Dr. Farm. Răzvan Prisada este Șef Lucrări în cadrul Facultății de Farmacie București și Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Orice medicament poate provoca reacții adverse în cazul anumitor persoane. Ce sunt reacțiile adverse la medicamente și de ce este important să le raportăm?
În general, un medicament este sigur și produce efectul așteptat atunci când este administrat corespunzător, conform informațiilor din prospect sau recomandărilor medicului ori farmacistului. Cu toate acestea, orice medicament poate provoca și reacții adverse în cazul anumitor persoane. În situația în care constatați reacții adverse neplăcute în urma administrării medicamentelor, este necesar să vă adresați medicului sau farmacistului. Ei vă vor putea recomanda, dacă este necesar, întreruperea, continuarea sau schimbarea tratamentului.
Ce este o reacție adversă și cum se manifestă?
Orice medicament poate provoca reacții adverse în cazul anumitor persoane. Ce sunt reacțiile adverse la medicamente și de ce este important să le raportăm?
O reacție adversă este definită ca un răspuns dăunător și neintenționat determinat de un medicament administrat în doza recomandată. Reacția poate începe imediat după ce ați luat medicamentul respectiv sau până la 2 săptămâni după ce opriți tratamentul. Sunt considerate reacții adverse și efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale.[1]
Orice medicament eliberat pe bază de prescripție medicală sau fără rețetă, precum prezintă un potențial risc de a provoca reacții adverse. Este și cazul unor suplimente alimentare. Reacțiile adverse pot provoca semne ușoare sau chiar nedetectabile, cu excepția testelor de laborator. Dar pot provoca și afecțiuni mai severe cum ar fi anafilaxia. Aceasta este o reacție bruscă ce poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat. Astfel, simptomele pot fi clasificate în felul următor:
-
Ușoare sau moderate
Includ înroșirea pielii, senzația de mâncărime, aspect de piele crăpată. Este posibil să observați apariția unor pete roșii pe piele, cu aspect denivelat, dar și prezența erupției cutanate.
-
Severe
Implică apariția unor bășici pe piele, inflamarea pielii, senzația de mâncărime. Reacțiile severe includ și afecțiuni precum necroliza epidermică toxică. În acest caz, este recomandat să vă adresați medicului cât mai repede.
-
Simptomele specifice anafilaxiei (șocul anafilactic)
Se caracterizează prin îngustarea căilor respiratorii, limba umflată, gât umflat. Ceea ce poate produce șuierat și dificultăți în respirație, senzația de furnicături, amețeală, puls rapid. Anafilaxia este o reacție bruscă, care poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat.
În cazul în care v-ați confruntat cu o reacție adversă în urma administrării unui medicament, medicul dumnevoastră vă va întreba despre istoricul medical sau dacă știți să suferiți de vreo alergie. Este posibil să fie necesară efectuarea unor de teste suplimentare dacă ați dezvoltat o formă mai severă sau chiar șoc anafilactic. Medicul va decide dacă este necesar să întrerupeți sau nu medicația. Majoritatea reacțiilor adverse dispar spontan după scăderea dozei sau întreruperea tratamentului. Dacă veți avea nevoie de tratament, acesta este simptomatic. În cazul simptomelor ușoare, sunt recomandate medicamentele antihistaminice, iar pentru formele severe, adrenalina injectabilă sau steroizi.
La ce trebuie să fim mereu atenți
Este important să îi specificați medicului dumneavoastră sau farmacistului, în cazul medicamentelor care pot fi eliberate fără rețetă, dacă v-ați mai confruntat în trecut cu orice reacție adversă sau vă știți alergic la o substanță anume. Specificați medicamentul sau substanța care v-au provocat diferite reacții adverse și precizați simptomele cu care v-ați confruntat. Păstrați o evidență a medicamentelor care v-au provocat diferite reacții, în urma administrării. Prezentați-o medicului pentru a evalua dacă este necesar să evitați anumite medicamente. Cereți sfatul farmacistului dacă nu sunteți siguri cu privire la compoziția medicamentelor recomandate. Menționați dacă urmați un tratament și cu alte medicamente, cu sau fără prescripție medicală, sau dacă utilizați anumite produse eliberate fără rețetă.
Citiți cu atenție și în întregime prospectul medicamentului înainte de fiecare utilizare. Prospectul care însoțește medicamentul prezintă la punctul 4 secțiunea “Reacții adverse posibile”. La acest punct găsiți informațiile necesare despre reacțiile adverse asociate cu administrarea medicamentului respectiv, cum se manifestă, frecvența și gradul de gravitate și ce trebuie să faceți în fiecare dintre situații.
Ce trebuie să facem dacă suspectăm o reacție adversă și cum putem raporta acest lucru?
Orice pacient, persoană care asigură îngrijirea pacientului, părinte sau reprezentant legal poate raporta o reacție adversă suspectată la medicamente. Dacă manifestați orice reacție adversă specificată sau nu în prospect, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Ei vă vor putea sfătui dacă aveţi nevoie de tratament medical sau dacă este necesar să opriţi sau să schimbaţi tratamentul.
În cazul în care sunteţi însărcinată sau planificaţi o sarcină şi urmaţi un tratament medicamentos, trebuie să vă sfătuiţi cu medicul dumneavoastră dacă este necesar să opriţi sau să schimbaţi tratamentul.[2]
Reacțiile adverse pot fi raportate și online pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în secțiunea „Raportează o reacție adversă”: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/. Este important să precizați cât mai multe date pentru identificarea medicamentului respectiv, cum ar fi numele medicamentului suspectat, număr de serie sau lotul de fabricație, data la care ați început administrarea, doza recomandată, sub ce formă a fost administrat medicamentul, pentru ce a fost administrat medicamentul suspectat și alte aspecte. Semnalele de siguranță raportate vor fi analizate de autoritățile competente și evaluate de către experții științifici.
Prin raportarea reacțiilor adverse puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța medicamentului și, implicit, contribuiți la protejarea sănătății dumneavoastră și a altor persoane.
[1]https://www.anm.ro/_/LEGISLATIE%20FARMACOVIGILENTA/Informatii%20pentru%20pacienti%20privind%20raportarea%20reactiilor%20adverse%20la%20medicamente.pdf
[2]https://www.anm.ro/_/LEGISLATIE%20FARMACOVIGILENTA/Informatii%20pentru%20pacienti%20privind%20raportarea%20reactiilor%20adverse%20la%20medicamente.pdf