați în considerare schimbarea medicamentelor contraceptive, dacă vă confruntați cu infecții recurente.
 • Nu administrați antibiotice fără recomandarea medicului. Antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene și nu în cazul virozelor. Administrarea în exces de antibiotice favorizează instalarea candidozei.

Când trebuie să mergeți la medic?

Este recomandat să vă adresați medicului dacă este prima oară când prezentați simptome specifice candidozei. De obicei, la persoanele sănătoase cu o formă ușoară de candidoză, infecția tratată corespunzător dispare fără a lăsa semne. La persoanele cu boli cronice sau sistem imunitar slăbit, episoadele de candidoză pot fi mai rezistente la tratament și pot reveni după încheierea tratamentului.

Consultați medicul dacă nu observați semne de ameliorare după inițierea tratamentului recomandat de medic ori infecția se agravează.

[1] https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html

[2] https://dermnetnz.org/topics/candida/

[3] https://www.news-medical.net/health/Causes-of-Candidiasis-(Thrush).aspx

[4] https://www.drugs.com/health-guide/candidiasis.html

[5] https://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus#diagnosis

[6] https://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus#treatment

[7] https://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus#prevention