Ca definiție amplă, dispozitive medicale sunt instrumente, aparate, mecanisme, materiale sau alte articole care pot fi utilizate pentru diagnosticare, monitorizare, supraveghere, tratare sau ameliorare a unei boli, a unei leziuni, a unui handicap și a altor tipuri de afecțiuni, cu scopul suplinirii unei funcții sau pentru a curăța, dezinfecta, steriliza o rană.
De aici ne dăm seama că dispozitivele medicale se împart în mai multe categorii. De unele dintre ele știm. Ca de exemplu aparatura medicală din spitale, scaunul dentistului, seringa, stetoscopul, trusa medicală de prim ajutor.
Dar sunt și dispozitive medicale despre care mulți dintre noi nu știu că sunt încadrate în această categorie.
Ca de exemplu:
Știați că…
- termometrul pe care aproape fiecare dintre noi îl are acasă, mai ales acolo unde sunt și copii, este un dispozitiv medical? Acesta poate fi digital, rezistent la apă, cu vârf flexibil, cu infraroșii, non-contact.
- fașa elastică autoadezivă, pentru compresie și suport folosită în cazurile de ortopedie și intervenții chirurgicale sau în activitățile sportive este tot un dispozitiv medical?
- pasta de dinți pentru dinți sensibili este tot un dispozitiv medical? Unii dintre noi o folosim zilnic pentru a ne proteja dantura și pentru a elimina durerile și apariția cariilor.
- compresa sterilă cu care ne acoperim diferite leziuni apărute pe piele, cum este, de exemplu, o tăietură, este tot un dispozitiv medical?
- spray-ul nazal, la care apelăm la nevoie ca să putem respira mai ușor, atunci când avem nasul înfundat sau suferim de diferite alergii, este tot un dispozitiv medical? Atenție, spray-ul nazal nu trebuie folosit în exces, ci maxim 3-5 zile.
- plasturii simpli sau cu hidrogel, care ne ajută de multe ori când avem picioarele obosite, bătături superficiale sau profunde sunt tot dispozitive medicale?
- tensiometrul sau glucometrul, aparate pentru monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale și a nivelului glicemiei sunt tot dispozitive medicale?
Dispozitivele medicale pentru îngrijire personală
Termometru, fașă elastică, spray pentru nas, comprese sterile, plasturi, tensiometru, dar și multe altele. Sunt dispozitive medicale pentru îngrijire personală. Se eliberează de la farmacie, fără prescripție medicală. Dar se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj înainte de utilizare. Atunci când nu sunteți siguri dacă aveți nevoie de un dispozitiv medical pentru îngrijire personală, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră. La fel și dacă nu stiți exact ce fel de dispozitiv ar fi indicat într-o situație anume. În astfel de cazuri, medicul sau farmacistul vă pot îndruma corespunzător.
Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu este medic primar MF, doctor în medicină, formator MF și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.