O clipă de neatenție poate fi suficientă pentru a ne răni. Fie că vorbim doar de o zgârietură, o tăietură ușoară sau o arsură, situația se poate agrava, dacă nu știm cum să ne tratăm. Rănile se pot infecta și pot deveni extrem de dureroase atunci când nu sunt dezinfectate și îngrijite la timp. Chiar dacă, de cele mai multe ori, nu este nevoie să apelăm la un medic în astfel de situații, este important totuși să avem mereu la îndemână o mică trusă de prim ajutor.
Ce ar trebui să conțină trusa de prim ajutor?
Puteți cumpăra o trusă deja echipată sau puteți să vă faceți una proprie, cu toate produsele necesare și, eventual, un ghid de instrucțiuni despre cum trebuie folosite fiecare. Pentru a vă ajuta să gestionați eficient răni minore, aceasta ar trebui să conțină următoarele:
- Dezinfectant
- Săpun
- Apă oxigenată
- Rivanol
- Șervețele antiseptice
- Gel pentru arsuri
- Pansament pentru arsuri
- Foarfece, pensetă
- Plasturi, pansamente, role de tifon, comprese sterile
- Bețișoare cu vată, tampoane de vată, bandă adezivă
Cum curățăm și dezinfectăm rănile?
Pentru a evita situații neplăcute, este important ca rănile să fie curățate și dezinfectate cat mai rapid. Iată și cum trebuie să procedați în cazul accidentelor minore și ce produse de îngrijire personală puteți folosi:
Tăieturi și zgârieturi minore
Înainte de orice îngrijire, spălați-vă pe mâini pentru a evita infectarea rănii. În cazul în care sângerarea apărută în urma unei tăieturi sau zgârieturi nu se oprește de la sine, luați un bandaj curat și aplicați o presiune ușoară pe rană, până nu mai curge deloc sânge. Apoi, curățați zona respectivă cu apă rece, dar fără a aplica săpun direct pe leziune. Dacă este necesar, îndepărtați murdăria sau resturile cu ajutorul unei pensete dezinfectată cu alcool. Pentru a preveni infectarea rănii, aplicați un strat subțire de unguent cu antibiotic, dacă știți că nu sunteți alergic. În situația în care este vorba despre o zgârietură mică, nu este necesar să bandajați rana. Consultați un medic dacă observați orice semn de infecție, cum ar fi înroșirea, accentuarea durerii sau umflarea zonei rănite.
Arsuri
O arsură presupune deteriorarea țesuturilor, care poate apărea în urma contactului cu focul sau substanțe chimice ori după expunerea îndelungată la soare sau alte radiații. Vă puteți trata singur cu ajutorul produselor din trusa de prim ajutor, doar în situațiile în care zona arsă nu are mai mult de 3 centimetri și presupune o roșeață superficială după expunerea la soare, dureri ușoare și bășici mici.
Aplicați o compresă cu apă rece pentru a calma durerea. Bășicile formate împiedică infectarea zonei arse, așa că nu trebuie să le spargeți. Dacă, totuși, acestea se rup, aplicați un unguent cu antibiotic și acoperiți rana. Pentru durere puteți lua un calmant. Mergeți de urgență la medic, dacă nu observați ameliorări sau dacă arsurile sunt mai profunde sau mai extinse.
Mușcătura de câine
Mușcătura de câine se poate infecta foarte ușor, astfel că nu trebuie neglijată. Este suficient să spălați bine rana cu apă și săpun, dacă doar a fost ruptă pielea, apoi aplicați o cremă cu antibiotic și acoperiți cu un pansament curat. În caz contrar, atunci când mușcătura este adâncă, pielea este sfâșiată serios și apare sângerarea, este recomandat să mergeți la medic pentru a evita o infecție serioasă. Este important de știut că veți avea nevoie și de un vaccin antitetanos, dacă nu ați mai făcut unul în ultimii 5-10 ani.
Sângerarea nasului
Sângerările nazale nu sunt, de cele mai multe ori, o problemă medicală gravă. Pentru a opri sângerarea, presați nasul cu degetul mare și cel arătător timp de 10-15 minute și respirați pe gură. Stați în poziție verticală și aplecați-vă în față. Așa evitați înghițirea sângelui, care ar putea să irite stomacul și să declanșeze voma. Dacă sângerarea continuă să persiste mai mult de 30 de minute și aveți stări de amețeală, mergeți de urgență la camera de gardă.
În cazul unor sângerări repetate, este posibil să aveți nevoie de ajutorul unui specialist pentru cauterizarea vasului de sânge problematic. De asemenea, medicul vă poate prescrie și un tratament medicamentos care să ajute la oprirea sângerării, dacă este necesar.
Micile incidente pot apărea oriunde și oricând. Nu putem preveni de fiecare dată rănirea noastră sau a celor dragi, dar este important să acționăm corect și la timp, pentru a preveni agravarea leziunilor. O trusă de prim ajutor la îndemână și acordarea de îngrijiri corespunzătoare în situațiile minore, ne pot scuti de drumul la spital. Este necesar, însă, să consultați un medic de fiecare dată când considerați că nu puteți controla una dintre situațiile menționate mai sus.
Dr. Dina Mergeani este medic primar Medicină de familie, medic formator MF şi Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.