Ciuperca unghiei este o afecțiune comună care afectează unghia și determină fragilitatea sau decolorarea ei, începând ca o pată albă sau galbenă sub vârful unghiei[1]. În termeni medicali, aceasta este cunoscută sub denumirea de onicomicoză.
Informații utile
În cazurile ușoare și când afecțiunea nu provoacă disconfort prea mare, este posibil ca unghia să își revină de la sine, fără tratament. Dacă onicomicoza provoacă durere și îngroșarea unghiilor, câteva sfaturi de îngrijire personală și anumite medicamente vă pot ajuta. Este important să cunoașteți semnele specifice prezenței ciupercii unghiei și metodele de prevenție și gestionare a manifestărilor, pentru a limita pe cât posibil extinderea la alte unghii sau aparițiile recurente.
Cine se poate confrunta cu onicomicoza?
Ciuperca unghiei este o afecțiune comună care afectează unghia și determină fragilitatea sau decolorarea ei, începând ca o pată albă sau galbenă sub vârful unghiei. Oricine poate dezvolta la un moment dat o infecție fungică la nivelul unghiilor. Unele persoane pot fi mai predispuse decât altele la o se confrunta cu ciuperca unghiei, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu diferite condiții medicale: o leziune sau intervenție chirurgicală la nivelul unghiilor, diabet, un sistem imunitar slăbit, probleme cu circulația sângelui, piciorul atletului.
Cauze
Așa cum sugerează și numele afecțiunii, infecția fungică a unghiei este provocată de prezența unor microorganisme numite ciuperci.[2] Infecția poate apărea atunci când o persoană intră în contact direct cu o persoană care are o infecție fungică. Un alt mod obișnuit de a dezvolta o infecție fungică a unghiilor este mersul desculț într-o zonă caldă și umedă, cum ar fi piscinele sau vestiarele, sau prin împrumutarea trusei de îngrijire a unghiilor sau a prosoapelor de la o persoană infectată. Infectarea este posibilă și dacă unghiile sunt frecvent umede sau purtați adese pantofi necorespunzători ori șosete umede pentru mult timp. Infecția se poate transmite și la alte unghii sau pe piele, dacă nu este gestionată corespunzător și din timp.
Factorii de risc
Ciuperca unghiei este o afecțiune comună care afectează unghia și determină fragilitatea sau decolorarea ei, începând ca o pată albă sau galbenă sub vârful unghiei. Deși multe dintre cauzele unei infecții fungice ale unghiilor pot fi prevenite, anumiți factori de risc cresc posibilitatea de a dezvolta o astfel de infecție. Printre factorii de risc se numără:[3]
- Vârsta: persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai predispuse deoarece sistemul imunitar este mai slăbit iar unghiile cresc mai lent și se îngroașă pe măsură ce înnaintăm în vârstă.
- Istoricul medical personal sau al familiei: persoanele care s-au mai confruntat cu această afecțiune sau
- „piciorul atletului” ori au în familie membri care se confruntă adesea cu aceste infecții fungice.
- Afecțiuni medicale cronice: problemele asociate circulației sângelui, diabetul sau un sistem imunitar slăbit cresc riscul onicomicozei.
- Igiena personală: persoanele care înoată des în piscinele publice, prezintă leziuni la nivelul unghiilor, poartă încălțăminte strâmtă și șosete umede pentru mult timp ori împrumută obiecte de la persoanele infectate.
Simptome
Semnele[4] onicomicozei sunt diferite în funcție de tipul de infecție fungică a unghiilor pe care îl aveți și gradul de afectare. De obicei, simptomele sunt ușoare la început și pot deveni mai serioase dacă nu sunt luate măsuri la timp.
- La început, puteți observa doar o pată albă sau galbenă sub unghie. În timp, infecția se răspândește și poate colora întreaga unghie în alb, galben, verde sau negru.
- Unghia se poate îngroșa și poate deveni greu de tăiat.
- De asemenea, unghia se poate deforma, poate deveni fragilă și se poate sfărâma atunci când o atingeți.
- Este posibil să observați un miros urât la unghia afectată.
