Cum ne poate ajuta farmacistul să ne gestionăm afecțiuni minore?

Cum ajuta farmacistul gestionăm afecțiuni minore

CUM NE POATE AJUTA FARMACISTUL SĂ NE GESTIONĂM SIMPTOME ȘI AFECȚIUNI MINORE?

Cum ne poate ajuta farmacistul să ne gestionăm simptome și afecțiuni minore? Când am răcit, ne supără o măsea, ne sâcâie o durere de cap ori ne deranjează stomacul, preferăm de multe ori să nu facem nimic. Așteptăm să treacă ori să mergem repede la farmacie și să cerem ce ne-a recomandat o prietenă sau vecina. Sau ce am văzut la televizor. Chiar dacă în multe dintre situațiile acestea nu este neapărat nevoie să facem programare la medic, ar trebui să știm că farmacistul ne poate ajuta să ne gestionăm simptomele, recomandându-ne cele mai potrivite produse pentru acestea.

CÂND PUTEM CERE O RECOMANDARE

Farmacistul este unul dintre profesioniștii din domeniul sănătății care ne poate ajuta cu o serie de sfaturi, atunci când ne confruntăm cu o afecțiune comună ce nu reprezintă neapărat un pericol pentru sănătatea noastră. Acesta este expertul care ne va putea oferi recomandări despre cel mai potrivit tratament pentru ameliorarea simptomelor resimțite și pe care îl poate elibera fără rețetă. Totodată, farmacistul ne poate sfătui când să consultăm medicul.

Răceala, durerile de cap, constipația, sunt doar câteva dintre afecțiunile pentru care puteți cere sfatul farmacistului. Iar dacă nu știți care dintre produsele fără prescripție medicală sunt potrivite, vă puteți consulta cu specialistul din farmacie.

AFECȚIUNI PENTRU CARE PUTEM CERE SFATUL FARMACISTULUI

Printre afecțiunile minore pentru care farmacistul vă poate ajuta cu recomandări se numără și următoarele:

Răceală, tuse sau nas înfundat

Dacă ați răcit sau tușiți, veți fi sfătuit cu privire la medicamentele fără prescripție medicală pe care le puteți utiliza. Cum ar fi medicamentele antialgice, decongestionante, antitermice sau siropurile de tuse. Farmacistul vă poate indica dacă simptomele dumneavoastră sunt ceva mai serioase și trebuie să vă adresați unui medic.

Dureri de cap, urechi sau dinți

Analgezicele eliberate fără rețetă vă pot ajuta să ameliorați durerile de cap. Pentru recunoașterea diferitelor tipuri de dureri de cap și pentru un tratament adecvat, cereți sfatul farmacistului. Dacă durerea de cap reapare, nu se ameliorează  sau observați și alte simptome, atunci este indicat să vă adresați unui medic. Și în cazul durerilor de dinți sau urechi puteți cere, întâi, sfaturi la farmacia cea mai apropiată.

Diaree

De multe ori, diareea poate trece de la sine într-una sau câteva zile. Dar de la farmacist aflați cum puteți diminua acest disconfort și în cât timp ar trebui să vă simțiți mai bine. Cu cât simptomele sunt descrise mai bine, cu atât veți putea primi cea mai adecvată soluție.  Este posibil ca farmacistul să vă poată ajuta și în cazul în care vă confruntați cu o indigestie sau arsuri la stomac.

Constipație

Schimbările apărute în dietă și în stilul de viață, dar totodată şi unele medicamente pot fi cauzele unei constipații. Farmacistul vă poate recomanda sfaturi privind alimentaţia sau un laxativ care să vă facă să treceți cu bine și peste acest episod.

Rinită alergică

Rinita alergică este o altă afecțiune pentru care sfatul farmacistului poate fi util în ameliorarea simptomelor. Unele medicamente antialergice sau spray-uri nazale decongestionante care se eliberează fără prescripție medicală pot ajuta la diminuarea simptomelor rinitei alergice.

Eczemă

Farmacistul vă poate sfătui și ce cremă hidratantă să folosiți dacă vă confruntați cu o eczemă pentru care aţi fost diagnosticat de către medicul dumneavoastră. Farmacistul este în măsură să vă recomande un tratament al simptomelor și în cazul unei erupții cutanate, acnee ori forme ușoare de psoriazis.

Negi și veruci

Vi se pot recomanda creme sau spray-uri din farmacii pentru a vă ajuta să ameliorați aceste manifestări cutanate. Întrebați farmacistul și citiți prospectul cu privire la utilizarea lor.

Insolație

Pentru arsuri solare ușoare sau insolație puteți solicita sfaturi și produse de la farmacist, inclusiv analgezice, medicamente pentru combaterea deshidratării, loțiuni și creme. De asemenea, puteți primi sfaturi și recomandări despre cea mai potrivită cremă solară pe care să o utilizați pentru a preveni arsurile solare.

Păduchi

Unele produse existente în farmacii vă pot scăpa de neplăcerile cauzate de păduchi. Sfatul farmacistului este util și când vine vorba despre remediile pentru înțepăturile sau mușcăturile de insecte.

ANTIBIOTICELE NU POT FI ELIBERATE FĂRĂ REȚETĂ MEDICALĂ ȘI NU POT FI RECOMANDATE DE CĂTRE FARMACIST FĂRĂ AVIZUL UNUI MEDIC SPECIALIST.

Este important să fim informați și să știm să avem grijă de sănătatea noastră, cu responsabilitate. Implicit, consultarea unui farmacist specialist în situațiile în care afecțiunile de care suferim sunt unele minore reprezintă un avantaj pentru a nu aglomera unitățile de primiri urgențe când nu este cazul.