Informații utile
Diareea este caracterizată de eliberarea rapidă de scaune moi, apoase și dese (peste 3 scaune moi pe zi). De obicei, durează câteva zile și poate trece de la sine, fără niciun tratament. Dar, dacă aceasta durează mai mult de cateva zile, poate indica o altă afecțiune, situație în care este necesar să vă adresați medicului.
Tipuri
În funcție de durata de manifestare, diareea poate fi acută sau cronică [1]:
- Acută: diareea acută este atunci când afecțiunea apare ca urmare a unei alimentații nepotrivite sau a unor infecții virale ori bacteriene și durează una-două zile. Diareea acută este destul de frecventă.
- Cronică: diareea cronică durează cel puțin 4 săptămâni. De obicei, cauzele acestui tip de diaree pot fi mai severe, cum ar fi unele boli inflamatorii sau tulburări intestinale.
Cauze
De cele mai multe ori, diareea nu reprezintă un pericol și nu trebuie să vă îngrijorați. Cauzele [2] care declanșează diareea ar putea fi:
- Intoleranță alimentară: cum ar fi intoleranța la lactoză sau intoleranța la fructoză
- Alergie alimentară
- Reacție adversă la un medicament
- Infecție virală: spre exemplu, rotavirusul este o cauză frecventă a diareii la copii
- Infecție bacteriană: Salmonella, E.coli
- Infecție parazitară
- Afecțiune intestinală inflamatorie
- Intervenții chirurgicale la nivelul vezicii biliare sau stomacului
- Diareea cronică poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave
Cine poate suferi de diaree? Oricine se poate confrunta, la un moment dat, cu un episod de diaree. Copiii, persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit reprezintă categoria cu risc de a face diaree mai ușor sau mai des.
Simptome
Simptomele asociate diareii sunt diverse și pot diferi în funcție de cauza care a declanșat diareea. Puteți experimenta unul sau mai multe dintre următoarele semne: greață, durere abdominală, crampe abdominale, balonare, deshidratare, febră, sânge în materiile fecale, senzația continuă de a merge la toaletă, scaune dese.
Deshidratare. Din cauza numărului mare de scaune apoase eliminate, diareea poate cauza pierderea rapidă a lichidelor din organism, astfel că vă veți deshidrata mai ușor. Simptomele deshidratării includ:
- oboseală
- senzație de amețeală
- dureri de cap
- uscăciune la nivelul cavității bucale
- stare de leșin
Cum este diagnosticată cauza?
În situația unui episod mai sever de diaree, medicul va face o examinare fizică și vă va cere să descrieți simptomele pe care le aveți împreună cu o detaliere a istoricului medical [3]. De asemenea, poate solicita efectuarea unor teste de laborator pentru examinarea probelor de urină și sânge. Pentru a stabili dacă este vorba despre o altă afecțiune asociată, pot fi efectuate teste suplimentare, printre care:
- Coprocultura, care are rol în a depista prezența bacteriilor sau paraziților în materiile fecale
- Colonoscopia, pentru verificarea întregului colon, în cazul semnelor de boală intestinală
- Teste pentru a depista intoleranța alimentară
- Teste imagistice pentru a verifica dacă există inflamații sau anomalii structurale ale intestinului
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Tratament
De cele mai multe ori, diareea nu necesită tratament, în același timp lipsa tratamentului poate exacerba simptomele și poate duce la apariția deshidratării. Suplimentar, adoptarea unor modificări în stilul de viață este necesară pentru a trece cu bine peste un episod de diaree. Anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală v-ar putea ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai bine.
- Rehidratarea. Hidratarea este cea mai importantă măsură pe care o puteți lua dacă vă confruntați cu un episod de diaree. Apa potabilă este cea mai indicată, în cantități mici. Pentru că apa nu conține toate sărurile și mineralele necesare se pot folosi și săruri pentru rehidratare orală sau băuturi răcoritoare care conțin electroliți, precum cele consumate de către sportivi. Evitați cofeina și alcoolul.
- Stil de viață. Pe măsură ce tranzitul intestinal revine la normal adăugați treptat în dieta alimentară produse semisolide și cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi biscuiți, pâine, ouă, orez sau pui. Evitați lactatele, alimentele grase, prăjite sau condimentate.
- Medicamente eliberate fără rețetă: anumite medicamente antidiareice și antispastice vă vor ajuta la reducerea numărului de scaune și ameliorarea crampelor abdominale. Acestea se eliberează și fără rețetă. Dacă nu știți ce produs este indicat pentru dumneavoastră, cereți sfatul medicului sau farmacistului. Este indicat să citiți prospectul înainte de utilizarea produselor.
- Probiotice. Se găsesc în alimente precum anumite tipuri de iaurt, dar și sub formă de suplimente alimentare, eliberate fără prescripție medicală și au rol în echilibrarea tranzitului intestinal.
- Antibiotice: numai în cazurile severe, medicul este cel care recomanda tratament cu antibiotice, DOAR în cazul unei infecții cauzate de bacterii. Antibioticele se eliberează DOAR cu prescripție medicală!
Prevenție
Câteva modificări adoptate în stilul de viață v-ar putea ajuta la prevenirea diareii, cum ar fi respectarea regulilor elementare de igienă și adoptarea unui stil alimentar echilibrat [5]:
- Igienă: spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, înainte de fiecare masă. Asigurați-vă că spălați bine fructele și legumele, înainte de consum, pentru a îndepărta eventualele bacterii.
- Calitatea apei: asigurați-vă că apa pe care o consumați nu este contaminată sau folosiți un filtru special pentru curățare. Atunci când călătoriți și nu știți dacă sursa este de calitate superioară, alegeți să consumați doar apă îmbuteliată.
- Stil alimentar: adoptați o dietă echilibrată și evitați alimentele de tip fast-food sau picante.
- Sfaturi pentru vacanțe: evitați să mâncați din locuri care nu par igienice sau de la vânzătorii stradali. Mâncați fructele și legumele care pot fi curățate de coajă. Asigurați-vă că toate alimentele pe care le consumați sunt proaspete și gătite bine, nu mâncați carne crudă.
- Vaccinare: este recomandată vaccinarea copiilor împotriva virusurilor care provoacă diaree, cum ar fi rotavirusul, pentru a preveni episoadele severe de diaree.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă simptomele nu se ameliorează după adoptarea unui regim alimentar sănătos, împreună cu administrarea unor produse eliberate fără rețetă, ori dacă simptomele se agravează (apare febra, scaunul are culoare modificată, închisă, apare voma repetată, stare de deshidratare accentuată) adresați-vă medicului [6].
Diareea severă poate provoca deshidratare, care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp. Deshidratarea este periculoasă în special la copii, persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar slăbit.
Solicitați îngrijiri medicale de urgență dacă:
- diareea durează mai mult de două zile, fără să observați o ameliorare
- vă deshidratați repede și aveți senzația de amețeală sau leșin
- aveți dureri abdominale severe
- observați sânge în scaun
- aveți febră mare, de peste 39°C
[1] https://www.healthline.com/health/diarrhea
[2] https://www.healthline.com/health/diarrhea#causes
[3] https://www.healthline.com/health/diarrhea#diagnosis
[4] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246
[5] https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-diarrhea-prevention
[6] https://www.mayoclinic.org/symptoms/diarrhea/basics/when-to-see-doctor/sym-20050926