Suplimente Alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.

Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata ci, eventual, să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos.

Tipuri de suplimente

În funcție de conținutul lor, cât și de legislația aplicabilă, suplimentele alimentare pot fi încadrate în două categorii mari: cele care conțin vitamine și minerale și cele care conțin plante și extracte din plante.
Vitaminele și mineralele sunt substanțe care sunt necesare bunei funcționări a organismului. Atunci când acestea nu pot fi sintetizate de către organism, pot fi aduse din exterior (prin alimente sau suplimente alimentare).

Suplimente notificate

La momentul actual, în România există un număr mare de produse din categoria suplimentelor alimentare, fie notificate la Ministerul Sănătății (doar cele care conțin vitamine și minerale) fie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA), respectiv cele care conțin plante și extracte din plante.

Suplimente notificate la Ministerul Sănătății
Suplimente notificate la IBA

1. Rolul suplimentelor
Suplimentele alimentare pot ajuta la asigurarea cantităților adecvate de substanțe nutritive esențiale în organism sau la menținerea stării de sănătate și a unui nivel optim de performanță, în situația în care necesarul de substanțe nutritive nu este obținut doar din alimentație.

2. Când alegem un supliment alimentar
Suplimentele alimentare pot fi folosite pentru a menține vitalitatea organismului sau pentru a-l proteja de acțiunea factorilor externi, atunci când necesarul de substanțe nutritive asimilat din alimentație nu este suficient pentru a oferi acest sprijin organismului. Este foarte important de știut însă că suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, atenuării, prevenirii sau vindecării bolilor.

3. Întrebări frecvente

Care este diferența între medicamentele fără rețetă și suplimentele alimentare?

Medicamentele fără rețetă medicală, sunt preparate medicamentoase ce au rolul de a preveni, trata o boală sau simptomele acesteia, în timp ce suplimentele alimentare sunt produse ce conțin substanțe nutritive, menite să completeze alimentația normală a unei persoane.
Aceste două categorii de produse au roluri diferite în gestionarea stării de sănătate și se supun unor reglementări legislative diferite.

Cum pot afla în ce categorie se încadrează fiecare produs?

Mențiunea referitoare la tipul fiecărui produs trebuie să se regăsească atât la nivelul publicității acestora, cât și la nivelul ambalajului și/sau prospectului. În cazul în care aceasta informație nu vă este imediat accesibilă, puteți întreba farmacistul despre natura produsului.

Trebuie să consult medicul înainte de a consuma un supliment alimentar?

Pentru a avea siguranța unei administrări corespunzătoare, în funcție de nevoile specifice ale organismului, administrarea acestora poate fi precedată de o recomandare a medicului. Este în special recomandat consultul medical în situația în care urmați deja un tratament pentru una sau mai multe afecțiuni, pentru a evita posibile interacțiuni între acestea.

Dacă iau suplimente alimentare asta înseamnă că nu trebuie neapărat să am o alimentație echilibrată?

Nu. După cum sugerează și numele, suplimentele alimentare sunt doar menite să completeze alimentația oamenilor și nu să înlocuiască alimentele sănătoase.

Cât de sigure sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare intră în categoria produselor alimentare, ceea ce înseamnă că producătorii și distribuitorii sunt responsabili pentru a se asigura că suplimentele alimentare nu dăunează sănătății și nu induc în eroare consumatorul prin aspectul sau mențiunile lor nutriționale. Cu toate acestea, spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu trec prin nicio procedură oficială de autorizare de introducere pe piață în timpul căreia ar trebui să se verifice eficacitatea produselor și măsura în care mențiunile nutriționale sunt îndeplinite.

Ar trebui să-i dau copilului suplimente alimentare?

Unii copii pot beneficia de pe urma unui supliment alimentar. Însă medicul este singurul care ar trebui să facă această recomandare. Dacă acesta vă sfătuiește să suplimentați alimentația copilului, utilizați un produs special conceput pentru grupa de vârstă, pentru a evita eventuale erori în dozare.

Pot să iau suplimente alimentare fără să consult medicul?

Suplimentele sunt disponibile fără prescripție medicală. Totuși, unele suplimente pot provoca reacții adverse sau pot interacționa cu alte medicamente cu prescripție medicală sau fără rețetă sau cu suplimente pe care le luați deja. De aceea, este important să consultați medicul cu privire la administrarea suplimentelor, mai ales în timpul sarcinii, în apropierea unei intervenții chirurgicale sau în cazul în care suferiți de o boală cronică, pentru care luați deja un alt tratament.

Cum pot să îmi dau seama dacă un supliment alimentar este de calitate?

Ca o formă de siguranță pentru consumator, există producători/importatori ce comercializează produse ce întrunesc anumite standarde internaționale (GMP/GDP), fapt care reprezintă, în sine, o garanție a acelui produs. De asemenea, se poate contacta producătorul produsului pentru a afla ce cercetări a făcut pentru a confirma beneficiile produsului și ce standarde de producție utilizează.

 

4. Mituri despre suplimente alimentare

MIT NR. 1: Suplimentele naturale sunt întotdeauna o alegere mai sigură
Suplimentele alimentare nu pot trata sau preveni boli și simptome, rolul acesta fiind îndeplinit de medicamente. În plus, unele suplimente alimentare pot crește riscul de efecte secundare în interacțiunea cu anumite medicamente.

MIT NR. 2: Suplimentele pot ajuta la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni precum diabetul sau bolile de inimă.

Suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, prevenirii sau vindecării problemelor de sănătate. Ele ne ajută să realizam aportul nutrițional zilnic care nu poate fi realizat uneori numai din alimentație. Vitamina D este un bun exemplu, deoarece nu se găsește în cantități suficiente în hrană.

MIT NR. 3: Nu contează dacă urmezi deja un tratament și iei și suplimente alimentare

Când urmezi deja un tratament, fie medicamente cu prescripție medicală, fie medicamente fără rețetă (OTC), este bine să consulți medicul dacă vrei să iei și suplimente alimentare, deoarece acestea pot interacționa și provoca efecte adverse. Spre exemplu, unele suplimente alimentare pot împiedica modul în care corpul absoarbe, descompune și elimină medicamentele.