Cum să citești corect prospectul și eticheta?

Prospectul include informații administrare reacții adverse

Prospectul și/sau eticheta unui medicament fără prescripție, supliment alimentar sau dispozitiv medical include informații extrem de importante despre compoziția acestuia, indicațiile de administrare sau utilizare și posibilele reacții adverse ale acestuia.

Conform legislației în vigoare, prospectul/eticheta trebuie să includă informații despre compoziția produsului, indicațiile terapeutice, modul de utilizare, contraindicații și reacții adverse, condiții de păstrare .

Ce înseamnă acestea și de ce ar trebui să fim atenți la ele?
  • Substanța activă. Este substanța care determină proprietățile produsului
  • Indicații terapeutice. Reprezintă simptomele și afecțiunile în care este indicată utilizarea produsului
  • Mod de utilizare. Include informații despre doza și perioada de utilizare recomandate
  • Contraindicații. Situațiile în care nu ar trebui să utilizați produsul. Spre exemplu în situația în care suferiți de alergii la substanța activă sau la alte substanțe incluse în produs, dacă ați avut reacții alergice sau utilizați alte produse din categoria medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare sau dispozitivelor medicale
  • Reacții adverse. Reprezintă posibilele reacții adverse la care ar trebui să fiți atenți când utilizați produsul respectiv.
De reținut:
  • Citiți întotdeauna cu atenție prospectul/eticheta medicamentelor fără rețetă, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pe care le utilizați.
  • Păstrați prospectul sau ambalajul, s-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
  • Dacă nu înțelegeți toate informațiile și aveți întrebări suplimentare, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Chiar dacă medicamentele fără rețetă, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pot fi luate fără o rețetă de la medic, aceasta nu înseamnă că ele au același rol sau același efect asupra organismului.

De aceea, pentru o îngrijire optimă a propriei sănătăți, este necesar ca înainte de a consuma produse din cele trei categorii enumerate, să ne informăm foarte bine cu privire la ce și cum anume ar trebui să luăm și să alegem responsabil. Prospectul include informații extrem de importante despre compoziția, indicațiile de administrare sau utilizare și posibilele reacții adverse.

Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, inițiată de RASCI își propune să contribuie la informarea si educarea consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală,a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.