Cum putem gestiona corect afecțiunile minore?

Cum putem gestiona corect afecțiunile minore?

Cum putem gestiona corect afecțiunile minore? Atunci când nu ne simțim bine, nu înseamnă neapărat că avem nevoie de o consultație medicală. Răceala, durerile de cap sau de dinți, disconfortul abdominal ori rinita alergică sunt câteva dintre afecțiunile minore care nu reprezintă un pericol imediat. Cu responsabilitate și o informare corectă, le putem gestiona singuri, acasă.

La nivel global, 9 din 10 persoane manifestă simptome ale unei afecţiuni minore o dată la fiecare 4 săptămâni[1]. Este important să putem recunoaște simptomele care nu reprezintă o problemă serioasă. Totodată, este important să știm cum le putem gestiona utilizând medicamente fără rețetă, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală. Astfel încât să nu așteptăm agravarea stării de sănătate până mergem la medic.

Ce sunt afecțiunile minore pe care putem încerca să le gestionăm singuri?

Ne referim la afecțiuni minore atunci când vorbim despre boli ușoare care pot trece de la sine, de cele mai multe ori, doar prin adoptarea unor schimbări în stilul de viață sau probleme de sănătate ale căror simptome le putem gestiona singuri, cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. Acestea nu impun neapărat vizita la medic .

Atunci când ne referim la afecțiuni minore pe care putem încerca să le gestionăm singuri avem în minte, în funcție de modul de manifestare a bolii:

  • intensitatea simptomelor. Dacă simptomele sunt foarte puternice sau se agravează pe parcurs vom apela la sfatul unui specialist;
  • debutul simptomelor. Un debut brusc, cu simptome agresive, chiar dacă este o afecțiune aparent banală, impune consultul unui specialist;
  • durata simptomelor. Lipsa de ameliorare sau agravarea acestora impune consult medical;
  • frecvența apariției episoadelor de boală. Când o anumită afecțiune, chiar minoră fiind, apare frecvent, necesită consult medical. Este vorba de o interpretare eronată a manifestărilor bolii saude o afecțiune care necesită o altă abordare;
  • experiența personală legată de astfel de manifestări.
Câteva exemple de afecțiuni minore pe care le putem gestiona cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă:

Ce putem face pentru gestionarea simptomelor?

Cum putem gestiona corect afecțiunile minore? Iată câteva lucruri pe care le putem face pentru a preveni sau ameliora astfel de afecțiuni și simptomle lor:[2]

Modificări în stilul de viață

De cele mai multe ori, anumite afecțiuni, cum ar fi răceala obișnuită, se ameliorează de la sine și trec în câteva zile, fără a dezvolta complicații. Însă, câteva modificări adoptate în stilul de viață v-ar putea ajuta să vă simțiți mai bine. Adoptați o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume și hidratați-vă corespunzător. Nu neglijați perioada de odihnă. Organismul are nevoie de repaus pentru a se reface mai repede.

Medicamente eliberate fără rețetă și dispozitive medicale pentru îngrijire personală

Acestea se pot elibera direct din farmacie fără să fie nevoie de rețetă de la medic. Sunt folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni. Este important să citiți cu atenție prospectul fiecărui produs, înainte de utilizare, pentru a cunoaște indicațiile acestuia , dozele corecte, modul corect de administrare, contraindicațiile, interacțiunile medicamentoase și eventualele reacții adverse. Iată câteva dintre produsele care vă pot ajuta în ameliorarea simptomelor:

  • Medicamente analgezice: cum ar fi cele care conţin ibuprofen sau paracetamol. Ameliorează durerile și febra.
  • Decongestionante: desfundă nasul.
  • Spray-urile nazale saline: utile pentru eliminarea mucusului.
  • Dropsuri sau sirop de tuse: calmează tusea.
  • Antihistaminice: ajută la ameliorarea simptomelor rinitei alergice, respectiv a secrețiilor nazale, strănutului sau senzațiilor de mâncărime.
  • Medicamente și săruri pentru rehidratare.
  • Antiinflamatoare: pentru durerile de spate, oase sau articulații.
  • Anumite laxative sau medicamente antidiareice și antispastice: pentru episoadele de constipație sau diaree, în funcție de caz.
  • Antiacide: acestea neutralizează acidul din stomac, atunci când aveți reflux gastroesofagian.
  • Soluții împotriva arsurilor solare sau a înțepăturilor de insecte.
Cereți sfatul farmacistului

Este unul dintre profesioniștii din domeniul sănătății care vă poate ajuta cu recomandări cu privire la gestionarea afecțiunilor minore. Dacă nu sunteți siguri cu privire la produsele care sunt indicate pentru afecțiunea cu care vă confruntați, puteți cere sfatul farmacistului.

Organizarea dulăpiorului cu medicamente de acasă

Pentru că o problemă de sănătate nu vine niciodată anunțată, este recomandat să vă pregătiți din timp cu produse care să vă ajute să gestionați corect și la timp afecțiunile minore frecvente. Cereți sfatul farmacistului sau faceți o selecție a produselor enumerate mai sus. Depozitați-le  în condiții de siguranță, așa cum este indicat în prospect. Verificați înainte de administrare termenul de valabilitate și dacă în cutia respectivă este chiar medicamentul de care aveți nevoie (din neglijență, într-o cutie pot fi blistere cu alte medicamente, spre exemplu).

Trusa de prim ajutor

Este indicat să o aveți la îndemână pentru tratarea micilor leziuni, cum ar fi tăieturile, arsurile sau opăririle, dar și pentru prevenirea infecțiilor. Ar trebui să aveți fașă elastică, pansament, bandă adezivă, apă oxigenată, o soluție dezinfectantă, plasturi, foarfecă.

Atenție! NU luați antibiotice singuri pentru niciuna dintre afecțiuni

Antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene și se eliberează doar la recomandarea medicului, pe bază de prescripție medicală!

Important! Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile sau starea de sănătatea se agravează, consultați medicul!

 

[1] https://rasci.ro/9-din-10-persoane-manifesta-simptome-ale-unei-afectiuni-minore-o-data-la-fiecare-4-saptamani/

[2]https://www.wandsworthccg.nhs.uk/localservices/Treating%20minor%20health%20conditions/Pages/default.aspx