Cum ne dăm seama care sunt sursele de informare de încredere?

Sursele informare de încredere despre sănătate

Sursele de informare despre sănătate – cum ne dăm seama care sunt cele de încredere?

Evoluția tehnologiei ajută consumatorii să aibă acces mai ușor la informație. Tot mai mulți pacienți apelează la mediul online, chiar și atunci când este vorba despre sănătatea lor. Potrivit unui studiu realizat recent pentru RASCI de către compania de cercetare de piață IPSOS[1], internetul este sursa de informare pentru 42% dintre consumatorii români, atunci când vor să afle la ce remedii pot apela pentru afecțiunile minore cu care se confruntă.  Și nu este neapărat un lucru rău. Important este să acționăm cu responsabilitate și să ne asigurăm că luăm informațiile de care avem nevoie din surse sigure și oficiale.

Iată câteva metode care vă pot ajuta să vă asigurați că sursele de informare sunt de încredere:

Verifică website-ul pe care îl accesezi!

Există mai multe site-uri care pun la dispoziție informații și sfaturi pentru menținerea stării de sănătate. Nu toate publică însă informaţii verificate și validate de către profesioniştii din domeniul sănătății. Ce ar trebui să verificăm?

  • Cine susține sau plătește site-ul?
  • De unde provin informațiile?
  • Cât de actuală este informația?
  • Cum este conectat cu alte site-uri?
  • Ce informații colectează site-ul despre tine și de ce?

Asigurați-vă că instituția care furnizează informațiile este autorizată și nu are doar un interes comercial, iar autorul care semnează sau verifică datele are studii în domeniul sănătății.

Fii precaut!

Este recomandat să nu luăm toate datele despre diferite tratamente ca atare și să analizăm fiecare informație pe care o citim, astfel:

  • Cum sunt descrise medicamentele? Atenție la mențiunile miraculoase ale unui produs sau folosirea expresiilor de tipul “formula secretă pentru…”. Dacă o terapie anume este remediul pentru o anumită boală, aceasta va fi cu siguranță raportată și recomandată de către instituțiile autorizate pacienților care au nevoie.

Informații despre tratamentele autorizate pot fi verificate aici:

https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente

http://www.cnas.ro/category/protocoale-terapeutice.html

http://www.ms.ro/

  • Acest site este singura sursă de informare despre o afecțiune sau un tratament?

Cercetătorii vor să împărtășească rezultatele obținute, pentru a putea fi analizate datele de către colegi. Acestea nu vor fi ținute secrete sau furnizate doar unui singur site. Păstrați un nivel de suspiciune când vedeți idei despre cum medicii și cercetătorii au căzut de acord să nu lase o terapie eficientă să ajungă la populație pentru a fi administrată.

  • Sună prea bine pentru a fi adevărat? Atunci probabil că ceva nu este în regulă. Nu credeți toate promisiunile despre medicamente universale, care vindecă mai multe afecțiuni ce nu au legătură între ele (cum ar fi cancer, diabet, SIDA). Niciun produs nu poate trata toate afecțiunile.
  • Aveți grijă la datele confidențiale! Citiți politica de confidențialitate a fiecărui site pentru a vă asigura că sunteți protejat. Nu dați informații personale oricui.
Caută dovezi!

Pentru a vă asigura că informațiile pe care le citiți sunt sigure și reale, căutați dovezi științifice, dovezi sau păreri avizate despre subiectul respectiv. Încercați să aflați mai multe informații despre autorul articolelor pe care le citiți pentru a vedea ce studii are și dacă este specializat în domeniul sănătății.

Verifică actualitatea informațiilor. Data la care au fost scrise materialele sau știrile este importantă. Informațiile din anumite domenii, printre care și cel al sănătății, se pot schimba sau actualiza cu rapiditate. De exemplu, un tratament care a fost recomandat în anul 1980 este probabil să nu mai fie folosit la tratarea unei afecțiuni 40 de ani mai târziu.

Indicatori de calitate. Sunt susținute informațiile de surse documentate? Este un text obiectiv? Sursele sunt echilibrate și acoperă datele științifice prezentate? Sunt câteva întrebări care vă pot ajuta să stabiliți veridicitatea informației. De asemenea, gramatica este esențială în aceste situații. O sursă de calitate va redacta cu atenție mesajele pe care vrea să le comunice.

Verificați persoana care recomandă un anumit tratament. Chiar dacă este prezentată ca fiind medic sau farmacist la o anumita universitate sau spital, verificați dacă persoana respectivă apare ca medic/farmacist și pe alt site și daca spitalul sau universitatea menționată chiar există.

Pentru informații avizate de medicii de familie sau farmaciști despre medicamentele eliberate fără rețetă, suplimente alimentare sau dispozitive medicale, dar și despre cum ne menținem starea de sănătate sau cum putem gestiona afecțiunile minore cu ajutorul acestor produse, puteți verifica site-ul: www.aleginformat.ro

Institutul Național de Sănătate Publică pune la dispoziție datele despre evaluarea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile: www.insp.gov.ro

În situații de criză cu care nu ne-am mai confruntat există un risc foarte mare de a fi răspândite informații false, neverificate și care pot alarma sau pune în pericol sănătatea oamenilor. Este și cazul perioadei de declanșare a pandemiei de coronavirus. Este recomandat să urmăriți site-urile instituțiilor care se ocupă de gestionarea situației, pentru a vă asigura că sunteți informat corect.

Iată câteva dintre adresele de la care puteți obține date oficiale:

http://www.ms.ro/

www.insp.gov.ro

http://www.cnas.ro/

https://www.anm.ro/

https://bioresurse.ro/

https://stirioficiale.ro/informatii

https://cetrebuiesafac.ro/

https://ec.europa.eu/info/policies/public-health_ro

https://www.who.int/

https://www.ema.europa.eu/en

https://www.fda.gov/

[1] Automedicația în România. Comportamente și atitudini cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală, IPSOS pentru RASCI, octombrie 2019