Informații utile
Entorsele și întinderile musculare sunt afecțiuni frecvente. Se referă la traumatismele țesuturilor moi cum sunt ligamentele, tendoanele şi mușchii. De regulă, dacă nu apar complicații, acestea pot fi tratate cu ușurință și acasă.
Ce este entorsa? Entorsa apare atunci când un ligament care susține articulația este suprasolicitat, rupt sau răsucit. De regulă, zonele afectate sunt încheieturile, degetele, gleznele și genunchii. Ligamentul este acea bandă dură de țesut fibros care conectează oasele între ele și menține articulațiile, iar tendonul reprezintă cordonul dur de țesut fibros care conectează mușchii la oase.
Ce este întinderea musculară? Întinderea musculară reprezintă o leziune la nivelul tendoanelor sau mușchilor, survenită la nivelul gambei, coapsei, umărului, spatelui sau zonei inghinale. Aceasta constă în afectarea mai ușoară sau mai severă a fibrelor musculare.
Cât de frecvente sunt entorsele și întinderile? Entorsele și întinderile musculare sunt afecțiuni comune și pot apărea la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați. Persoanele supraponderale sau cele care s-au mai confruntat și în trecut cu aceste afecțiuni sunt mai predispuse la a suferi o entorsă sau întindere. Sportivii fac parte și ei din categoria aflată la risc, dacă nu acordă suficient timp încălzirii sau suprasolicită articulațiile ori musculatura.
Care sunt cauzele unei entorse sau ale întinderilor musculare?
- Entorsele și întinderile musculare apar atunci când corpul este supus stresului fizic, ceea ce duce la suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor. Leziunile pot apărea după un traumatism sau în urma unor activități repetitive, cum ar fi practicarea unor activități sportive. De altfel, afectarea fibrelor musculare, a tendoanelor sau ligamentelor se poate produce și dacă ați alunecat sau ați suferit o căzătură.
- Dacă nu sunteți sigur care este tipul afecțiunii pe care ați suferit-o sau nu știți ce trebuie să faceți pentru ameliorarea simptomelor, cereți sfatul unui specialist. Medicul va efectua examenul clinic și va stabili dacă este vorba despre entorsă sau întindere musculară.
La ce vă puteți aștepta?
Cât de severe sunt entorsele și întinderile? Entorsele și întinderile au diverse grade de severitate, în funcție de cât de afectat este țesutul fibros.
Entorsele pot fi clasificate în trei grade, în funcție de gravitatea acestora1,2:
- Gradul I (entorsă ușoară) – Aceste entorse sunt caracterizate de întinderea ligamentului peste limita normală, pacientul poate experimenta o durere locală (de obicei minimă), edem, o minimă pierdere a funcționalității articulației adică se poate sprijini pe articulația respectivă.
- Gradul II (entorsă de gravitate medie) – Entorsele cuprinse în această categorie sunt cauzate de ruptura parțială a ligamentului. Pacientul va prezentă durere, edem, sprijinul pe articulația afectată este realizat cu dificultate.
- Gradul III (entorsă severă) – Entorsele cuprinse în această categorie sunt cauzate de ruptura completă a ligamentului. Pacienții acuză dureri severe și imposibilitatea mișcării articulației.
Întinderile musculare sunt clasificate astfel 3 :
- Gradul I: doar câteva fibre musculare sunt întinse sau rupte. Deși mușchiul afectat este dureros, are o forţă normală.
- Gradul II : sunt afectate un număr mai mare de fibre musculare, durerea este mai accentuată. Pot apare vânătăi și pierderea vizibilă a forţei musculare.
- Gradul III: în acest caz mușchiul se poate rupe în două bucăți separate sau se desprinde de tendon. Aceasta este o leziune gravă care determină pierderea completă a funcției musculare, precum și dureri considerabile şi inflamaţie locală.
Cum se manifestă aceste afecțiuni? Durerea și inflamarea zonei afectate sunt simptome comune ale entorselor și întinderilor musculare. În cazul unei entorse, vă puteți învineți în jurul articulației afectate, iar dacă ați suferit o întindere musculară, puteți resimți spasme în mușchiul care a fost lezat. În cazurile grave, vă mai puteți confrunta cu incapacitatea de a folosi articulația afectată sau cu limitarea mișcării.
