Îngrijirea personală începe acasă: cum ne organizăm dulăpiorul cu medicamente?
O problemă de sănătate nu vine niciodată anunțată. Durerile de cap, de dinți sau de spate pot apărea în orice zi, la orice oră, chiar și atunci când medicul de familie nu este la cabinet, iar farmaciile de pe lângă casă sunt închise.
La un moment dat, fiecare dintre noi poate suferi de afecțiuni minore, care nu necesită neapărat o vizită la medic sau spital. Spre exemplu, o răceală obișnuită poate fi tratată și acasă. Tăieturile sau arsurile care nu ne pun viața în pericol pot fi îngrijite cu produse pe care le avem la îndemână în casă. De aceea, dulăpiorul cu medicamente nu trebuie să lipsească din nicio casă. Cum ne organizăm însă dulăpiorul cu medicamente?
Ne putem organiza propria mini-farmacie, care să conțină medicamentele sau produsele de îngrijire personală pentru situațiile neprevăzute. Trebuie doar să ne asiguram că avem tot ce ne trebuie și să alegem locul potrivit în care să plasăm dulăpiorul cu medicamente.
Medicamentele trebuie păstrate în condiții de siguranță, așa cum este indicat pe prospect. Baia nu este cel mai indicat loc de depozitare, din cauza umidității și aburului care se formează atunci când facem un duș cald. Este recomandat să alegeți un loc uscat și care să nu fie expus la temperaturi ridicate. Aveți grijă ca cei mici să nu aibă acces la pastile!
Ce ar trebui să conțină dulăpiorul cu medicamente:
- Analgezice – le puteți lua pentru calmarea durerilor de cap, dinți sau pentru cele menstruale. Acestea ajută și la ameliorarea simptomelor răcelii sau la reducerea inflamației
- Antitermice – sunt utile în situațiile în care aveți febră
- Antiinflamatoare – pentru durerile de spate, oase sau articulații
- Antihistaminice – sunt recomandate pentru calmarea înțepăturilor de insecte sau dacă suferiți de alergii
- Pentru alergiile provocate de înțepăturile de albine este bine să aveți la îndemână medicamente antialergice
- Picături de nas – sunt de ajutor dacă ați răcit, aveți alergie sau iritații
- În cazul unei indigestii, dureri de stomac sau arsuri, trebuie să aveți în casă și pastile antiacide
- Pastile antidiareice – controlează rapid diareea, deși nu rezolvă neapărat cauza. Dacă aceasta persistă mai multe zile, este recomandat să consultați medicul
- Nu trebuie să vă lipsească nici medicamentele și sărurile de rehidratare orală. Febra, diareea și vărsăturile duc la pierderea unor cantități esențiale de apă și minerale din corp și, implicit, la deshidratare
- Unguent și spray pentru arsurile solare, alte radiații sau substanțe chimice
- Trusa de prim ajutor este indicată în cazul accidentelor minore și ajută la tratarea micilor leziuni, cum ar fi tăieturile, arsurile sau opăririle, și la prevenirea infecțiilor. Din ea trebuie să nu lipsească feșele, pansamentul, banda adezivă, apa oxigenată, o soluție dezinfectantă, plasturi, foarfecă, termometru
- Bolnavii cronici trebuie să se asigure că au în dulapul cu medicamente și tratamentul prescris de medicul specialist
Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, nu uitați să verificați periodic și data de valabilitate a produselor. Medicamentele expirate sau care au culoarea și mirosul modificate, ar trebui predate la farmacie și nu aruncate la gunoi.
Dacă nu știți ce medicamente care se eliberează fără rețetă trebuie să luați în cazul anumitor afecțiuni, cereți sfatul farmacistului sau adresați-vă medicului de familie. Sănătatea noastră se întreține cu responsabilitate!
Dr. Dina Mergeani este medic primar Medicină de familie, medic formator MF şi Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.