Colicile bebelușului

Colicile sunt întâlnite frecvent la sugari

Colicile sunt întâlnite frecvent la sugari și sunt reprezentate de episoadele prelungite de plâns puternic sau de agitare.

Informații utile

Este cunoscut faptul că, în general, bebelușii plâng mai mult în primele luni de viață, însă  când un copil sănătos plânge mai mult de 3 ore pe zi, timp de mai bine de 3 zile pe săptămână, mai mult de 3 săptămâni poate fi vorba despre colici.[1] Deși apariția colicilor nu înseamnă neapărat că cel mic se confruntă cu o problemă de sănătate, pot deveni un motiv de îngrijorare și un motiv de stres pentru părinți, pentru că nu știu cauza suferinței bebelușului lor. Este indicat să vă informați cu privire la colicile bebelușului și să știți ce puteți face pentru a-l liniști pe cel mic, dar și pe voi.

Frecvența

Colicile sunt întâlnite la aproximativ 10-30%[2] dintre nou-născuți. Pot apărea în orice moment al zilei, dar sunt mai frecvente seara, fără o cauză anume. De regulă, colicile trec de la sine până la vârsta de 4 luni.

Când apar?

De regulă, colicile încep la câteva săptămâni de la naștere și se agravează când bebelușul are aproximativ 6 săptămâni și încep să scadă semnificativ în intensitate după vârsta de 3-4 luni[3].

Cauze

Cauza exactă a colicilor nu este cunoscută [3]. Specialiștii au analizat mai multe motive posibile, iar printre factorii despre care se crede că pot contribui la apariția colicilor se poate număra:

 • Durerea sau disconfortul cauzate de gaze sau indigestie
 • Un sistem digestiv care nu este bine dezvoltat
 • Hrănirea în exces sau subalimentarea
 • Intoleranță la laptele matern sau laptele praf
 • O formă timpurie de migrenă
 • O reacție emoțională la frică, frustrare sau entuziasm
Simptome

Bebelușii care au colici plâng mai mult și sunt mai irascibili decât majoritatea copiilor, chiar dacă nu au o problemă de sănătate. Alte semne ale colicilor pot include:

 • Plânsul fără un motiv evident. De exemplu, celui mic nu îi este foame și nici nu are nevoie de schimbarea scutecului.
 • Episoade de plâns la aceeași oră, în fiecare zi. Bebelușii care au colici devin mai agitați spre sfârșitul zilei, însă acest lucru se poate întâmpla oricând.
 • Copilul își strânge pumnii sau aduce picioarele cât mai aproape de abdomen atunci când plânge.
 • Înroșirea feței bebelușului atunci când plânge.
 • Când cel mic plânge, poate înghiți aer. Acest lucru poate duce la apariția gazelor, îi poate face abdomenul să pară umflat sau să se simtă tensionat. Aceste simptome se pot ameliora, după eliminarea gazelor sau a scaunului.[4]
Diagnosticare

Medicul își va putea da seama dacă bebelușul are colici pe baza simptomelor și în urma efectuării unui scurt examen clinic. Este important să urmăriți toate semnele de manifestare și să îi spuneți medicului cât mai multe informații, respectiv descrierea momentelor în care apar episoadele de plâns și cât de des, la ce interval și ce anume mănâncă, care e consistența scaunului. Este posibil ca medicul să poată cere și efectuarea unor teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni medicale.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratarea colicilor constă în încercarea de a oferi bebelușului un confort cât mai mare sau încercarea de a evita pe cât posibil factorii care par să accentueze mai mult starea de agitare. De asemenea, câteva sfaturi v-ar putea ajuta să îl liniștiți pe cel mic sau să reduceți intensitatea episoadelor de plâns, atunci când are colici:

Acordați mai multă atenție metodei de hrănire a bebelușului[5].

Dacă alăptați: țineți cont de ceea ce mâncați sau de lichidele consumate pentru că stilul alimentar al mamei îl poate afecta și pe cel mic. Evitați cofeina și ciocolata, alimente care acționează ca un stimulent. Evitați, bineînțeles, alimentele la care cel mic este alergic. Discutați cu medicul, dacă vă administrați anumite medicamente sau suplimente, pentru a vă asigura că acestea nu îl afectează.

