Medicamente Fără Rețetă

medicament fără rețetă sfatul farmacistului

Medicamentele fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză “over-the-counter”) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni.

De exemplu, multe medicamente pentru durere, febră, tuse sau alergii pot fi achiziționate fără rețetă. Este foarte important însă ca recomandările din prospect și eticheta să fie citite cu atenție si respectate.

1. Ce sunt medicamentele?

Dat fiind rolul extrem de important al medicamentelor în tratarea diverselor boli, este necesar să avem o mai bună înțelegere asupra acestora.  Pentru a asigura utilizarea corectă a medicamentelor, în special în cazul celor eliberate fără rețetă, este nevoie de informații obiective, corecte, actualizate și ușor de accesat.

Un medicament este orice substanță sau amestec de substanțe utilizate pentru diagnosticarea, tratamentul, ameliorarea sau prevenirea bolilor.  Tratamentul poate reprezenta fie vindecarea acestora, fie gestionarea lor pe termen lung, în cazul bolilor care nu pot fi vindecate.

Calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentelor sunt strâns legate de utilizarea lor corectă.

Diferența dintre medicamentele eliberate cu rețetă medicală și medicamentele fără rețetă (OTC)

Medicamente cu prescripție medicală (pe bază de rețetă) Medicamente fără rețetă (OTC)
Se eliberează din farmacii doar pe baza unei rețete primite de la medic. Pot fi cumpătate direct din farmacii, fără rețetă medicală.
Sunt prescrise doar pentru o singură persoană, în funcție de boala și simptomele de care suferă aceasta. Pot fi folosite de mai multe persoane, care au aceleași simptome și afecțiuni (de exemplu: dureri de cap, răceală și gripă, alergii, etc.)
Sunt prescrise de medic după ce acesta a stabilit un diagnostic și face o recomandare de tratament. Se bazează pe autodiagnosticare; Decizia de a folosi un anumit produs poate fi luată de fiecare persoană în parte, atunci când aceasta recunoaște deja simptomele, sau, la recomandarea farmacistului, dacă simptomele nu îi sunt cunoscute.
Mai puternice decât medicamentele OTC. Au o marjă mai mare de siguranță decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Pot fi dăunătoare dacă nu sunt administrate corect. Pot fi dăunătoare dacă nu sunt administrate corect.

Registrul de medicamente din România

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) este instituția care reglementează înregistrarea și distribuția atât a medicamentelor eliberate fără rețetă (OTC) cât și a celor eliberate pe bază de rețetă medicală aprobate să circule pe teritoriul României. Acestea sunt centralizate într-un Nomenclator, care include informații despre numele, tipul de eliberare, ambalaj, afecțiunile pe care le tratează, etc.

Nomenclator Medicamente ANMDM

2. Când alegem un medicament fără rețetă  (OTC)

Puteți lua un medicament fără rețetă pentru a trata anumite afecțiuni dacă:

  • sunteți siguri că ați identificat corect simptomele, nu există dubii în legătură cu cauza de apariție a afecțiunii respective și dacă simptomele nu sunt grave;
  • dacă nu suferiți de boli cronice pentru care vă tratați cu alte medicamente, situație în care, ar trebui să consultați medicul înainte.
3. Întrebări frecvente

Ce fel de medicamente pot fi cumpărate fără rețetă medicală?

Medicamentele fără rețetă (OTC) pot trata o mare varietate de simptome și afecțiuni. Unele OTC-uri ajută în tratarea temporară a durerilor, alergiilor sau rănilor minore. Altele tratează simptome și afecțiuni recurente, cum ar fi migrene sau arsuri la stomac. Întotdeauna, medicamentul fără rețetă pe care îl luați trebuie să fie destinat tratării simptomelor de care suferiți. Dacă nu sunteți siguri că ați identificat cel mai potrivit produs, adresați-vă farmacistului sau medicului.

Care este diferența între medicamentele cu rețetă și cele fără rețetă?

