Durerile de dinți

durerile de dinți

Durerile de dinți se numără printre afecțiunile întâlnite frecvent și care pot provoca un disconfort greu de suportat.

Informații utile

Durerea dentară poate fi o durere surdă sau care devine intensă în urma expunerii la anumiți factori. Printre aceștia se numără alimentele calde sau reci sau presiuni exercitate asupra dintelui. Uneori poate fi mai greu să vă dați seama dacă durerea e localizată la dinții superiori sau inferiori. Cu toate că este recomandat să apelați la medicul stomatolog când vă confruntați cu o problemă dentară, în special în cazurile în care durerile sunt repetate, este important să cunoașteți care ar putea fi cauzele și ce puteți face până ajungeți la medic pentru gestionarea durerilor de dinți.

Frecvență

Oricine se poate confrunta cu o durere de dinți, la orice vârstă. Un studiu realizat de Asociația Americană a Medicilor de Familie arată că 22% dintre adulți se confruntă cu o durere de dinți, durere în zona gingiilor sau a maxilarului, cel puțin o dată la șase luni.[1]

Cauze

Durerile de dinți pot avea cauze diverse[2] , de aceea este indicat să apelați la un consult stomatologic, atunci când episoadele de durere sunt repetate. Durerile de dinți pot fi cauzate de o problemă de la nivelul dintelui sau gingiilor, dar pot apărea și ca urmare a altor afecțiuni. Printre cauzele frecvente se numără:

 • Carii dentare. Atunci când cariile nu sunt tratate la timp, acestea se pot extinde și pot afecta nervul dintelui, provocând disconfort și durere.
 • Abces dentar. Caracterizat prin acumularea de puroi la nivelul dintelui afectat.
 • Sensibilitatea dentară. Durerea poate apărea în special în urma expunerii la stimuli calzi sau reci, de regulă în cazul persoanelor care au smalțul deteriorat.
 • Leziuni la nivelul maxilarului sau dintelui. Orice fisură sau traumatism la nivelul dintelui, chiar dacă nu sunt vizibile, pot provoca durere, în special la exercitarea presiunii prin mușcare sau mestecare.
 • Afecțiuni la nivelul gingiei. Bolile parodontale, cum ar fi gingivita sau parodontita, pot provoca dureri de dinți.
 • Infecție la nivelul sinusurilor. Durerea poate radia și la nivelul maxilarului.
 • Resturi de mâncare. Pot apărea dureri sau inflamarea gingiilor ca urmare a pătrunderii unui rest ascuțit de mâncare.
 • Scrâșnitul din dinți (bruxism). Un fenomen care apare în special noaptea și care provoacă durere și disconfort, ca urmare a presiunii puse pe dinți.
Semne ale durerii de dinți

Durerile de dinți pot apărea spontan sau se pot intensifica la presiune, în timpul masticației sau în urma expunerii la stimuli calzi sau reci și poate persista mai mult de 15 secunde după eliminarea stimulului. Pe măsură ce zona inflamației crește, durerea devine mai severă și poate radia spre obraz, ureche sau maxilar.[3] Alte semne care pot apărea:

 • Sângerarea în jurul dintelui afectat sau la nivelul gingiilor
 • Inflamarea gingiilor sau a zonei din jurul dintelui
 • Miros sau senzația de gust neplăcut în gură
 • Mici leziuni la nivelul zonei afectate
 • Durere de cap sau de ureche
 • Febră
Diagnostic

În cazul în care durerea de dinți nu trece de la sine sau persistă și după administrarea medicamentelor eliberate fără rețetă, medicul stomatolog va efectua o examinare clinică amănunțită pentru a găsi cauza. Acesta poate efectua și diferite teste pentru a stabili dacă durerea apare ca urmare a expunerii la anumiți stimuli sau poate cere efectuarea unei radiografii pentru a vedea dacă este afectat și nervul dintelui ori, în cazul unei carii, dacă aceasta este dezvoltată în profunzime.[4]

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

Tratament

Îngrijirea problemelor dentare acasă implică, de fapt, gestionarea durerii pentru a vă putea desfășura activitățile zilnice fără probleme[5] . Este recomandat să vă adresați medicului stomatolog în situațiile când durerea persită sau sunt semne ale unei infecții la nivelul dintelui.

