Congestia nazală

Congestia nazală nas înfundat

Congestia nazală apare atunci când mucoasa nazală este umflată datorită dilatării vaselor sale de sânge, provocând o senzație de „nas înfundat”[1]. Congestia nazală sau „nasul înfundat” este, mai degrabă, un simptom al altei probleme de sănătate, cum ar fi răceala sau sinuzita, decât o afecțiune medicală în sine. Poate implica sau nu și secreție nazală. În general, congestia nazală trece de la sine și nu implică un risc pentru sănătate, dar poate crea un adevărat disconfort, în special dacă nu puteți respira deloc. Este important să cunoașteți metodele care v-ar putea ajuta să ameliorați congestia nazală și să vă simțiți mai bine.

Informații utile

Congestia nazală este frecventă

Congestia nazală apare atunci când mucoasa nazală este umflată datorită dilatării vaselor sale de sânge, provocând o senzație de „nas înfundat”. Oricine se poate confrunta, la un moment dat al vieții, cu o congestie nazală, dar poate fi mai des întâlnită la unele persoane. De exemplu, răceala, una dintre cauzele care pot determina nasul înfundat, poate afecta un adult de la 2 până la 4 ori pe an, iar copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an.[2]

Cât durează?

Majoritatea persoanelor care au nasul înfundat din cauza unei infecții virale sau a răcelii obișnuite, se simt mai bine după aproximativ o săptămână. În cazul unei infecții bacteriene și dacă urmați un tratament prescris de medic, congestia se poate ameliora în 7-10 zile[3]. Manifestările pot fi de lungă durată în cazul alergiilor sau a deviației de sept.

Cauze

Congestia nazală apare atunci când mucoasa nazală este umflată datorită dilatării vaselor sale de sânge, provocând o senzație de „nas înfundat”. Afecțiunile comune minore sunt cele mai frecvente cauze [4] ale congestiei nazale. De exemplu, răceala, gripa și infecțiile sinusurilor pot duce la un nas înfundat. În cazurile acestea, congestia nazală trece în aproximativ o săptămână. Dacă după o săptămână nu observați deloc semne de ameliorare, este posibil să fie vorba despre o afecțiune medicală ce necesită investigații și tratament. Câteva cauze care sunt asociate cu nasul înfundat pe termen lung sunt:

  • sinuzita acută
  • diferite alergii
  • rinita
  • expunerea la substanțe chimice sau iritante
  • utilizarea în exces a decongestionantelor nazale
  • deviația de sept
  • polipii nazali

Congestia nazală poate apărea și în timpul sarcinii, de regulă, la sfârșitul primului trimestru. Fluctuațiile hormonale și creșterea aportului de sânge care apar în timpul sarcinii pot provoca o congestie nazală. Aceste modificări pot afecta membranele nazale, ducând la inflamarea, uscarea sau sângerarea lor.

Atenție! Poate fi un simptom pentru prezența COVID-19?

Nasul înfundat se numără printre simptomele resimțite în cazul îmbolnăvirii de COVID-19. Totuși, conform unor date recente publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doar 5%[5] dintre persoanele infectate au declarat că au avut congestie nazală. Simptomele raportate mai frecvent includ: febră, tuse uscată, oboseală inexplicabilă. Dacă nu sunteți siguri despre ce poate fi vorba, luați legătura cu medicul de familie și efectuați și un test, dacă ați intrat în contact cu alte persoane bolnave sau manifestați și alte simptome specifice.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

Dacă nasul înfundat nu se ameliorează în câteva zile, cereți sfatul medicului. În funcție de cauza congestiei nazale, acesta poate recomanda administrarea unor medicamente, fie cu prescripție medicală, fie OTC, pentru a vă simți mai bine[6].