În timp ce medicamentele care se eliberează cu prescripție medicală (cu rețetă) se eliberează numai cu rețetă de la medic, și nu pot fi folosite decât de persoana pentru care s-a eliberat rețeta, medicamentele fără rețetă sunt cele pe care specialiștii le numesc OTC-uri (de la denumirea din engleză, over-the-counter) și care sunt folosite pentru a trata sau preveni o serie de afecțiuni, fără să fie necesară consultația medicului. Ele se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală.  Astfel de medicamente pot fi administrate fără supravegherea medicului cu condiția ca recomandările din prospect sau etichetă să fie citite cu atenție si respectate înainte ca acestea să fie administrate.

Ce se întâmplă dacă nu urmez indicațiile din prospect sau de pe eticheta unui medicament fără rețetă (OTC)?

Instrucțiunile trebuie respectate întocmai, pentru a garanta eficacitatea și siguranța medicamentului folosit, cu excepția cazului în care un medic îți oferă o altă recomandare. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să luați o doză mai mare sau să luați medicamentul pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea înscrisă în prospect sau pe etichetă. Deși OTC-urile sunt sigure și eficiente atunci când sunt luate în conformitate cu prospectul/eticheta, nici administrarea acestora nu este lipsită de riscuri. Astfel, evitați să luați mai multe medicamente care conțin același ingredient activ și nu luați niciodată un medicament pentru o perioadă mai lungă de timp sau în doze mai mari decât recomandă prospectul.

Cum pot administra în siguranță medicamente copiilor?

Atunci când dați medicamente copiilor, este important să utilizați numai un produs care tratează simptomele specifice ale copilului. Nu administrați unui copil un medicament destinat adulților. Dacă este posibil, administrați-l după greutatea copilului, în conformitate cu instrucțiunile din prospect. Asigurați-vă că respectați doza indicată și aveți grijă să nu lăsați medicamentele la îndemâna copiilor. Dacă aveți întrebări, adresați-vă medicului.

Pot să iau medicamente fără rețetă chiar dacă au data de expirare depășită?

Odată ce un medicament a atins data de expirare, acesta nu poate furniza tratamentul de care aveți nevoie. Pentru a vă asigura că medicamentele pe care le administrați sunt atât sigure, cât și eficiente,  fiți atenți la datele de expirare și eliminați în siguranță, conform recomandărilor din prospect, toate medicamentele expirate sau nedorite.

 

4. Mituri despre medicamente

MIT NR. 1 – Dacă nu trece durerea, poți să iei o doză mai mare decât cea indicată în prospect sau pe etichetă
Doza recomandată pentru un medicament fără rețetă (OTC) nu este doar o sugestie, aceasta este atent calculată pentru a oferi un tratament sigur și eficient. Depășirea dozei recomandate poate fi extrem de riscantă pentru sănătate. Din dorința de a ameliora rapid simptomele, o doză mai mare decât cea recomandată poate să vă facă să vă simțiți mai rău.

MIT NR. 2 – Antibioticele sunt cele mai bune medicamente, indiferent de boală
Antibioticele sunt utile doar în tratarea bolilor cauzate de bacterii, precum infecții urinare, amigdalită, bronșită. pneumonie, tuberculoză, etc. Cele mai multe boli și simptome comune, cum ar fi răcelile și durerile de gât, sunt cauzate de virusuri care nu răspund la antibiotice. Când vă simțiți rău, medicamentele OTC ameliorează simptomele până când virusul nu mai este activ. Evitați să luați antibiotice atunci când nu sunt necesare, deoarece utilizarea lor în exces poate duce la infecții rezistente, greu de tratat.

MIT NR. 3 – Nu contează cum iei un medicament,  atâta timp cât ajunge acolo unde trebuie
Medicamentele trebuie luate întotdeauna cu apă, cu excepția situațiilor în care sunt alte instrucțiuni de utilizare. Este bine să luați medicamentele cu o cantitate suficientă de apă, pentru ca acestea să nu se dizolve înainte de a ajunge în stomac, întrucât riscă să vă irite gâtul. Și aveți grijă să nu luați niciodată medicamente pe stomacul gol. Urmând aceste sfaturi și indicațiile din prospect, vă asigurați că medicamentul își face treaba iar dumneavoastră și cei dragi veți fi sănătoși și în siguranță.