Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu este medic primar MF, doctor în medicină, formator MF și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Copiii sunt predispuși îmbolnăvirii deoarece, în general, au organismul mai sensibil și imunitatea mai scăzută decât adulții. De aceea, părinții au obiceiul de a ,,trata” imediat simptomele de posibilă boală care apar la copiii lor. Este foarte important însă ca părinții să se asigure că au identificat corect simptomele și că au citit și înțeles prospectul medicamentelor fără rețetă pe care le dau copiilor.
Chiar și așa, părinții ar trebui să își ia o serie de precauții. Orice simptom deosebit, care durează mai mult de câteva zile, sau care tinde să se agraveze, necesită consult medical. Dacă starea copilului este precară, nu trebuie așteptat prea mult, consultați medicul. Simptomele sugarilor sunt adesea înșelătoare și nespecifice. Mai ales sugarii și copiii mici pot avea evoluții imprevizibile și uneori grave ale bolilor.
Desigur, febra, tusea(ca simptome) sau răceala, constipația, diareea, sunt probleme de sănătate care pot fi tratate imediat, încă înainte de a merge la medic. Dacă evoluția nu este cea așteptată, consultația medicului devine indispensabilă. Până se ajunge la medic, sfatul farmacistului este binevenit.
O atenționare specială merită decongestionantele nazale, care pot dăuna sănătății, sau aspirina, care poate produce complicații importante la copil.
-
Citiți prospectul medicamentului înainte de a-l administra copilului
Părinții au obiceiul de a „trata” imediat simptomele copiilor lor. Dar trebuie să se asigure că au identificat corect simptomele și că au citit și înțeles prospectul înainte de a administra un medicament fără rețetă copiilor. Prospectul unui medicament conține informații importante, precum compoziția medicamentului (substanțele pe care le conține), care sunt efectele medicamentului și situațiile în care trebuie administrat, care sunt contraindicațiile, adică situațiile în care nu trebuie administrat, dar și reacțiile adverse pe care le poate provoca medicamentul. De asemenea, prospectul menționează și dozele și modul de administrare în funcție de simptome și de vârsta copilului, informații care trebuie respectate cu strictețe.
-
Nu oferiți copilului medicamente fără rețetă pentru adulți sau în doze mai mari decât e necesar
Medicamentele fără rețetă destinate adulților nu sunt potrivite pentru copii deoarece le pot afecta grav organismul. Acestea nu vor trata mai repede sau mai eficient boala copiilor, dar le pot agrava starea. Ele trebuie administrate în dozele menționate în prospect, niciodată în doze mai mari pentru că pot afecta starea de sănătate a copilului. De exemplu, nu se indică administrarea de antihistaminice copiilor mici (medicamente pentru alergii), fără recomandarea medicului. Înainte de a le da medicamente fără rețetă copiilor, părinții trebuie să se asigure că au identificat corect simptomele, că au citit și înțeles prospectul.
-
Nu dați copilului medicamente expirate sau nepotrivite simptomelor
Verificați întotdeauna pe ambalaj data de expirare a medicamentului înainte să îl dați copilului. Dacă aceasta este depășită, nu i-l oferiți copilului și nu îl luați nici dumneavoastră. Analizați foarte bine simptomele copilului și administrați-i doar medicamentele fără rețetă specifice acestor simptome. Nu încercați să tratați diverse simptome cu medicamente fără rețetă pentru alte boli, pentru că nu vor avea efectul dorit.
-
Nu depozitați medicamentele în locuri ușor accesibile pentru copii
Medicamentele fără rețetă, chiar dacă se pot elibera direct din farmacii, fără o rețetă de la medic, conțin substanțe care pot dăuna copiilor dacă sunt luate în doze greșite. Copiii sunt curioși și nu sunt conștienți de pericolul pe care îl prezintă acestea și le pot lua din curiozitate sau din joacă. Pentru părinți este foarte important nu doar modul în care ar trebui să administreze medicamente fără rețetă în cazul diferitelor simptome la copii, ci și să evite consumul accidental. Evitați acest pericol ținând copiii departe de ele.
-
Cereți sfatul medicului dacă simptomele nu au trecut după tratament
Dacă simptomele copilului nu dispar sau se agravează în urma luării unui medicament fără rețetă, prezentați-vă cu copilul la medic. Acesta va trebui să afle ce medicamente ați administrat copilului și pe ce perioadă, precum și dozele pe care i le-ați dat și ce reacții adverse au apărut la copilul dumneavoastră, dacă au apărut.
-
Atenționări speciale
Dacă sunt situații în care copilul ia și alte medicamente, pentru alte probleme de sănătate, nu trebuie uitat că acestea pot interacționa cu medicamentele fără rețetă. De asemenea, dacă un copil suferă de unele boli cronice, ele pot fi agravate de medicamentele fara rețetă. De aceea, în aceste situații, recomandarea medicului curant este indispensabilă.