Cât timp durează simptomele? Majoritatea entorselor și întinderilor musculare trec de la sine în câteva zile sau săptămâni. De obicei, o întindere musculară poate trece în câteva zile. Entorsa poate dura de la una până la patru săptămâni4. În cazul în care afecțiunea este severă și este nevoie și de o intervenție chirurgicală, vindecarea și recuperarea pot dura mai mult timp.
Ce puteți face pentru a gestiona și ameliora simptomele produse de entorse și întinderi musculare?
Odihnă. Opriți activitățile care vă pot solicita zona afectată, pentru a nu produce și mai multă durere sau inflamarea acesteia. Repausul este necesar pentru vindecarea țesuturilor afectate. Reveniți treptat la activitățile dumneavoastră obișnuite.
Gheața. Aplicați gheață pe locul dureros sau inflamat pentru aproximativ 20 de minute. Repetați acest lucru la fiecare două sau trei ore, timp de 2-3 zile5.
Compresie locală. Pentru a reduce umflăturile apărute, înfășurați zona afectată cu un bandaj elastic sau fașă compresivă. Slăbiți legătura, dacă apar amorțeli sau dacă durerea crește în intensitate.
Ridicarea membrului afectat. Dacă este posibil, stați în poziție culcat și ridicați membrul afectat mai sus decât planul patului pentru a reduce edemul.
Medicamente. Unele medicamente analgezice sau antiinflamatoare eliberate fără rețetă, cum ar fi ibuprofenul sau unguentele locale, pot ajuta la ameliorarea durerii și reducerea tumefierii. Dacă nu sunteți sigur ce produs este potrivit în cazul dumneavoastră, adresați-vă farmacistului sau medicului pentru recomandări și indicații. Este important să precizați dacă urmați și alt tratament medicamentos, pentru a evita posibile interacțiuni sau reacții adverse.
Exerciții de recuperare. Faceți exerciții fizice ușoare de recuperare sau de stretching, pentru ca musculatura și articulațiile să poată reveni la starea inițială. Dacă durerea este prea mare, nu începeți exercițiile fără a cere recomandarea unui specialist.
Intervenții chirurgicale. În cazurile severe, dar și în funcție de condiția pacientului înainte de accidentare, pot fi recomandate și intervențiile chirurgicale pentru repararea tendoanelor sau ligamentelor deteriorate.
Prevenție. Câteva gesturi simple vă pot ajuta să vă întăriți condiția fizică și să preveniți accidentările:
- Nu treceți peste exercițiile de încălzire înainte de orice antrenament. Acestea vă ajută la evitarea traumelor.
- Faceți exerciții fizice pentru creșterea forței musculaturii și a stabilității articulațiilor.
- Purtați încălțămintea adecvată, pentru protejarea articulațiilor gleznei și genunchiului.
- Aveți grijă la suprafețele alunecoase sau accidentate.
- Faceți pauze regulate pentru a evita suprasolicitarea musculaturii sau a articulațiilor.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile sau acestea se agravează și vă împiedică să vă desfășurați activitățile zilnice, adresați-vă medicului dumneavoastră.
De asemenea, este recomandat să cereți sfatul unui specialist atunci când observați oricare dintre următoarele semne:
- Durere intensă. Durerile sunt din ce în ce mai puternice, iar tumefierea se agravează, chiar și după ce ați utilizat medicamentele eliberate fără rețetă.
- Durată. Dacă simptomele nu se ameliorează sau se agravează după 3-4 zile de tratament cu produse care se eliberează fără rețetă.
- Dificultăți la mers. Întâmpinați dificultăți la mers, apar furnicături ori amorțeală sau observați o deformare în jurul zonei afectate.
- Febră. Aveți febră sau frisoane.
- Tumefiere și/sau senzație de amorțeală. Zona afectată este amorțită, se învinețește sau se umflă excesiv.
Referinţe:
- Sprains, Strains and Other Soft-Tissue Injuries, link: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00111
- Sprains and Strains, link: https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sprains_Strains/default.asp
- https://www.health.harvard.edu/a_to_z/muscle-strain-a-to-z
- https://www.medicinenet.com/sprained_ankle/article.htm#what_is_the_recovery_time_for_sprains_and_strains
- https://www.nhs.uk/conditions/sprains-and-strains/