Dermatita seboreică la bebeluși

dermatita seboreică la bebeluși

Dermatita seboreică la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de “crusta de lapte” este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la bebeluși în primele 3 luni de viață. Apare la nivelul feței, pe frunte sau scalp, în spatele urechilor sau la nivelul axilei.

Informații utile

Dermatita seboreică este caracterizată prin formarea unor cojițe tari, gălbui sau ușor roșiatice, însă trebuie să știți că afecțiunea nu este contagioasă. De obicei, trece de la sine în câteva săptămâni sau luni[1]. Dermatita poate crea disconfort bebelușului și este bine să știți care sunt simptomele și ce trebuie să faceți pentru gestionarea lor.

Frecvență

Se estimează că această dermatită seboreică afectează 10% dintre sugarii de până la vârsta de 1 lună, iar prevalența ajunge chiar la 70% la bebelușii de până în 3 luni. La copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani, afecțiunea este întâlnită la 7% dintre ei[2].

Cauza

Cauza exactă a dermatitei seboreice nu este cunoscută. Cel mai probabil, se datorează unui cumul de factori. Deoarece afecțiunea tinde să apară în zone cu producție mare de sebum, acesta poate fi unul dintre factorii care favorizează apariția. În plus, se pare că mulți dintre bebelușii cu dermatită seboreică prezintă și o infecție fungică în zonele afectate, iar medicamentele antifungice topice s-au dovedit eficiente în combaterea bolii.[3]

Simptome

Bebelușii care se confruntă cu dermatită seboreică pot prezenta:

  • Cruste grase și de culoare galbenă pe scalp
  • Cojițe asemănătoare cu mătreața
  • Înroșirea zonei afectate

Crusta de lapte apare, de obicei, pe scalpul bebelușului și se poate răspândi în zona din spatele urechilor. De asemenea, poate apărea și pe nas, pleoape, zona inghinală, axile și în spatele genunchilor. Este important să nu încercați să desfaceți crustele de piele sau să zgâriați zona afectată, deoarece acest lucru poate duce la apariția infecției[4]. După ce crusta se desprinde, poate apărea căderea părului în acea zonă.

Diagnostic

Medicul poate pune diagnosticul în urma unei examinări clinice, după felul în care arată pielea afectată și zona în care apare erupția cutanată. Bebelușii cu dermatită seboreică nu resimt durere sau disconfort puternic, iar afecțiunea poate trece de la sine sau cu tratament.

  • Dermatita seboreică versus dermatita atopică. Cele două afecțiuni sunt adesea confundate, însă trebuie să știți că dermatita seboreică este o afecțiune ușoară, nu provoacă durere și poate trece de la sine. În timp ce dermatita atopică provoacă mâncărime severă, iritarea pielii și se vindecă mai greu. În plus, aceasta din urmă necesită un tratament specific și poate reapărea[5].

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

Dermatita seboreică nu necesită, de obicei, tratament medical, deoarece poate trece de la sine. Sunt câteva măsuri pe care le puteți adopta pentru vindecarea mai rapidă a crustelor.

  • Spălați scalpul copilului o dată pe zi cu un șampon special pentru bebeluși. În cazul în care observați că acele cojițe sau cruste sunt tari, aplicați puțin ulei vegetal pe scalp înainte de spălare. Apoi periați ușor părul cu o perie moale pentru a îndepărta cojițele.
  • Dacă în urma șamponării frecvente nu sunt semne de îmbunătățire, discutați cu medicul pediatru despre produsele care ar putea ajuta. Acestea pot fi o cremă cu hidrocortizon cu potență redusă sau produse antifungice. Asigurați-vă că produsele nu intră în ochii bebelușului deoarece pot provoca iritații[6].
  • Nu utilizați cortizon fără prescripție medicală sau creme antifungice fără să discutați cu medicul bebelușului, deoarece unele dintre aceste produse pot fi toxice atunci când sunt absorbite prin pielea bebelușului. Citește cu atenție prospectul sau eticheta produselor, înainte de utilizare. Șampoanele pentru mătreață care conțin acid salicilic nu sunt recomandate pentru copii, deoarece pot fi absorbite prin piele.
Prevenție

Dermatita seboreică la bebeluși nu reprezintă în mod normal un motiv de îngrijorare. Deoarece nu sunt cunoscute cauzele exacte ale afecțiunii, nu existe metode eficiente de prevenție. Cu toate acestea, dacă bebelușul s-a confruntat deja cu apariția „crustelor de lapte”, spălarea cu un șampon pentru bebeluși și perierea delicată pot împiedica reapariția lor[7].

Când trebuie să mergeți la medic?

Dacă observați că zonele afectate de dermatita seboreică nu dau semne de ameliorare de la sine sau după spălarea cu un șampon delicat, consultați medicul pediatru. De asemenea, adresați-vă medicului dacă[8]:

  • crustele apar și se întind pe tot corpul bebelușului
  • sunt însoțite de o secreție sau încep să sângereze
  • zonele afectate par inflamate
  • nu există nicio îmbunătățire după câteva săptămâni de tratament

Acestea ar putea fi semne ale unei infecții sau ale altor afecțiuni, cum ar fi eczemele.

 

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/218942#_noHeaderPrefixedContent

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/218942#_noHeaderPrefixedContent

[3] https://www.medicinenet.com/seborrheic_dermatitis/article.htm#what_causes_seborrheic_dermatitis

[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/218942#symptoms_of_cradle_cap

[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/diagnosis-treatment/drc-20352714

[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cradle-cap/diagnosis-treatment/drc-20350400

[7] https://www.medicalnewstoday.com/articles/218942#prevention_of_cradle_cap

[8] https://www.nhs.uk/conditions/cradle-cap/