Eczema

eczemă pielea uscată mâncărime erupții

Informații utile

Eczema este un termen folosit pentru mai multe tipuri diferite de inflamație a pielii. Eczema este cunoscută și sub numele de dermatită. Majoritatea tipurilor de eczemă au ca simptome pielea uscată, mâncărime și erupții pe față, în zona încheieturii coatelor, în spatele genunchilor, pe mâini și picioare.

  • Care sunt cauzele eczemei? Eczema nu este contagioasă. Nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei afecțiuni. Aceasta poate fi provocată atât de factori genetici cât și de mediu. Afecțiunea se poate ameliora sau agrava în timp, dar este adesea o boală de lungă durată. Persoanele cu eczeme suferă adesea și de afecțiuni alergice, cum ar fi astmul bronșic sau rinita alergică sau ambele. Alergia alimentară poate fi uneori răspunzătoare pentru eczemele cu debut timpuriu la copii.
  • Cât de frecventă este eczema? Eczema este una dintre cele mai frecvente boli inflamatorii cronice ale pielii. Cel mai frecvent tip de eczemă este dermatita atopică. Se întâlnește cel mai des la bebeluși și copii, dar și adulții pot fi afectați.

La ce vă puteți aștepta?

  • Cum se manifestă eczema? Dacă suferiți de eczeme, pe piele se pot observa pete roșii (sau mai închise la culoare, în funcție de pigmentul pielii), umflate, cruste sau pielea poate apărea crăpată. Pruritul (mâncărimea) este frecvent. Adesea cauzat de uscăciunea pielii, infecții, alergeni sau zgârieturi.
  • Cât de severă poate fi eczema? Severitatea eczemelor poate varia de la forme ușoare până la forme severe. Aceasta afectează până la 20% dintre copii și până la 4,5 % dintre adulți în Europa; 1 din 5 persoane trăiește cu o formă severă a acestei afecțiuni[1].
  • Se poate vindeca eczema? În cazul multor copii, eczema dispare pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă. Dar, în cazul unor persoane, eczema poate persista toată viața. Deși nu există un tratament care să vindece această boală, sunt multe tratamente eficiente disponibile pentru ameliorarea simptomelor și reducerea inflamației.

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele și pentru a reduce inflamația?

  • Evitați factorii declanșatori. Alergenii de mediu (cum ar fi acarienii din praful de casă sau polenul), iritanții (cum ar fi detergenții sau murdăria), anumite alimente, părul din blana animalelor de companie, fumul, anumite condiții meteorologice și stresul pot influența evoluția eczemei. Încercați să aflați dacă vreunul dintre aceștia contribuie la declanșarea și agravarea eczemei în cazul dumneavoastră, pentru a-l putea evita sau elimina.
  • Evitați săpunul. Evitați săpunul și spumantul de baie, deoarece ambele pot usca pielea. Utilizați geluri și creme emoliente de baie ca înlocuitori de săpun.
  • Evitați scărpinatul. Scărpinatul este un reflex natural. Însă, dacă vă scărpinați, doar înrăutățiți mâncărimea. Încercați, așadar, pe cât posibil să nu cedați tentației și să nu vă scărpinați. Dacă nu reușiți, încercați să folosiți doar buricele degetelor, pentru a masa pielea, mai degrabă, în loc să folosiți unghiile.
  • Evitați temperaturile extreme. Temperaturile ridicate sau scăzute pot agrava eczema. Așa că îmbrăcați-vă corespunzător pentru sezonul cald și rece, sau încercați să evitați temperaturile extreme cu totul și încercați să asigurați o umiditate potrivită a aerului în spațiul de locuit (de evitat atmosfera prea uscată sau prea umedă).
  • Purtați îmbrăcăminte neiritantă. Îmbrăcămintea sintetică și lâna pot declanșa eczeme. Hainele ce vin în contact direct cu corpul ar trebui să fie confecționate din materiale absorbante și neiritante (ideal, din bumbac). Se recomandă ca spălarea hainelor să se facă cu agenți de curățare blânzi, neparfumați – în farmacii există produse specifice – iar clătirea trebuie să fie minuțioasă, pentru eliminarea detergentului rezidual din materiale.

Eczema face ca pielea să se usuce. Cu cât pielea este mai uscată, cu atât șansele ca simptomele să se înrăutățească sunt mai mari. Deci, încercați să vă mențineți pielea cât mai hidratată, folosind în mod regulat creme sau unguente. Pentru a identifica cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră, adresați-vă medicului sau farmacistului. În episoadele de acutizare, vă pot fi recomandate şi medicamente pentru reducerea senzaţiei de mâncărime.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Adresați-vă medicului dacă nu reușiți să gestionați simptomele eczemei sau oricând simțiți că aveți nevoie de ajutor. Se întâmplă destul de rar ca eczema să necesite tratament urgent. Adresați-vă medicului dacă observați oricare din situațiile de mai jos:

  • Calitate redusă a vieții. Problemele dumneavoastră de piele vă afectează grav somnul sau activitățile de zi cu zi.
  • Semne ale unei nfecții. Dacă dezvoltați o erupție dureroasă, cu vezicule, fie apar mici pete alb-gălbui ori sesizați un lichid care curge de la nivelul acesteia, adresați- vă medicului întrucât poate fi vorba de o infecție.
  • Extinderea inflamației. Zone mai mari ale corpului, cum ar fi cea a pieptului, spatelui sau a membrelor pot deveni uscate și / sau roșii.

[1] Federația Europeană a Asociațiilor de Pacienți cu Alergii și Afecțiuni Respiratorii (EFA) – Studiu despre calitatea vieții și costurile suportate de persoanele cu dermatită atopică severă în Europa: http://www.efanet.org/resources/library/3373-european-report-itching-for-life-quality-of-life-and-costs-for-people-with-severe-atopic-eczema-in-europe