Durerea în gât

Durerea în gât

Informații utile

Durerea în gât este des întâlnită și, în general, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De regulă, aceasta se ameliorează în mai puțin de o săptămână. Majoritatea durerilor în gât sunt cauzate de afecțiuni minore, cum ar fi răceala obișnuită sau gripa ușoară, care pot fi tratate acasă.

Ce este durerea în gât? “Durerea în gât” este un termen general folosit pentru a descrie senzațiile de durere, iritație sau disconfort resimțite în gât. Aceasta se poate intensifica la înghițire.

Cât de frecventă este durerea în gât? Orice persoană se poate confrunta, la un moment dat în viață, cu o durere în gât. Afecțiunea poate fi mai frecventă în sezonul rece, când și circulația infecțiilor virale este mai crescută.

Care sunt cauzele durerii în gât? Cauzele unei dureri în gât nu sunt întotdeauna evidente. Dar, de cele mai multe ori, aceasta apare ca simptom în cazul unei infecții virale sau bacteriene.

 • Rinovirusurile, care provoacă și răceala obișnuită, sunt responsabile pentru un sfert dintre durerile în gât.[1] De asemenea, și tipurile A și B ale virusului gripal pot cauza durerile în gât.
 • Bacteriile streptococice provoacă 10% din durerile în gât la adulți și aproape o treime din durerile în gât la copii.[2]

Diferite afecțiuni. Cele mai întâlnite afecțiuni care se caracterizează prin durere în gât sunt amigdalita, faringita și laringita. Alte probleme de sănătate, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, anumite alergii, tusea, pot duce și ele la apariția durerii în gât.

Iritanți. Durerea în gât poate apărea, de asemenea, și din cauza fumatului sau alcoolului, care vă pot irita gâtul.

Cazuri rare. În unele situații rare, durerea în gât poate fi și un semn al unor afecțiuni grave, care se caracterizează prin dureri severe și dificultate în deschiderea gurii sau la înghițire. În aceste situații, trebuie să vă adresați medicului cât mai curând posibil.

Factorii de risc. Anumiți factori favorizează declanșarea durerii sau chiar intensificarea acesteia. Printre aceștia se numără:
 • Vârsta. Copiii sunt mai predispuși să dezvolte o durere în gât.
 • Fumul. Fumatul sau expunerea la fum pot irita gâtul.
 • Poluarea. Particulele din aer sau substanțele chimice favorizează apariția senzației de uscăciune sau iritare a gâtului.
 • Imunitatea slăbită. Sunteți mai predispuși să vă confruntați cu o durere în gât dacă sistemul imunitar vă este slăbit. Stresul, oboseala, alimentația nepotrivită, dar și unele afecțiuni sunt cauze care pot duce la scăderea imunității.

La ce vă puteți aștepta?

Foarte rar, o durere în gât poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate. De obicei, durerea în gât poate fi tratată cu ușurință acasă. Anumite produse eliberate fără prescripție medicală și unele modificări în stilul de viață vă pot ajuta să treceți mai repede și mai ușor peste o durere în gât. De regulă, aceasta trece în mai puțin de o săptămână.

 • Durerea în gât poate fi resimțită în mod diferit, în funcție și de cauza care o declanșează. Printre simptome se numără și senzația de iritație sau zgârietură în gât, uscăciune a gâtului, răgușeală, durere la înghițire.
 • Voi avea nevoie de antibiotice? Pentru cele mai multe dureri în gât nu este necesară administrarea de antibiotice. Doar medicul este cel care poate hotărî dacă acestea sunt necesare, în urma unui consult medical.

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele și pentru a ameliora durerea în gât?

 • Alimentație. Mâncați alimente moi și reci. Consumați suficiente lichide, la temperatura camerei, pentru hidratare și evitați băuturile fierbinți.
 • Stil de viață. Evitați fumatul și spațiile în care este mult fum. Nu consumați băuturi alcoolice, deoarece și acestea pot duce la accentuarea iritației gâtului.
 • Gargară cu apă sărată. Faceți gargară cu apă sărată și caldă. Aceasta poate reduce durerea și inflamarea gâtului.
 • Medicamente. Unele medicamente analgezice și antiinflamatoare eliberate fără rețetă, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, ameliorează durerea și vă pot ajuta să vă simțiți mai bine. NU luați ibuprofen sau aspirină, dacă suferiți de astm bronșic, probleme ale stomacului, cum ar fi gastrita sau ulcerul, sau de afecțiuni ale ficatului ori rinichilor. De asemenea, aspirina nu se administrează copiilor sub 16 ani. Dacă nu sunteți sigur ce produs să folosiți, cereți recomandarea unui farmacist sau sfatul unui medic.
 • Alte tratamente. Pentru a calma durerea și a reduce inflamația gâtului, puteți cere farmacistului și drajeuri sau siropuri de tuse. Acesta vă poate recomanda și unele spray-uri pentru gât, care vă pot fi de folos pentru reducerea dificultății la înghițire și a senzației de arsură.
 • Prevenție. Evitați contactul direct cu persoanele deja bolnave. Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun. Evitați să atingeți suprafețele care ar putea fi contaminate.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă după administrarea unor medicamente eliberate fără rețetă durerea nu s-a ameliorat, dacă aceasta persistă mai mult de o săptămână sau dacă apar și alte manifestări, adresați-vă medicului dumneavoastră.

De asemenea, este recomandat să cereți sfatul unui specialist, dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele situații:

 • Durerea se agravează. Aveți dureri severe, care nu se ameliorează după o săptămână sau se agravează rapid.
 • Febră. Dacă aveți temperatură ridicată, peste 38 °
 • Dificultate la înghițire. Durerea devine mai puternică atunci când înghițiți, nu mai puteți mânca sau consuma lichide.
 • Dificultate în respirație. Nu mai puteți respira normal sau scoateți un sunet puternic în timp ce respirați.
 • Sângerări. Dacă observați că aveți sângerări în gât sau saliva prezintă urme de sânge.
 • Sistem imunitar slăbit. Suferiți de boli care vă pot afecta sistemul imunitar, cum ar fi HIV, faceți chimioterapie sau luați medicamente care vă pot slăbi sistemul imunitar.
 • Alte situații. Cereți imediat ajutor medical dacă aveți o durere în gât severă și nu puteți să vă luați medicamentele, aveți palpitații, simțiți că amețiți sau vi se umflă buzele și limba. Dacă sunteți însărcinată, iar durerea în gât nu se ameliorează în trei zile, mergeți la medic.

 

[1] https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/sore-throat#causes-of-a-sore-throat

[2] Idem