Dacă îl hrăniți cu lapte praf: puteți încerca o altă marcă, deoarece bebelușii pot fi sensibili la unele proteine. Încercați să îl hrăniți cu mai puțin lapte, dar mai des și evitați să îi dați să mănânce prea repede. O masă ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute. Hrăniți-l în poziție verticală și asigurați-vă că laptele este încălzit la temperatura corpului.

 • Verificați mai des scutecul și asigurați-vă că este curat deoarece poate fi un factor care îl deranjează și provoacă un motiv în plus de iritabilitate.
 • Luați-l în brațe și legănați-l sau plimbați-vă puțin cu el, în brațe sau în cărucior. L-ar putea liniști dacă îi puneți o melodie sau îi cântați ori vorbiți cu el.
 • Ține-ți-l mai aproape de corpul vostru, rămâneți calmă și respirați lent, pentru a-i transmite liniște.
 • Așezați copilul în poală, pe burtă și frecați-l ușor pe spate.
 • Oferiți-i suzeta.
 • Asigurați un tip de „zgomot alb”, cum ar fi cel produs de mașina de spălat, aspirator sau uscător de haine.
 • O baie caldă poate fi una dintre soluțiile pentru a-l calma puțin.
 • Mergeți cu el într-o scurtă plimbare, cu mașina. Asigurați-vă că este atașat corect în scaunul special pentru copii. De multe ori, mișcarea mașinii poate fi calmantă[6].
 • Administrarea unor picături împotriva colicilor[7], suplimente alimentare pe bază de plante sau ceaiurile naturiste ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. Discutați cu medicul pediatru înainte de a le utiliza.
Sfaturi pentru liniștea părinților

Încercarea de a găsi cauza plânsului puternic și eforturile depuse pentru liniștirea celui mic pot fi obositoare și pot provoca un stres suplimentar chiar și pentru părinții care au mai trecut prin asta. Următoarele sfaturi vă pot ajuta să aveți grijă și de voi, pentru a putea trece mai ușor peste aceste episoade[8].

 • Nu vă învinovățiți. Nu este vina nimănui pentru apariția colicilor, iar faptul că bebelușul plânge puternic și des nu înseamnă deloc că nu sunteți un părinte bun.
 • Luați o pauză. Vorbiți cu partenerul de cuplu, o rudă sau o prietenă să aibă grijă de copil pentru câteva momente. Mergeți la o plimbare sau acordați timp și relaxării pentru voi.
 • Aveți grijă și de sănătatea voastră. Adoptați un stil alimentar sănătos, evitați consumul de alcool și faceți mișcare des, fie exerciții fizice, fie doar o plimbare. Acordați importanță somnului.
 • Rămâneți optimiști. Amintiți-vă că această perioadă este temporară. Colicile se ameliorează adesea după vârsta de 3-4 luni.
 • Cereți ajutor. Este normal ca părinții aflați în această situație, în special pentru prima dată, să se simtă stresați sau ușor deprimați, neajutorați. Discutați cu membrii familiei, prietenii și medicul pediatru și cereți ajutor pentru a depăși mai ușor aceste episoade.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Prezența colicilor nu ar trebui să vă îngrijoreze. De cele mai multe ori, trec de la sine. Însă dacă bebelușul nu ia în greutate sau slăbește, cel mai bine este să vă adresați medicului pediatru pentru a exclude o altă problemă de sănătate[9]. De asemenea, consultați medicul pediatru dacă bebelușul:

 • Nu are poftă de mâncare
 • Nu acceptă să fie ținut în brațe sau atins
 • Plânge puternic încât pare că acuză dureri
 • Are scaun moale sau cu sânge
 • Întâmpină dificultăți în respirație
 • Are febră mare, 38 grade Celsius sau mai mult.

[1] https://kidshealth.org/en/parents/colic.html

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8965762/

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074

[4] https://familydoctor.org/condition/colic/

[5] https://familydoctor.org/condition/colic/

[6] https://kidshealth.org/en/parents/colic.html

[7] https://www.nhs.uk/conditions/colic/

[8] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/diagnosis-treatment/drc-20371081

[9] https://www.webmd.com/parenting/baby/colic-symptoms#1-4