Aceste medicamente pot fi eliberate și fără rețetă și vă ajută să reduceți edemul mucoasei nazale și presiunea de la nivelul sinusurilor. Acestea pot fi sub forma de spray-uri nazale sau sub formă de comprimate. Citiți cu atenție prospectul și instrucțiunile de utilizare ale acestora. Nu administrați decongestionante orale mai mult de o săptămână, fără să vă adresați medicului. Nu utilizați un spray nazal timp de mai mult de 3 zile, deoarece poate agrava congestia nazală[7]. Cereți sfatul farmacistului pentru recomandarea produselor utile pentru dumneavoastră.

  • Medicamente antihistaminice. Ajută la reducerea rinoreei (nas curgător) şi a strănutului, în cazul unor alergii. Atenție, unele medicamente antihistaminice pot provoca somnolență. Cereți sfatul medicului cu privire la produsele indicate cauzei cu care vă confruntați. Citiți cu atenție prospectul înainte de utilizare.
  • Medicamente analgezice. Acestea nu ajută neapărat la combaterea congestiei nazale, însă anumite analgezice, cum ar fi paracetamolul şi ibuprofenul, pot ameliora durerea cauzată de presiunea de la nivelul sinusurilor.
Sfaturi pentru acasă

Sunt câteva metode care v-ar putea ajuta să vă simțiți mai bine, ca metodă de prevenție sau până ajungeți la medic[8]:

  • Utilizați spray-urile nazale saline.
  • Consumați lichide multe, apă în special, deoarece ajută la fluidificarea secreţiilor nazale.
  • Evitați substanțele iritante, cum ar fi fumul.
  • Aplicați comprese cu apă caldă pe față, acestea pot ajuta la ameliorarea inflamației sinusurilor și menținerea mucoaselor umede.
  • Folosiți un umidificator pentru a crește umiditatea aerului din cameră și pentru a evita uscarea cavității nazale.

Când trebuie să mergeți la medic?

Congestia nazală apare atunci când mucoasa nazală este umflată datorită dilatării vaselor sale de sânge, provocând o senzație de „nas înfundat”. De regulă, nasul înfundat se ameliorează de la sine, dacă este vorba despre o cauză comună. În situațiile în care cauza de bază este o afecțiune mai serioasă  și nu observați semne de îmbunătățire după utilizarea remediilor naturiste sau a produselor eliberate fără rețetă, consultați medicul[9].

Este posibil să aveți nevoie de investigații suplimentare pentru a afla cauza exactă și să urmați un tratament prescris de medic, în special dacă manifestați dureri sau disconfortul creat de congestia nazală vă afectează activitățile de zi cu zi.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre semnele de mai jos, solicitați un consult medical:

  • congestie nazală care durează mai mult de 10 zile
  • nas înfundat și febră mare timp de peste 3 zile
  • secreție nazală verde, însoțită de febră și durere la nivelul sinusurilor
  • un sistem imunitar slăbit
  • astm

Este indicat să acordați o atenție mai mare cazurilor de congestie nazală la copii. Simptomele pot interfera cu hrănirea sugarilor și pot duce chiar la probleme serioase de respirație. Adresați-vă medicului pediatru pentru a găsi opțiunile de tratament necesare, în special în cazul în care bebelușul este mai mic de 2 luni și are febră.

 

[1] https://www.healthline.com/health/nasal-congestion

[2] http://aleginformat.ro/ghidul-afectiunilor-comune-raceala/

[3] https://www.healthline.com/health/nasal-congestion

[4] https://www.healthline.com/health/nasal-congestion#causes

[5] https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/is-stuffy-nose-a-symptom-of-covid

[6] https://www.webmd.com/allergies/sinus-congestion

[7] https://aleginformat.ro/cum-si-in-ce-situatii-utilizam-spray-urile-nazale/

[8] https://www.mayoclinic.org/symptoms/nasal-congestion/basics/when-to-see-doctor/sym-20050644

[9] https://www.healthline.com/health/nasal-congestion#see-a-doctor