Durerile menstruale, sau dismenoreea, cum sunt acestea numite în termeni medicali, sunt frecvente și reprezintă, de regulă, o parte normală a ciclului menstrual. Majoritatea femeilor se pot confrunta cu această afecțiune, la un moment dat al vieții, caracterizată prin crampe sau dureri în partea inferioară a abdomenului sau a spatelui. Acestea apar înainte sau în timpul ciclului menstrual și pot varia în intensitate[1].
Informații utile
Este o problemă gravă?
Pentru unele femei durerile menstruale reprezintă doar un disconfort minor, în timp ce, în alte cazuri, acestea pot afecta activitățile zilnice timp de câteva zile, în fiecare lună. Este recomandat să consultați și un medic ginecolog, deoarece anumite afecțiuni ca endometrioza sau fibroamele uterine pot provoca și ele crampe menstruale. Durerile care nu sunt cauzate de o altă afecțiune tind să scadă în intensitate o dată cu vârsta sau se ameliorează după naștere[2].
Tipuri de dureri menstruale
Sunt două tipuri[3] de dureri menstruale, primare și secundare.
- Primare: sunt crampe menstruale comune, recurente și nu se datorează altor afecțiuni. Durerile pot fi resimțite cu una sau două zile înainte de menstruație și nu durează mult.
- Secundare: sunt cauzate de o tulburare la nivelul sistemului reproducător feminin sau de o infecție. Durerile menstruale secundare încep, de obicei, mai devreme în timpul ciclului menstrual și durează mai mult decât crampele menstruale obișnuite.
Cauze
În perioada menstruală, uterul se contractă pentru a ajuta la eliminarea mucoasei endometriale. Durerile apar în urma contracțiilor de la nivelul uterului, de care sunt responsabili anumiți hormoni, numiți prostaglandine. Un nivel ridicat de acest tip de hormoni este asociat cu dureri menstruale severe[4]. Crampele secundare pot fi cauzate de:
- Endometrioza. Este o condiție în care țesutul care căptușește uterul, numit endometru, se dezvoltă și în afara acestuia, cel mai frecvent pe trompele uterine, pe ovare sau pe peretele vaginal.
- Fibroame uterine. Aceste creșteri necanceroase pe peretele uterului pot provoca dureri.
- Adenomioza. Țesutul care vă căptușește uterul se dezvoltă în interiorul mușchiului uterului.
- Boala inflamatorie pelvină. Este o infecție bacteriană care afectează sistemul reproducător feminin.
- Stenoza de col uterin. Reprezintă îngustarea deschiderii colului uterin, care împiedică fluxul menstrual și provoacă dureri.
Factori de risc
Riscul de a vă confrunta cu aceste crampe menstruale poate crește în următoarele situații[5]:
- În cazul femeilor sub 30 de ani.
- Dacă pubertatea a început precoce, înainte de vârsta de 11 ani.
- Fluxul menstrual este abundent.
- Sângerările menstruale sunt neregulate.
- Istoric medical în familie.
- În cazul în care fumați.
De obicei, durerile menstruale se manifestă[6] prin crampe musculare dureroase în abdomen, dar care se pot resimți și la spate sau coapse. Durerea poate fi ușoară, dar constantă, însă uneori poate apărea cu spasme intense.
Cum se manifestă:
- Dureri sau crampe în zona abdomenului inferior care pot fi moderate sau intense.
- Durerea începe cu 1 până la 3 zile înainte de menstruație și se poate diminua după 2-3 zile de la debutul acesteia.
- Durere cu un caracter surd, constantă.
- Durerea poate iradia spre partea inferioară a spatelui sau la nivelul coapselor.
- În cazurile mai severe, durerile pot fi însoțite de greață, diaree, dureri de cap, amețeală.
Diagnostic
În cazul în care durerile menstruale sunt severe, este posibil ca medicul de familie să vă recomande consultarea unui medic ginecolog. Acesta vă poate solicita descrierea simptomelor, a istoricului medical și va putea face o examinare clinică pelvină. El va verifica dacă sunt semne de anomalii sau alte infecții. Dacă medicul ginecolog bănuiește că o tulburare este asociată crampelor menstruale, ar putea recomanda și efectuarea altor investigații, cum ar fi ecografia transvaginală.
Complicații
Durerile menstruale nu provoacă alte complicații medicale, dar pot afecta desfășurarea acitivităților sociale. Cu toate acestea, anumite afecțiuni asociate cu durerile menstruale pot avea complicații. De exemplu, endometrioza poate cauza probleme de fertilitate[7] .
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
De cele mai multe ori, durerile menstruale pot fi ameliorate cu ușurință acasă, cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă, iar unele remedii naturiste v-ar putea ajuta la reducerea disconfortului creat[8].
- Medicamente analgezice și antiinflamatoare: ajută la reducerea durerilor. Anumite medicamente pentru durere pot fi eliberate din farmacii fără rețetă medicală, cum ar fi cele pe bază de ibuprofen sau aspirină. De regulă, este eficient să fie administrate imediat ce apar durerile. Citiți cu atenție prospectul cu privire la modul de administrare sau cereți sfatul specialistului înainte de utilizare.
- Anticoncepționale. Medicamentele anticoncepționale conțin hormoni care previn ovulația și reduc severitatea durerilor menstruale. Anticoncepționalele sunt prescrise doar de către medic, în urma unui control ginecologic. Nu luați pilule contraceptive fără consult medical!
Stil de viață și remedii naturiste
Alte remedii și sfaturi care v-ar putea ajuta să reduceți disconfortul creat de durerile menstruale includ:
- Adoptați un stil de viață sănătos și acordați suficient timp odihnei, în special în perioada menstruației.
- Faceți mișcare regulat. Activitatea fizică de intensitate ușoară poate ajuta la reducerea durerilor în unele cazuri.
- Folosiți o sticlă cu apă caldă sau comprese calde pe care să le aplicați pe partea inferioară a abdomenului. Acestea ar putea ajuta, de asemenea, la calmarea durerilor.
- Reduceți stresul și factorii care provoacă stres.
- Evitați fumatul.
- Masarea ușoară a zonei din jurul abdomenului sau a spatelui poate ajuta la calmarea durerilor și reducerea tensiunii resimțite.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă vă confruntați cu dureri care vă afectează activitatea zilnică, dacă simptomele se agravează ori produsele eliberate fără rețetă nu vă ajută să vă simțiți mai bine, consultați medicul[9]. Adresați-vă unui specialist dacă aveți crampe severe după vârsta de 25 de ani sau care durează mai mult de 2-3 zile, pentru a face un control amănunțit. Durerile menstruale, indiferent de cauză, pot fi tratate, de aceea este important să luați măsuri din timp.
[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
[2] https://www.healthline.com/health/severe-menstrual-cramps
[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4148-dysmenorrhea
[4] https://www.healthline.com/health/severe-menstrual-cramps#causes
[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
[7] https://www.healthline.com/health/severe-menstrual-cramps#diagnosis
[8] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/diagnosis-treatment/drc-20374944