Durerile minore – ce înseamnă și cum le tratăm?

simptomele durerile minore trata corect
Durerile minore – ce înseamnă și cum le tratăm?

Cum identificăm corect simptomele și cum tratăm durerile minore? Este foarte important să identificăm corect simptomele, pentru a le trata corect.

Aproape sigur, fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată în viață cu o formă de durere. Dureri de cap, dureri de stomac, de dinți, de spate, dureri cervicale sau de ureche. Aceste dureri pot fi unele minore. Pot dura de la câteva minute la câteva ore, sau pot anunța afecțiuni mai grave. De aceea este foarte important să știm exact de ce natură sunt aceste simptome, pentru a le trata corect. Unele dintre ele sunt dureri care au cauze trecătoare, care apar din când în când și care nu ne dau motive de îngrijorare. Dar dacă aceste dureri sunt persistente, se agravează, apar des în aceleași zone, e semn că trebuie să mergem la medic. Așa putem evita repercusiuni grave.

Durerile de cap – când mergem la medic?

O durere de cap minoră trece la fel cum a apărut. În scurt timp, dacă te relaxezi, te odihnești sau mergi la farmacie și spui exact ce simptome ai, pentru a primi remediul cel mai potrivit, de cele mai multe ori un analgezic. Durerile de cap pasagere, chiar dacă nu sunt importante, îți strică buna dispoziție. Sunt destul de neplăcute. Dar, dacă apar rar și nu sunt severe, nu ar trebui să te îngrijoreze. Se întâmplă să te mai doară capul din cauza stresului, a lipsei somnului sau când nu te alimentezi corespunzător.

Dar, atunci când durerea apare de două-trei ori pe săptămână, brusc, imediat după ce te-ai trezit, dacă te-a trezit din somn sau dacă este mai violentă ca de obicei, nu se ameliorează, chiar se agravează de la medicamentele recomandate de farmacist, atunci trebuie să mergi de urgență la medic.

Se poate întâmpla, chiar dacă vorbim de cazuri rare, ca o durere de cap să reprezinte un simptom pentru o cauza sistemică (hipertensiune arterială, afecțiuni biliare, etc.). Sau un simptom pentru o afecțiune gravă – tumoră cerebrală, accident vascular cerebral, nevralgii craniene sau un cheag de sânge. De aceea, atunci când o durere de cap se prelungește pe mai multe zile și nu cedează la medicamente fără rețetă ce pot fi cumpărate direct din farmacie, nu trebuie ignorată. În aceste situații, este indicat să fie consultat un medic.

Dureri abdominale – cum le tratăm?

Durerea abdominală este cunoscută de toți, mai ales de femei, dar și de unii bărbați. Dacă este una pasageră, ea poate apărea atunci când mănânci prea mult, din cauza unei alimentații mult prea bogate în grăsimi, când mănânci ceva ce organismul respinge sau din cauza stresului. Femeile se mai pot confrunta și cu dureri menstruale lună de lună. Dacă acestea sunt foarte puternice și recurente, nu le ignorați și nu insistați să le tratați cu analgezice.

Cele mai multe dureri abdominale nu sunt urgențe medicale. Ele pot fi tratate la recomandarea unui farmacist. Sunt și cazuri când aceste dureri pot semnala diferite boli ale aparatului genital, urinar, digestiv (gastrită, pancreatită, intoleranțe la diverse alimente sau alte probleme digestive). Când se repetă frecvent, e nevoie să investigăm cauza lor. Medicul este cel care poate să spună de unde vin aceste dureri și cum le tratăm.

Durerile de dinți – ce riscăm dacă le ignorăm?

Multe persoane au dinții sensibili. Astfel că simt un disconfort de fiecare dată când mănâncă sau beau ceva cald, rece, dulce sau acid. Această problemă nu trebuie trecută cu vederea. Mergeți la farmacist și cereți o pastă și periuță de dinți pentru dinți sensibili, acestea fiind dispozitive medicale pentru îngrijire personală. De cele mai multe ori, dacă vă spălați de două ori pe zi pe dinți cu produsele potrivite, durerea va dispărea. Dacă persistă, e nevoie de o vizită la medicul stomatolog.

Cele mai frecvente dureri de dinți sunt cauzate de carii, provocate, în principal, de zahărul din alimente. Bacteriile din cavitatea bucală atacă smalțul dintelui și așa apar cariile. Bacteriile pot duce și la infecții, atunci durerea se intensifică, apare febra, tumefacția, durerea la mestecat, sângerare locală. În astfel de cazuri, indicat este să fie consultat medicul.

Durerile de spate – din ce în ce mai întâlnite la tineri

Mulți tineri se plâng că îi doare spatele, pentru că au joburi care îi țin multe ore pe un scaun, nu fac mișcare sau, alteori, ridică greutăți mari în activitatea lor. Uneori, dacă realizează care este cauza durerilor, cei afectați pot face o schimbare a stilului de viață și simptomele dispar. Durerile de spate pot apărea dintr-o dată şi persista câteva săptămâni, fiind cauzate de o cădere sau de ridicarea anumitor obiecte grele. La dureri incipiente, farmacistul vă poate recomanda un remediu care să facă durerea să dispară.

De cele mai multe ori, aceste dureri dispar în urma autotratamentului responsabil, administrat la recomandarea unui specialist.

În cazurile în care durerea persistă, se agravează, împiedică activitatea normală, dacă devine cronică, durează mai mult de trei luni, nu o ignora, ci mergi la specialist. Întâlnită deseori în partea de jos a spatelui, dar și pe toată lungimea coloanei, de la gât până la șolduri, această durere te poate anunța de o afecțiune serioasă la coloană, prin resimțirea de dureri musculare, junghi, durere care radiază spre picior, flexibilitate limitată. Exista situații în care  durerea de spate indică afecțiuni importante ale coloanei vertebrale, care pot necesita intervenție chirurgicală.  De aceea, trebuie să fiți atenți la ce vă spune corpul și să preveniți eventuale situații grave, mergând la medic.

Dureri cervicale – cauze minore și cauze majore

Poți să dormi într-o poziție greșită și să te trezești cu o durere de ceafă, sau poți să stai la calculator ore întregi într-o poziție incorectă și, când te ridici, să te doară gâtul. Tuturor ni se întâmplă asta măcar o dată în viață. De obicei ,nu e ceva grav,dar este important să intrebăm specialistul. Farmacistul ne ajută de cele mai multe ori, dacă mergem la el încă de la început, când resimțim disconfortul. Dacă simptomele persistă însă, acestea nu trebuie ignorate și prezentarea la medic este strict necesară!

Durerile de ureche – când trebuie să le acordăm o atenție sporită?

Uneori, când ne doare urechea putem simți un disconfort la nivelul feței sau simptome asemănătoare gripei, cum sunt oboseala, febra, durerea în gât, cefaleea, tusea, durerile musculare, o stare generală alterată.

Durerea de ureche e de două feluri: primară (din cauză otică) și secundară (atunci când iradiază de la alte zone). Ca să evităm apariția acestor dureri care pot duce la otită, ar trebui să ocolim bețișoarele de urechi și în locul lor să folosim un prosop, să ne protejăm urechile când intrăm în apă.

Toate aceste dureri pot îmbrăca diverse forme, pot fi un disconfort minor sau unul major. Sfatul nostru este să nu le ignorați încă de la început, să cereți farmacistului un remediu, după ce îi descrieți în amănunt afecțiunea. Iar dacă persistă și se acutizează, să mergeți la medic. Fiind responsabili pentru sănătatea voastră încă de la primele semne, puteți evita ulterior probleme grave.