Ce trebuie să știți înainte de a lua un medicament fără prescripție medicală (OTC)

Medicamentele fără prescripție medicală fără rețetă

Medicamentele fără prescripție medicală, sau eliberate fără rețetă, sunt medicamente sigure și eficiente atunci când sunt folosite corect, fie la recomandarea medicului, sau farmacistului, fie conform prospectului. Ele contribuie  la însănătoșire, sau la menținerea stării de sănătate.

Câteva dintre afecțiunile pentru care se utilizează medicamentele fără prescripție sunt: durerile de cap, de stomac, febră, nas înfundat, răceală și alte asemenea afecțiuni care nu necesită neapărat un consult specializat pentru a fi diagnosticate și tratate. Atenție, orice afecțiune aparent „banală”, care nu pare să evolueze favorabil în câteva zile necesită prezentarea la medic.

Pentru a utiliza corect și în siguranță medicamentele fără prescripție medicală, este necesar să vă informați corect și din surse sigure asupra beneficiilor acestora. Sursele sigure sunt cele ale profesioniștilor din sănătate. Mai jos puteți citi despre ce trebuie să știți pentru a vă asigura că folosiți corect medicamentele fără prescripție medicală pe care urmează să vi le administrați.

1. Informați-vă

Înainte de a lua orice medicament fără prescripție medicală, asigurați-vă că ați identificat corect simptomele. Indicațiile din prospect vă pot ajuta să înțelegeți dacă medicamentul pe care intenționați să vi-l administrați este cel mai potrivit afecțiunii dumneavoastră. Dacă aveți nelămuriri, adresați-vă medicului sau farmacistului. Aceștia vă pot recomanda medicamentul potrivit afecțiunii dumneavoastră.

2. Citiți cu atenție prospectul

Odată ce ați identificat corect medicamentul corespunzător afecțiunii și simptomelor dumneavoastră, citiți cu atenție prospectul. Acesta vă oferă informații esențiale despre: indicațiile terapeutice (pentru ce simptome și afecțiuni este indicat medicamentul); substanțele active și inactive (excipienți) ale produsului; contraindicații în cazul în care suferiți de alte boli sau afecțiuni care pot influența eficiența medicamentului; interacțiunea cu alte substanțe; cum și în ce cantități se administrează pentru a fi eficient în combaterea simptomelor resimțite de dumneavoastră; posibile reacții adverse la care să fiți atent după administrare.

3. Verificați interacțiunea cu alte substanțe administrate

Este bine de știut că orice medicament administrat, indiferent că este eliberat cu sau fără prescripție medicală, poate interacționa cu alte medicamente, suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală pe care vi le administrați. Este esențial de luat în calcul ce alte tratamente sau diete urmați, pentru a nu suferi efecte secundare neplăcute sau chiar periculoase. În cazul în care vă este neclar, adresați-vă medicului sau farmacistului, menționând medicamentele pe care vi le administrați deja și cel pe care intenționați să îl luați, pentru a fi în siguranță. Pentru a nu omite ceva, luați-le în pungă, sau veniți cu schema de tratament.

În plus, unele medicamente care se eliberează fără prescripție, pot fi contraindicate unor pacienți cu suferințe multiple. De exemplu, aspirina, atât de cunoscută și de valoroasă este contraindicată bolnavilor cu unele afecțiuni digestive, cei care iau tratament anticoagulant, etc.

4. Dozajul

Medicamentele fără prescripție medicală, sau eliberate fără rețetă, sunt medicamente sigure și eficiente atunci când sunt folosite corect. Calitatea, eficiența și siguranța medicamentului sunt strâns legate de administrarea lor corectă, în cantitatea și la intervalele stabilite, înainte, sau după masă, informații pe care le găsiți în prospect. În niciun caz nu este permisă administrarea unor doze mai mari sau la intervale de timp mai scurte decât cele indicate. Nu luați niciodată o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

5. Când este necesară recomandarea medicului sau farmacistului

Medicul sau farmacistul este cel care vă poate răspunde avizat nelămuririlor cu privire la simptome, medicamentul potrivit sau reacțiile adverse. În plus, medicul dumneavoastră cunoaște toate problemele de sănătate pe care le aveți, ce alte medicamente luați, ce intoleranțe aveți. De aceea medicul vă poate clarifica nelămuririle și, mai ales, vă poate îndruma și face recomandări atunci când nu sunteți siguri care este medicamentul potrivit pentru a vă trata afecțiunea.

6. Verificați data de expirare a medicamentului

Odată ce un medicament a atins data de expirare, acesta nu mai trebuie utilizat. Pentru a vă asigura că medicamentele pe care vi le administrați sunt atât sigure, cât și eficiente, fiți atenți la datele de expirare și eliminați în siguranță, toate medicamentele expirate.

***

Administrate în mod informat, corect și responsabil, medicamentele fără prescripție medicală pot fi o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății.

Mai multe informații despre medicamentele fără prescripție medicală, puteți găsi aici.