Dr. Daciana Toma este medic primar Medicină de familie, medic formator MF, Coordonatorul Grupului de lucru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Secretar SNMF.
Știați că unele fructe și legume pot interacționa cu medicamentele?
Fructele și legumele sunt recomandate a fi consumate regulat și în mod echilibrat, pentru a ne menține organismul sănătos. Cu toate acestea, trebuie să acordați ceva mai multă atenție alimentației, atunci când urmați un tratament cu anumite medicamente. Unele fructe sau legume pot afecta modul în care este absorbit un medicament în organism, precum și eficacitatea acestuia sau riscul de efecte secundare.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care trebuie să citiți cu atenție prospectul medicamentelor eliberate cu sau fără rețetă/ În acest fel puteți preveni posibilele interacțiuni dintre acestea și ceea ce mâncați. Dacă nu sunteți siguri cu privire la restricțiile alimentare pe perioada administrării unui astfel de produs, cereți sfatul medicului sau farmacistului. Iată câteva exemple de fructe și legume care pot interacționa cu medicamentele:
Bananele[1]
Bogate în potasiu, dar și alte subtanțe nutritive, bananele sunt de obicei o alegere frecventă pentru cei care doresc să țină departe multe probleme fiziologice, Sau să reducă riscul de accident vascular cerebral ori de boli de inimă. Cu toate acestea, consumul de prea multe banane sau alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi portocalele și legumele cu frunze verzi, poate implica anumite riscuri dacă persoana respectivă utilizează inhibitori ai ECA sau blocanți ai receptorilor de angiotensină. Aceștia sunt folosiți în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Atenție! Deoarece sunt concepute pentru a reduce tensiunea arterială, aceste medicamente reduc și eliminarea potasiului prin urinare. Potrivit FDA – Autoritatea Americană a Medicamentului și Produselor Alimentare, persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiune și consumă alimente bogate în potasiu, precum bananele, pot dezvolta hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și palpitații cardiace periculoase. Acest risc este crescut în rândul vârstnicilor cu insuficiență renală.
În plus, bananele mai conțin și tiramină. Acesta este un aminoacid care se găsește în vinul roșu, soia și anumite brânzeturi. El poate interacționa cu anumite medicamente prescrise pentru tratarea depresiei.
Sucul de merișoare
Infecțiile tractului urinar reprezintă o problemă de sănătate întâlnită frecvent și potențial gravă în cazul vârstnicilor. Unele persoane obișnuiesc să apeleze la diferite remedii naturiste, printre care și consumul de suc de afine bogat în vitamina C, pentru a preveni infecțiile urinare recurente. Însă, deși naturale, aceste sucuri conțin substanțe care pot interacționa cu medicamentele anticoagulante. Acest lucru poate diminua efectul așteptat sau poate produce diferite efecte secundare.
Spanacul[2]
Spanacul, alături de varză, pătrunjel, brocoli sau alte legume cu frunze verzi, conține o cantitate mare de vitamina K. Însă trebuie să știți că anumite medicamente anticoagulante pot să nu mai fie la fel de eficiente atunci când sunt combinate cu aceste legume. Cantitățile mari de vitamina K împiedică medicația să acționeze corespunzător. Pentru a reduce riscul ca medicamentul să nu aibă rezultatul așteptat, este indicat să limitați consumul de astfel de legume la o singură porție pe zi.
Strugurii[3]
Strugurii sunt cunoscuți ca având compuși vegetali cu rol antioxidant. Aceștia scad nivelul de colesterol “rău” și relaxează vasele de sânge, fiind adesea consumați de persoanele cu o circulație deficitară, boli ale inimii și probleme gastrointestinale. Cu toate acestea, strugurii pot interacționa cu medicamentele anticoagulante și pot crește riscul de formare a vânătăilor.
Diferite fructe
Printre alte fructe asociate cu interacțiunile medicamentoase se numără și portocalele, rodia, merele și grapefruit-ul[4]. Aceste fructe consumate în starea lor naturală, cât și produsele lor derivate, inclusiv sucuri de fructe, concentrate de fructe, pulpă de fructe, gemuri, sosuri sau extracte de fructe, pot avea un impact asupra efectelor medicamentelor în organism.
Discutați cu medicul sau farmacistul înainte de administrarea medicamentelor de orice fel. În acest fel puteți afla mai multe despre posibilele interacțiuni cu diferite alimente consumate frecvent. Totodată, informați-i cu privire la toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă, medicamentele eliberate fără prescripție medicală și suplimentele alimentare pe care le luați deja. Alșa vă veți asigura că reduceți la minim riscul unor eventuale interacțiuni sau efecte adverse.
[1] https://www.agingcare.com/articles/healthy-foods-interact-with-medications-154600.htm/
[2] https://health.thefuntimesguide.com/food-medication-interactions/
[3] https://www.rxlist.com/grape/supplements.htm#Interactions
[4] https://medsafe.govt.nz/profs/PUArticles/March2015FruitInteractions.htm