Dinții de lapte sau dinții temporari, cum mai sunt numiți, reprezintă o etapă naturală din procesul de creștere și dezvoltare a unui copil. Pentru mulți dintre bebeluși, acest proces firesc vine și cu dureri și disconfort în masticație. De aceea este recomandat să cunoașteți cum îi puteți ajuta pe cei mici să treacă cu bine peste această etapă.
Informații utile
Când apar?
Dinții de lapte apar, la majoritatea copiilor, la vârsta de aproximativ 6 luni. De obicei, cei mici dezvoltă 20 de dinți primari, 10 pe maxilarul superior și 10 pe cel inferior. În mod normal, erupția tuturor dinților de lapte este încheiată în jurul vârstei de 2 ani și jumătate.[1]
În ce ordine se dezvoltă?
Un ghid despre perioada și ordinea în care apare erupția v-ar putea ajuta să urmăriți dacă dinții de lapte se dezvoltă corespunzător[2]:
- Incisivii inferiori (dinții frontali inferiori) – aceștia sunt, de obicei, primii dinți care apar la 5-7 luni;
- Incisivii superiori (dinții frontali superiori) – se dezvoltă în jurul vârstei de 6 până la 8 luni
- Incisivii laterali superiori – de la 9 până la 11 luni
- Incisivii laterali inferiori – apar la vârsta de 10 – 12 luni
- Primii molari (dinții din spate) – aceștia încep să se dezvolte când copilul are 1 an
- Caninii (spre partea din spate a cavității bucale) – aceștia apar la aproximativ 16 luni
- Molarii secundari – acestea când copilul are vârsta de 1 an și jumătate – 2 ani
Majoritatea copiilor vor avea toți dinții de lapte dezvoltați până la vârsta de aproximativ 2 ani și jumătate.
Care este diferența dintre dinții de lapte și dinții adulților?[3]
- Smalț. Smalțul, suprafața exterioară dură care protejează dinții de carii, este de obicei mai subțire în cazul dinților primari.
- Culoare. Dinții de lapte par adesea mai albi, dar acest lucru se poate datora smalțului mai subțire.
- Mărimea. Dinții primari sunt, de obicei, mai mici decât dinții permanenți adulți.
- Rădăcini. Rădăcinile dinților de lapte sunt mai scurte și mai subțiri, deoarece sunt concepute să se desprindă mai ușor.
Simptome
Simptomele [4] specifice apariției dinților de lapte pot fi diferite pentru fiecare copil în parte. Este posibil ca în această perioadă bebelușul să aibă o stare de iritabilitate și să plângă mai des, dar printre principalele semne se numără și:
- Disconfort, durere
- Inflamarea gingiilor, sensibilitate
- Temperatură ușor ridicată
- Nevoia să mestece un obiect tare
- Salivare în exces
- Tuse
- Refuzul de a mânca sau probleme cu somnul
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Dinții de lapte sau dinții temporari, cum mai sunt numiți, reprezintă o etapă naturală din procesul de creștere și dezvoltare a unui copil. Pentru mulți dintre bebeluși, acest proces firesc vine și cu dureri și disconfort în masticație. De aceea este recomandat să cunoașteți cum îi puteți ajuta pe cei mici să treacă cu bine peste această etapă. Câteva sfaturi v-ar putea fi de folos să îi ajutați pe copii să treacă peste disconfortul și durerea provocate de creșterea dinților de lapte:
- Jucării pentru dentiție: Jucăriile din plastic și cauciuc sunt potrivite pentru calmarea durerii gingiilor. Atenție! Colierele și brățările fabricate din lemn, marmură sau silicon reprezintă pericol de sufocare și strangulare.[5]
- Masarea gingiilor: masarea ușoară a gingiilor cu degetul ar putea ajuta la ameliorarea durerii și presiunii resimțite. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a face acest lucru.
- Obiecte reci: un obiect rece, cum ar fi o suzetă ținută la rece, o linguriță, un șervet umed sau o jucărie solidă (nu lichidă) răcită. Aveți grijă ca acestea să nu fie înghețate, ci doar răcite, înainte de a le oferi bebelușului, pentru a nu-i provoca răni. Asigurați-vă că aceste articole sunt curățate corespunzător după ce bebelușul le folosește. Dacă bebelușul dvs. are mai mult de 6-9 luni, puteți să îi oferiți chiar și apă rece dintr-o cană specială pentru copii de vârstă mică[6].
- Medicamente fără rețetă: administrarea unei doze mici de paracetamol ar putea fi de ajutor în calmarea durerii[7]. Discutați cu farmacistul sau medicul pediatru cu privire la doza recomandată pentru copii. Citiți cu atenție prospectul, înainte de administrare!
Atenție! Anumite medicamente analgezice cu aplicare locală nu sunt eficiente și nici recomandate. Evitați gelurile cu efect anestezic pe bază de benzocaină, deoarece nu sunt recomandate copiilor. În plus, medicii pediatri avertizează că astfel de medicamente pot amorți partea din spate a gâtului și pot produce dificultăți la înghițirea alimentelor[8].
Cum se îngrijesc dinții de lapte?
Periajul dinților [9] poate începe imediat după ce primul dinte al bebelușului a apărut. Folosiți un prosop curat, umed sau un tampon de tifon pentru a curăța ușor primii dinți și partea din față a limbii, după mese și înainte de culcare. Medicii stomatologi pediatri recomandă să utilizați periuțe de dinți foarte moi și nu mai mult de echivalentul unui bob de orez de pastă de dinți pentru copii. Farmacistul sau medicul vă pot sfătui cu privire la alegerea periuței de dinți speciale pentru primii dinți.
Când ar trebui să mergeți la medic?
De obicei, apariția dinților de lapte este un proces firesc și nu trebuie să vă îngrijorați din punctul de vedere al stării copilului. Dacă observați că bebelușul se confruntă cu un disconfort mare și dureri puternice, consultați medicul.
Adresați-vă medicului pediatru dacă cel mic se confruntă și cu diaree, vărsături, erupții pe piele, febră mai mare sau tuse și congestie nazală. De asemenea, solicitați îngrijiri medicale dacă gingiile bebelușului sângerează sau observați semne ale unei infecții, puroi, inflamarea feței[10].
[1] https://www.healthline.com/health/deciduous-teeth
[2] https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/teething-and-tooth-care/
[3] https://www.healthline.com/health/deciduous-teeth#differences-between-baby-and-adult-teeth
[4] https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies#1
[5] https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Teething-Pain.aspx
[6] https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies#2
[7] https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Teething-Pain.aspx
[8] https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies#3
[9] https://www.whattoexpect.com/first-year/teething/brushing-baby-teeth.aspx
[10] https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies#1-3