 • Medicamente fără rețetă. Administrarea medicamentelor analgezice sau antiinflamatoare care se pot elibera și fără rețetă, cum ar fi cele pe bază de paracetamol, ibuprofen sau aspirină contribuie la ameliorarea durerii. Atenție! Nu administrați aspirină copiilor.
 • Gel calmant. La recomandarea medicului stomatolog, se poate aplica gel pe bază de benzocaină pentru atenuarea durerii. Aceste produse NU sunt indicate copiilor sub 2 ani.
 • Apă de gură. Clătirea cu apă de gură care conține alcool are un rol antiseptic și poate acționa și ca un ușor anestezic, calmant.
Remedii naturiste

Până ajungeți la medicul stomatolog pentru aflarea cauzei durerilor de dinți, pe lângă medicamentele fără rețetă indicate, câteva remedii cu produse din casă[6] v-ar putea ajuta la ameliorarea durerii:

 • Gargară cu apă sărată. Dacă nu aveți apă de gură în casă, puteți dizolva o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă și faceți gargară. Este o metodă ușoară pentru curățarea gurii și îndepărtarea resturilor alimentare care ar putea favoriza apariția bacteriilor.
 • Comprese cu apă rece. Dacă vă confruntați și cu inflamarea unor zone ale feței, aplicați comprese cu apă rece pe zona inflamată, pentru ameliorarea durerii, în special dacă ați fost supuși unei intervenții de extracție a dintelui.
Prevenție

Cele mai multe probleme dentare ar putea fi prevenite cu ajutorul adoptării unui stil de viaţă sănătos şi a unei igiene dentare corespunzătoare. Câteva sfaturi v-ar putea ajuta să evitați severitatea afecțiunilor dentare:[7]

 • Mențineți o dietă sănătoasă. Evitați consumul excesiv de dulciuri, deoarece sunt un factor favorizant pentru bacterii, care transformă zahărul în acizi ce atacă smalțul. Fiți atenți la alimentele care se lipesc ușor de dinți și spăați-vă pe dinți după ce mâncați.
 • Acordați atenție spălatului pe dinți. Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi și utilizați ața dentară pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți. Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Clătiți-vă zilnic gura cu o apă de gură cu fluor pentru a îndepărta bacteriile.
 • Vizite regulate la stomatolog. Programați o vizită la medicul stomatolog cel puțin o dată la 6 luni pentru verificarea igienei și efectuați un detartraj profesionist o dată pe an. Astfel, ajutați la prevenirea cariilor și a bolilor parodontale.
 • Evitați scrâșnitul din dinți sau utilizați o gutieră, la recomandarea medicului.
 • Evitați fumatul. Tutunul poate agrava unele afecțiuni dentare.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă durerea de dinți persistă mai mult de una sau două zile și nu prezintă semne de ameliorare după administrarea produselor eliberate fără rețetă, programați o vizită la stomatolog.

De asemenea, cereți sfatul medicului dacă vă confruntați cu una dintre următoarele situații:[8]

 • durerea este severă
 • aveți febră sau dureri de cap
 • observați formarea unui abces dentar
 • întâmpinați probleme la înghițirea alimentelor
 • respirația este îngreunată

În unele situații, dacă durerea de dinți nu este tratată din timp, cauza se poate agrava sau poate apărea infectarea gingiei. Acest lucru ar putea să ducă, în cele din urmă, la un abces dentar, cu dureri puternice și persistente.[9]

 

[1] https://www.healthline.com/health/all-my-teeth-hurt-suddenly

[2] https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-toothache-at-night#causes

[3] https://www.webmd.com/oral-health/toothache#1-3

[4] https://www.medicinenet.com/toothache_overview/article.htm

[5] https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-toothache-at-night#causes

[6] https://www.webmd.com/oral-health/home-remedies-toothache#1

[7] https://www.webmd.com/oral-health/toothache#5-11

[8] https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-toothache-at-night#seeking-medical-attention

[9] https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/toothache