- La început este ușor să ignorați infecțiile fungice ale unghiilor, deoarece este posibil să nu aveți dureri. Dar dacă nu le tratați din timp, situația se poate înrăutăți și ați putea resimți durere la orice presiune asupra zonei afectate. În situațiile mai severe, poate fi îngreunat și mersul.
Diagnostic
Medicul poate pune diagnosticul infecției fungice prin examinarea unghiei afectate și pe baza descrierii simptomelor resimțite. Acesta poate preleva o mică probă de la unghia afectată pentru a o analiza la microscop, în vederea stabilirii tipului de ciupercă prezent.[5] În anumite situații, medicul poate cere și efectuarea unor analize de laborator pentru a exclude posibilitatea existenței și a altor boli sistemice. Este important ca diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme de la prezența simptomelor, pentru a începe tratamentul și a diminua șansele extinderii ciupercii și la alte unghii.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
Metodele de tratament recomandate pentru gestionarea onicomicozei depind și de tipul infecției și gravitatea afectării.[6]
- Medicamente antifungice orale. Aceste medicamente sunt adesea prima opțiune indicată, deoarece elimină infecția mai repede decât medicamentele topice. Durata tratamentului poate varia de la 6 până la 12 săptămâni[7]. Rezultatele pot apărea mai greu la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Respectați întocmai recomandările medicului și citiți cu atenție prospectul medicamentelor, în special cu privire la modul de administrare, contraindicații sau eventuale reacții adverse. Unele medicamente pot avea efecte secundare și este posibil să nu fie indicate persoanelor cu afecțiuni hepatice sau gastrice.
- Tratament aplicat local. Medicul poate prescrie aplicarea direct pe unghie a unor produse antifungice sub formă de cremă, unguent, gel sau lac de unghii specific. Tratamentul este de lungă durată, în unele situații chiar un an, cu aplicare locală zilnică. Aceste soluții pot fi mai eficiente dacă mai întâi subțiați unghiile afectate, pentru a ajuta medicamentul să treacă prin suprafața dură a unghiei până la baza infecției.
- Intervenție chirurgicală. În cazuri rare și severe, când durerile sunt insuportabile, poate fi recomandată îndepărtarea temporară a unghiei pentru aplicarea tratamentului antifungic direct la locul infecției de sub unghie. Acest lucru se poate datora faptului că unele infecții fungice nu răspund la tratamentul de bază.
Prevenție
Adoptarea câtorva modificări simple în stilul de viață v-ar putea ajuta la prevenirea[8] unei infecții fungice la nivelul unghiilor. Îngrijirea corespunzătoare a unghiilor, menținându-le tăiate adecvat și curate, este o modalitate simplă de a preveni infecțiile. Însă evitați tăierea prea scurtă sau rănirea pielii din jurul unghiilor. Dacă activitățile zilnice implică mâinile umede pentru o perioadă lungă de timp, este recomandat să purtați mănuși de cauciuc. Alte modalități de prevenire a infecțiilor fungice ale unghiilor includ:
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special după contactul direct cu persoanele infectate sau atingerea diferitelor suprafețe expuse
- uscarea picioarelor după duș, mai ales a zonei dintre degetele de la picioare
- evitați să mergeți desculți în locuri publice, precum piscinele sau vestiarele publice
- reducerea utilizării unghiilor artificiale
- optați pentru purtarea unor șosete care absorb transpirația și permit aerisirea piciorului
- alegeți să folosiți propriul set de manichiură sau pedichiură și evitați împrumutarea obiectelor personale
Când trebuie să mergeți la medic?
Consultați medicul atunci când vă confruntați pentru prima dată cu simptome specifice ciupercii unghiei. Cereți sfatul medicului sau farmacistului dacă nu știți ce produse sunt recomandate pentru dumneavoastră. De asemenea, adresați-vă medicului dacă simptomele nu se ameliorează după perioada indicată pentru administrarea tratamentului ori situația se agravează.
Agravarea onicomicozei poate provoca dureri și leziuni permanente la nivelul unghiilor. Consultați medicul dacă aveți diabet și credeți că ați dezvoltat ciuperca unghiei pentru a exclude altă infecție sau agravarea acesteia.
[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
[2] https://www.aad.org/public/diseases/a-z/nail-fungus-causes
[3] https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection#risk-factors
[4] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-nail-infections
[5] https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html
[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
[8] https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection#prevention