Dr. Farm. Răzvan Prisada este Șef Lucrări în cadrul Facultății de Farmacie București și Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Cum și în ce situații utilizăm spray-urile nazale? Fiecare dintre noi s-a confruntat, la un moment dat, cu neplăcerile aduse de nasul înfundat sau congestia nazală, în termeni medicali. Mâncarea parcă nu mai are gust, simțul mirosului este pierdut și el, dar cel mai mult ne deranjează că nu putem să respirăm normal. Când avem nasul înfundat, organismul nostru nu mai primește cantitatea necesară de oxigen și astfel pot apărea și alte probleme. De aceea, este esențial să știm cum putem să ne desfundăm nasul. Spray-urile nazale, despre care trebuie să știm că sunt medicamente sau dispozitive medicale care se eliberează cu sau fără prescripție medicală, se numără printre metodele care ne pot ajuta să respirăm mai ușor.
ATENȚIE! SPRAY-URILE NAZALE NU TREBUIE UTILIZATE MAI MULT DE 3-5 ZILE CONSECUTIVE!
Dacă după această perioadă nu observați ameliorarea simptomelor sau, din contră, acestea se înrăutățesc, adresați-vă medicului!
Tipuri de spray-uri nazale
- Decongestionante. Le puteți achiziționa cu sau chiar fără rețetă de la medic. Substanțele active cu acțiune decongestionantă ajută la micșorarea vaselor de sânge dilatate, care cauzează congestia nazală, efectul imediat fiind acela de eliberare a căilor respiratorii. Nu trebuie să îl folosiți mai mult de 3 zile[1], altfel simptomele se pot agrava.
- Soluții cu apă sărată. Se mai numesc spray-uri nazale „saline” și le puteți cumpăra fără prescripție medicală. Ajută la îndepărtarea mucusului și previn formarea crustelor. Deoarece nu conțin substanțe active, le puteți utiliza cât de des aveți nevoie.
- Spray-uri nazale cu corticosteroizi. Și acestea pot fi eliberate cu sau fără rețetă. De regulă, sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor alergiilor, unul dintre acestea fiind congestia nazală.
Cum utilizați corect spray-urile nazale
Înainte de a utiliza un spray, suflați nasul pentru a-l curăța cât mai bine. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Citiți înainte și instrucțiunile de pe prospect pentru a vedea dacă este necesar să agitați recipientul. Apoi, urmați acești pași:
- Blocați o nară apăsând ușor cu un deget pe ea.
- Puneți degetul mare în partea de jos a flaconului pompei. Sticla trebuie poziționată cu orificiul sub nara deschisă.
- Strângeți pompa și inspirați ușor în timp ce pulverizați soluția, pentru ca aceasta să pătrundă cât mai adânc în nară.
- Repetați procesul și la cealaltă nară, dacă este necesar.
Nu vă suflați nasul imediat pentru a fi sigur că medicamentul este absorbit și își face efectul. Unele spray-uri pot avea instrucțiuni diferite pe prospect, de aceea este indicat să citiți recomandările sau să urmați indicațiile medicului sau farmacistului. Nu utilizați spray-ul mai mult decât vă recomandă medicul sau farmacistul.
Evitați expunerea îndelungată și atingerea orificiului spray-ului de alte obiecte. În caz contrar, dispozitivul s-ar putea contamina cu alți germeni care ar putea provoca o infecție în nas. Nu împrumutați spray-ul nazal altor persoane pentru a evita răspândirea virusurilor sau bacteriilor.
Când nu sunt recomandate spray-urile nazale?
Anumite decongestionante nu sunt recomandate copiilor. Citiți cu atenție prospectul și discutați cu medicul pediatru.
De asemenea, unele spray-uri nazale nu sunt indicate dacă aveți tensiune arterială ridicată, afecțiuni cardiace, diabet, probleme tiroidiene sau afecțiuni urinare cauzate de prostata mărită.
În unele situații, aceste decongestionante pot da o stare de nervozitate sau somnolență.
Când ar trebui să vă adresați unui specialist?
Consultați-vă cu un farmacist sau cu medicul dumneavoastră dacă luați și alte medicamente pentru a evita posibile interacțiuni. Spray-urile nazale cu corticosteroizi pot provoca hemoragii nazale și, rareori, pot modifica simțul mirosului.
Adresați-vă medicului dumneavoastră, dacă vă confruntați cu una dintre următoarele situații:
- Starea dumneavoastră nu se îmbunătățește după utilizarea spray-ului, așa cum este indicat în prospect
- Aveți amețeli și stări de greață
- Observați modificări ale bătăilor inimii
- Aveți febră mare
- Culoarea mucusului nazal este galbenă sau verde și aveți dureri în zona sinusurilor
- Aveți sângerări care nu se opresc după 15-20 de minute
[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/312643.php#saline_nasal_sprays