Cum funcționează farmacia online?

cum funcționează farmacia online

Cum funcționează farmacia online? Farmacia online poate fi o soluție alternativă atunci când avem nevoie de un produs eliberat fără rețetă, dar pe care nu îl găsim disponibil în farmaciile comunitare din apropierea locuinței. De asemenea, recomandările autorităților de a limita, pe cât posibil, deplasările în spațiile închise sau aglomerate și măsurile de protecție cu privire la prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus au condus la plasarea farmaciilor online cât mai mult în atenția consumatorilor în această perioadă. Însă, pentru îngrijirea stării de sănătate cu responsabilitate și o informare corectă, este esențial să cunoaștem cum funcționează farmacia online. Trebuie să știm ce medicamente sau alte produse putem achiziționa astfel. De asemenea, trebuie să știm și la ce trebuie să fim atenți pentru a ne asigura că unitatea este autorizată.

Ce este farmacia online?

Farmacia online este unitatea farmaceutică autorizată să elibereze prin intermediul serviciilor societății informaționale numai medicamente cu autorizație de punere pe piață și acordate fără prescripție medicală. De precizat că farmacia online se poate înființa și funcționa doar în cadrul unei farmacii deja existente și înființate, în baza înscrierii unei mențiuni pe autorizația de funcționare a acesteia emisă de Ministerul Sănătății.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o farmacie online?

Pentru a obține autorizația de funcționare, farmaciile online trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, în ceea ce privește spațiul alocat funcționării farmaciei, acesta trebuie să fie de cel puțin 10 mp destinat exclusiv activităților suport pentru comerțul online. Acestea includ ambalarea și depozitarea medicamentelor. Acest spațiu este suplimentar celui de care trebuie să dispună orice farmacie comunitară. Farmacia online este prelungirea virtuală a unei farmacii tradiționale autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În plus, activitatea specifică farmaciei online necesită și mobilier corespunzător operațiunilor de ambalare și depozitare a coletelor. La acesta se adaugă aparatură care asigură și monitorizează temperatura, alte tipuri de mijloace pentru păstrarea medicamentelor în condițiile prevăzute de producător. Dar și calculator, conexiune la internet și orice alt echipament necesar desfășurării comerțului electronic.

Farmacia online trebuie să asigure transportul şi depozitarea coletelor conţinând medicamentele comandate astfel încât să se asigure protejarea acestora împotriva deteriorării, falsificării, furtului, precum şi menţinerea condiţiilor de temperatură în conformitate cu specificaţiile corespunzătoare.

Cum ne dăm seama că un website aparține unei farmacii autorizate?

Nu cumpărați medicamente de pe alte website-uri decât cele ale unor farmacii autorizate! Atunci când achiziționați medicamente sau alte produse pentru îngrijirea personală din surse online neautorizate vă supuneți unui risc ridicat de a cumpăra medicamente falsificate. Acestea ar putea să nu fi fost evaluate corespunzător sau să aibă o calitate îndoielnică. De asemenea, nu aveți garanția că au fost depozitate potrivit indicațiilor din prospect sau de pe etichetă. Ingerarea de medicamente falsificate poate produce efecte serioase precum[1]:

 • eficiență scăzută
 • efecte secundare severe sau neașteptate
 • interacțiuni periculoase cu alte medicamente administrate
Iată ce trebuie să conțină site-ul farmaciei online de la care urmează să achiziționați medicamente sau produse eliberate fără rețetă, pentru a vă asigura că aceasta este autorizată:
 • un link către site-ul ANMDM, secțiunea „Raportează o reacție adversă”
 • mențiunea înscrisă de Ministerul Sănătății pe autorizația de funcționare a farmaciei că eliberează medicamente și online
 • mențiune referitoare la consimțământul pacientului privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal
 • un chestionar în care pacientul să indice data nașterii, greutatea, înălțimea, sexul, tratamentele curente, antecedentele alergice, starea de sarcină sau alăptare
 • site-ul trebuie să fie realizat astfel încât să nu fie posibilă vânzarea şi eliberarea medicamentelor fără rețetă fără un schimb prealabil interactiv între pacient şi farmacist. Puteți discuta cu acesta prin e-mailul afișat pe pagina farmaciei online sau prin intermediul chat-ului online. Farmacistul va asigura confidenţialitatea datelor pacienţilor
 • conţinutul site-ului trebuie redactat obligatoriu în limba română, dar poate fi tradus și în alte limbi

De asemenea, pentru fiecare medicament oferit spre vanzare se vor afișa:

 • Denumirea medicamentului
 • Indicațiile terapeutice din autorizația de punere pe piață
 • Prospectul
 • Prețul

Ce produse putem achiziționa de la o farmacie online?

În ceea ce privește medicamentele pe care le puteți achiziționa, farmaciile online sunt autorizate să vândă DOAR medicamente eliberate fără rețetă. Acestea sunt cunoscute și drept OTC – Over the Counter. Site-ul unităților farmaceutice trebuie să conțină o secțiune dedicată vânzării şi eliberării acestora. De exemplu, puteți cumpăra produse care vă pot ajuta să gestionați simptomele afecțiunilor minore. acestea pot fi medicamente analgezice, antiinflamatoare, drajeuri sau siropuri pentru tuse, antihistaminice, antidiareice, etc.

În afară de medicamente fără rețetă, puteți achiziționa din farmaciile online și produse cosmetice, dermatocosmetice, suplimente alimentare şi diferite dispozitive medicale.

Este interzisă eliberarea și vânzarea prin intermediul farmaciilor online de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Acestea pot fi doar rezervate de pe site, în cazul unor farmacii. Apoi, acestea pot fi ridicate din farmacie, după ce faceți dovada prescripției eliberată de către medicul dumneavoastră.

Cel mai probabil, va fi nevoie să vă creați un cont pentru a putea face o comandă. O să aveți acces la un spațiu privat, numit “Contul meu”. Pentru crearea contului vi se vor solicita numele, prenumele, adresa de e-mail precum şi adresa la care se va face livrarea. Contul poate fi șters în orice moment doriți. De precizat că se pot vinde şi elibera medicamente online doar pacienţilor peste 18 ani.

IMPORTANT! Lista farmaciilor autorizate să comercializeze medicamente online este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății și poate fi consultată aici: http://www.ms.ro/pacienti/#tab-id-4

 

[1] http://www.ms.ro/pacienti/#tab-id-4, Riscul medicamentelor falsificate