Dopurile de ceară

dopurile de ceară

“Dopurile de ceară” sau cerumen impactat, în termeni medicali, se pot forma din cauza secreției în exces de ceară sau din cauza folosirii incorecte a bețișoarelor de urechi. Acestea pot împinge mai mult ceara în interiorul urechii, către timpan, nelăsând-o să se elimine natural. Eliminarea dopurilor de ceară se face de către medicul specialist ORL. Însă este bine să știi cum poți preveni formarea lor. Dar și cum este bine să procedezi sau, din contră, ce nu este bine să faci, atunci când te confrunți cu dopurile de ceară.

Informații utile

Ceara din urechi, sau „cerumen”, este o substanță de culoare gălbui-maronie secretată în mod natural de corp. Aceasta are rolul să protejeze urechile, având proprietăți lubrifiante și antibacteriene. Ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, a murdăriei, a părului și a altor resturi de la nivelul urechii. Cu toate acestea, este posibil ca organismul să producă în exces ceară, ducând astfel la acumularea ei și blocarea canalului auditiv.

Rolul cerii

Ceara din urechi[1] este secretată de glandele de la nivelul conductului auditiv extern. Ceara și firele mici de păr din acest pasaj acționează ca un scut în fața bacteriilor, prafului și a altor particule străine care ar putea deteriora structurile mai profunde, cum ar fi timpanul. De cele mai multe ori, cerumenul vechi este eliminat dinspre interiorul urechii către partea sa exterioară cu ajutorul mişcărilor de masticație, ale  mandibulei sau prin descuamarea pielii din canalul auditiv. După ce ajunge în orificiul exterior al urechii, se desprinde singur sau este îndepărtat în timpul băii.

Cauzele formării dopurilor de urechi

Unele persoane sunt predispuse ca organismul lor să secrete o cantitate excesivă de ceară. Totuși, acest fapt nu duce automat la formarea dopurilor de ceară. Principala cauză o reprezintă curățarea necorespunzătoare a urechilor, în special folosirea bețișoarelor de urechi. Acestea nu fac altceva decât să împingă și mai mult ceara în interiorul canalului auditiv și să favorizeze blocarea ei[2]. Alte cauze ale formării dopurilor de ceară sunt folosirea căștilor interne, lucratul într-un mediu cu mult praf, excesul de păr la nivelul urechii externe, afecțiuni dermatologice asociate cu descuamarea pielii sau purtarea aparatului auditiv.[3]

  • Cel mai întâlnit simptom al dopului de ceară îl reprezintă o afectare temporară a auzului. Acest lucru poate fi îngrijorător, însă auzul va reveni la normal imediat ce dopul este îndepărtat. Alte simptome pot include:
  • senzația de urechi înfundate
  • durere la nivelul urechii
  • senzația de țiuit în ureche
  • prurit
  • ameţeală
Dopurile de ceară la copii

Dacă suspectați că cel mic are un blocaj de ceară, este indicat să consultați un medic pediatru. De asemenea, dacă observați că cel mic își introduce degetele sau alte obiecte în ureche, rugați medicul să verifice urechile pentru a vedea dacă nu cumva s-a format un dop de ceară.

Dopurile de ceară la vârstnici

Dopurile de ceară pot fi problematice la persoanele vârstnice, deoarece acestea lasă de obicei acumularea excesivă de ceară netratată până când începe să le fie afectat auzul, iar apoi pun problema aceasta pe seama vârstei. De asemenea, aparatul auditiv poate contribui la blocarea cerii în ureche[4].

Diagnostic

Medicul specialist O.R.L. este cel care va stabili dacă disconfortul sau problemele auzului sunt cauzate de dopurile de ceară sau dacă există și alți factori. Diagnosticul se pune în cadrul consultului, cu ajutorul unui instrument special numit otoscop.[5] Sunt și situații în care dopul de cerumen blochează doar o parte din conductul auditiv extern.  Astfel, nu creează durere sau senzația de disconfort, însă în timpul băii, la pătrunderea apei în ureche, apare senzația de ureche înfundată din cauza umezirii cerumenului.

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

Tratament

Tratamentul în cazul dopurilor de ceară constă în extragerea acestora. Procedura este realizată numai de către medic. Acesta va îndepărta excesul de ceară folosind un instrument mic numit chiuretă sau va aspira dopul de ceară. În funcție de consistența cerii, medicul poate alege să elimine ceara folosind o seringă specială umplută cu apă caldă, pentru dizolvarea acesteia[6]. Dacă vă confruntați frecvent cu formarea dopurilor de ceară, medicul ar putea recomanda utilizarea unor picături care ajută la dizolvarea și eliminarea cerii. Însă trebuie aplicate din timp, înainte ca dopul să devină dur. Deoarece aceste picături pot irita pielea delicată a canalului auditiv, este recomandat ca acestea să fie aplicate numai de către medic.

Sfaturi pentru acasă

Câteva produse eliberate fără rețetă v-ar putea ajuta la dizolvarea cerii, pentru a preveni formarea dopurilor. Una dintre metode implică să aplicați câteva picături de apă oxigenată, glicerină sau ulei pentru bebeluși în urechea afectată. Este esențial să țineți capul înclinat astfel încât urechea afectată să fie îndreptată în sus pentru câteva minute. Acest lucru va permite fluidului să ajungă la acumularea de ceară. Ulterior, înclinați capul în sens invers pentru a permite scurgerea lichidului și a cerii.[7] Citiți cu atenție instrucțiunile de pe prospectul produselor, înainte de utilizare și cereți sfatul farmacistului, dacă nu sunteți siguri cum trebuie să procedați.

Atenție! Evitați utilizarea lumânărilor pentru eliminarea dopului de ceară. Nu există dovezi științifice care să demonstreze utilitatea lor, în plus pot chiar provoca leziuni la nivelul canalului auditiv.

Prevenirea formării dopurilor de ceară

Tocmai pentru că sunt des utilizate greșit, ar trebui să știți că un prim pas pentru prevenirea dopurilor de ceară este evitarea folosirii bețișoarelor de ureche sau a altor obiecte care pot împinge mai mult ceara în ureche. În plus, medicii recomandă să renunțăm la orice încercare de a scoate ceara din urechi, deoarece este menită să se elimine singură. În cazul în care vă confruntați cu un exces de ceară, puteți apela la picăturile de ureche eliberate fără rețetă și care au rol în dizolvarea acesteia în siguranță.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Este important să luați măsuri la timp, dacă vă confruntați cu semne specifice formării dopurilor de ceară [8]. În situația în care nu observați o ameliorare în urma utilizării produselor fără rețetă sau disconfortul persistă, nu amânați vizita la medic.

Cereți îngrijiri medicale dacă apar sângerări, drenarea lichidului din ureche sau aveți dureri severe, deoarece ar putea fi vorba și despre o altă problemă la nivelul urechii. În cazul copiilor, apelați întotdeauna la medicul pediatru pentru consult și tratament. Una dintre complicațiile cauzate de dopurile de ceară este otita externă, care apare în cazul unui cerumen foarte vechi, dur.

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/symptoms-causes/syc-20353004

[2] https://www.healthline.com/health/earwax-buildup#causes

[3] https://www.cdt-babes.ro/articole/dopul-de-ceara-cerumen-in-ureche.php

[4] https://www.healthline.com/health/earwax-buildup#signs-and-symptoms

[5] https://www.cdt-babes.ro/articole/dopul-de-ceara-cerumen-in-ureche.php

[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/drc-20353007

[7] https://www.medicalnewstoday.com/articles/322247#treatments-and-home-remedies

[8] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/symptoms-causes/syc-20353004